Veszélybe került az ítéletnapi vetőmag raktár

Veszélybe került a világ legnagyobb mag vésztartalék készlete a klímaváltozás miatt. A raktárat az Északi-sarkon arra létesítették, hogy egy világkatasztrófa esetén újra lehessen telepíteni az élelmiszernövényeket. A tavalyi rekord meleg év miatt viszont megolvadt a jég.

A Global Seed Vault nevezetű bunkert úgy tervezték, hogy akár évezredekig is háborítatlanul és biztonságban őrizhesse az emberiség élelmiszer ellátásának zálogát: a vetőmagokat. A létesítményt úgy építették, hogy ellenálljon az idő vasfogának, a természeti, illetve az ember által generált katasztrófáknak. Azt mondták, védettebb, mint egy atombiztos bunker. Hát, nem is az atom sodorta veszélybe, hanem a víz.

A meteorológiai mérések történetének legmelegebb éve (2016) után a sarkköri hóréteg is megolvadt, s a víz behatolt a kapun, elárasztva a 100 méter hosszú alagutat, mely a 122 méter mélyen fekvő tárolóhelységekbe vezet. Ez veszélyezteti az létesítményben jelenleg tárolt 930.821 mintát. A beázás következtében nem sérült meg egyetlen letétbe helyezett vetőmag sem, de az incidens tudatosította a norvég kormányban és a közvéleményben, hogy a bunker közel sem immunis a klímaváltozásra, ami ellen megvédené a tápláléklánc alapját, a növények magjait, ezért Norvégia azonnal korszerűsíti a magtároló árvízvédelmét. A Spitzbergák-szigetcsoporton elhelyezkedő bunkerbe 5 ajtón keresztül lehet csak bejutni, melyek mindegyike csak számkóddal nyílik. Ezért nem jutott el a víz a legbelső, legmélyebben fekvő helységbe.

A sarkköri levegő gyorsabban melegedik a klímaváltozás miatt, mint a világ más régióinak hőmérséklete. 2016 végén a régióban 7 Celsius fokig melegedett a levegő, ezért olvadt meg a permafrost, vagyis az elvileg állandó fagyásban lévő hótakaró és talaj.

Első ránézésre úgy néz ki, mint bármilyen egyszerű bunkerbejárat
(fotó: croptrust.org)

A norvég kormány most azt elemzi, ez vajon kivételes eset volt, vagy ennél csak rosszabb lesz a helyzet. A legrosszabbra készülve átalakítási munkálatokat rendeltek el. Vízállóvá teszik a lefelé vezető alagutat, az oldalába pedig olyan járatokat fúrnak, melyek elvezetnék a beáramló vizet. A három raktárhelyiségbe szivattyúkat is beszerelnek azzal az eshetőséggel számolva, hogy oda is eljut(hat) a víz. Az idei olvadáskor csak az 15 méter hosszú előtérbe jutott be, innen elviszik az elektromos készülékeket, melyek a fűtést szolgáltatták, nehogy víz alá kerüljenek a jövőben.

Amikor a norvég illetékesek bementek az alagútba, "gleccsert" találtak odabenn. A víz ugyanis befolyt, majd megfagyott. Csákányokkal kellett feltörni az összefüggő jégtakarót.

fotó: cropturst.org

A tárolónak elvileg emberi befolyás nélkül kellene működnie, de most állandó felügyelet alá helyezték  - számolt be a The Guardian angol napilapnak Hege Njaa Aschim, a norvég kormány munkatársa, mely a pince tulajdonosa.

A bunker letéti rendszerben működik. Csak megőrzi a magokat, de nem birtokolja. Azokkal a donorok (többségében állami tulajdonú mezőgazdasági kutatóintézetek) rendelkeznek. Minden állam a saját területén honos növények magjait küldte be. A pince funkciója az, hogy bármely donorország kivehesse a vetőmagjait, ha a klímaváltozás miatt egyes növényfajok kihaltak, s újratelepítésük szükséges.

A medvék is gondoskodnak az itt elhelyzett vetőmagok biztonságáról.
(fotó: croptrust.org)

Eddig egyedül Szíria vitette el a saját magjai egy részét 2015-ben, mert a háború miatt elpusztultak az ottani ICARDA vetőmagbank készletei, s ezeket akarták pótolni. A bunkert pont ilyen vészhelyzeti pótlások kivitelezésére hozták létre.

A norvégok vicces megjegyzése szerint a pince biztonságát nemcsak az 5 biztonsági ajtó, hanem a medvék is garantálják. A szigeten ugyanis a medvepopuláció népesebb, mint az emberi lakosság.

Forrás: The Guardian, Business Insider, The Crop Trust, Reuters

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo