Katasztrófa cikkek


Elképzelhetetlen állapotokat jelez az ENSZ klímajelentése

Elképzelhetetlen állapotokat jelez az ENSZ klímajelentése 

Soha nem volt még ennyire pusztító hatású a klímaváltozás a tengereken és a jéggel borított vidékeken - olvasható az ENSZ tudományos testületének frissen megjelent tematikus jelentésében.
Elég nagy bajban a Boeing

Elég nagy bajban a Boeing 

A Boeingnek várhatóan közel 1 Mrd. dollárjába kerülhet majd, hogy biztonságossá tegye 737 Max típusú gépeit, egyúttal meg kell térítenie a kárt, amelyet a légitársaságok a gép repülési tilalma miatt elszenvednek. A 737-es megrendeléseit azonban várhatóan nem vonják vissza.
A teljes légi közlekedést padlóra küldheti a Boeing katasztrófája

A teljes légi közlekedést padlóra küldheti a Boeing katasztrófája 

Eltérnek szakértők véleményei az Etiópiában lezuhant Boeing ügyében, de a gép repülését egy sor országban megtiltották. Az amerikai légügyi hatóság nem látott okot arra, hogy leállítsa a 737 Max repülését.
A bűnözésre is kihat a klímaváltozás

A bűnözésre is kihat a klímaváltozás 

Miközben Donald Trump amerikai elnök és európai társai cáfolják az éghajlat-változást, tudósok kimutatták: az egyre nagyobb károkat okoz a nemzetgazdaságoknak, egyúttal újabb népvándorlással fenyeget a tovább melegedő afrikai, ázsiai országokból.
Ennyi klímamenekült lesz a Vöröskereszt szerint

Ennyi klímamenekült lesz a Vöröskereszt szerint 

Ma már négyszer több humanitárius katasztrófát vált ki évente a klímaváltozás, mint az 1970-es években. Az éhezők és földönfutók száma attól függ, 2, 3 vagy 4 Celsius-fokkal növekedik-e majd a földi éghajlat.
Tengerszint-emelkedés: megkezdődtek a pereskedések

Tengerszint-emelkedés: megkezdődtek a pereskedések 

Az emberek ösztönösen ellenzik a változást. De a tengerszint-emelkedés nem múlik el, nem megy el, inkább a part menti lakosoknak kell továbbállniuk. A legsikeresebb evakuációs stratégiák azok, amelyeket a helyi közösség bevonásával dolgoznak ki.
Az autópálya tulajdonos Benetton nem jeleskedett a karbantartásban

Az autópálya tulajdonos Benetton nem jeleskedett a karbantartásban 

Olaszországban szedik be a legmagasabb autópálya-díjakat Európában, de a hálózatot működtető magántársaság inkább a profitban, mint a karbantartásban érdekelt.
Az olasz katasztrófa után egyből fontos lett a hidak biztonsága

Az olasz katasztrófa után egyből fontos lett a hidak biztonsága 

Az olasz tragédia visszhangja: Németországban is hamarább elhasználódnak az autópálya- és egyéb hidak, mert a régebbieket nem a kamionok miatt óriásira nőtt terhelésre tervezték. Szigorú vizsgálatok és sokmilliárdos beruházások szükségesek.
Hosszú még az út az etikus divatipar létrejöttéig

Hosszú még az út az etikus divatipar létrejöttéig 

A diszkontdivat olcsó termékeinek haszonélvezői vagyunk. Ennek ára azonban negatív externáliák garmadája: környezetszennyezés és a harmadik világ polgárainak alkalmazása embertelen körülmények közepette. Hogyan tisztulhat meg a divatipar?
Katasztrófa esetén azonnal érkezhet a segítség

Katasztrófa esetén azonnal érkezhet a segítség 

rescEU elnevezéssel egységes tartalékalapot hoznak létre Európában, ami természeti és más katasztrófák esetén lehetővé teszi a gyors beavatkozást és ezzel a károk enyhítését, és védelmet nyújt polgárainak az említett katasztrófákkal szemben.

Veszélybe került az ítéletnapi vetőmag raktár 

Veszélybe került a világ legnagyobb mag vésztartalék készlete a klímaváltozás miatt. A raktárat az Északi-sarkon arra létesítették, hogy egy világkatasztrófa esetén újra lehessen telepíteni az élelmiszernövényeket. A tavalyi rekord meleg év miatt viszont megolvadt a jég.

Mint nálunk: kastélyrenoválásra ment a BP kártérítése 

Sok-sok olaj elfolyt, sok-sok élőlény belehalt, és jó pár milliárd dollárnyi kártérítés lett kifizetve. Ebből 1,8 millió dollárt kastélya renoválására költött Alabama kormányzója. Mindezt azután, hogy ex-felesége két partmenti ingatlant nyúlt le, amikor elvált tőle.

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből 

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.

Csernobil: nem hitték el, hogy velük is megtörténhet 

Huszonkilenc évvel ezelőtt egy elhibázott kísérlet miatt felrobbant a csernobili atomerőmű egyik blokkja. Moszkvában először nem vették komolyan a balesetet, a vezető orosz akadémikus szerint az atomerőmű nem veszélyesebb, mint egy szamovár. A világban most is több, a csernobilihez hasonló időzített bomba "ketyeg".

Bontják a fukusimai reaktort 

Egy speciális, távirányítású daruval megkezdték a fukusimai egyes reaktorblokk bontását. Az üzemeltető reményei szerint 2018-ban a sérült fűtőelemeket is kiemelhetik. A gond csak az, hogy senki sem tudja, mi van a reaktor belsejében.

Európa tengerei nem jutnak a Mexikói-öböl sorsára 

Az Európai Bizottság zöld jelzést adott annak a direktívának, mely első ízben kívánja szabályozni a tengeri olaj-és gázkitermelést az EU vizein. A szabályozást azonban nem kötelesek alkalmazni a tagországok.

A szlovákok szerint nem veszélyesek az erőműveik 

A fukusimai erőmű 2011. márciusi tragédiája által kiváltott félelmek vezettek Európa-szerte az atomreaktorok stressz-teszt vizsgálatához, mely arra kereste a választ, súlyos baleset, áramszünet, hűtővízhiány, földrengés, árvíz és más szélsőséges időjárási körülmények esetén veszélyt jelentenek-e a környezetre és a társadalomra nézve, s milyen óvintézkedéseket kell életbe léptetni.

Jön az informatikai Armageddon? 

Káosz törhet ki a Földön. A napkitörésektől akadozhat a vasúti és légi navigációs eszközök működése, megzavarodhatnak a banki számítógépes rendszerek, az olajfúró-tornyok, leállhatnak a villamos energia-hálózatok, magukkal rántva a közműrendszert, s a vízszolgáltatást. A beígért felfordulás egyelőre elmaradt, 2012 végétől kezdődően azonban fokozottan kell napviharokra számítani, vélik a szakértők.

Már a zöldség is radiaoktív Japánban! 

A súlyosan megsérült fukusimai atomerőművet övező kitelepítési zónán kívüli területen két specialista sugárzásmérő csapat végzett méréseket. Javaslatuk szerint tovább kellene bővíteni a kitelepítési zónát.

Katasztrófavédelem: van, amire fel sem tudunk készülni 

Egyre gyakoribbak az azonnali beavatkozást igénylő ipari és időjárási katasztrófahelyzetek, amelyek jelentős vagyoni, infrastrukturális és ökológia károkat okoznak. A megelőzés és az elhárítás hatékonyabbá tételére a kormány kibővítené a katasztrófavédelmi törvényt, lényegesen szigorítva a gazdasági szereplők felelősségét és kötelezettségeit is.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo