Ingatlanadó cikkek


Változik a CSOK-hoz kapcsolódó illeték és még sok minden más az ingatlanadózásban

Változik a CSOK-hoz kapcsolódó illeték és még sok minden más az ingatlanadózásban 

Záródnak a kiskapuk, akár dupla illeték is felmerülhet!
Budapesten jön a Tiborcz-adó

Budapesten jön a Tiborcz-adó 

Luxusingatlan-adót vezetett be a Fővárosi Önkormányzat. A rendelet ugyan csak a Margitszigetre vonatkozik, de a főpolgármester szerint mégis nagy a jelentősége, mert mintát ad a kerületeknek.
Így kell adózni a kiadott lakás után

Így kell adózni a kiadott lakás után 

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, de még a tanév kezdete előtt sok diák keres kiadó lakást, házat. A hosszabb időre szóló ingatlan bérbeadások, azaz hétköznapi értelemben „albérletek” adószabályai eltérnek a rövid, turisztikai jellegű lakás kiadásoktól.
Így lett az IMF-ből a „mi bankunk”

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".
Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat

Az új adók, az útdíj és a költségvetés hozhat komoly konfliktusokat 

A politikai és jogalkotási értelemben hosszúra nyúlt második negyedév számos váratlan fordulatot tartalmazott és főként a gazdaság helyzete miatt a kormány munkatervétől eltérően több jogszabály is elkészült az elmúlt három hónapban.
Éledezik a magyar piac - Emelkednek a lakásárak

Éledezik a magyar piac - Emelkednek a lakásárak 

Úgy tűnik, hogy kezd életre kelni több éves hibernációjából a magyarországi ingatlanpiac. Továbbra is átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon.
Megéri majd lakást venni a dugódíjas övezetben

Megéri majd lakást venni a dugódíjas övezetben 

A dugódíj bevezetését követően az érintett városrészekben nőhet az átlagosnál drágább lakások ára a BDO Magyarország szerint. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég  elemzése szerint bár a dugódíj végleges feltételeiről szeptember előtt nem várható döntés, továbbra is az egyik legvalószínűbb változat a pesti külső körutak és a budai körút által határolt védett zóna kialakítása.
Csak kósza ötlet az értéknövekedési adó

Csak kósza ötlet az értéknövekedési adó 

Nem tartja megfelelőnek az értéknövekedési illeték jelenlegi tervezetét a BDO vezető adótanácsadója. Gerendy Zoltán szerint az új adófajta egyszerűen túl bonyolult, túl sok lehetőséget hagy a jogvitára. Ráadásul nem ez az egyetlen új adónem, amellyel a gazdasági szereplőknek szembe kell néznie.
Meg sem moccan az ingatlanpiac

Meg sem moccan az ingatlanpiac 

A gazdasági bizonytalanság hatására stagnál az iroda- és raktárbérleti piac, nem történt nyílt piaci ingatlan befektetési tranzakció és a kiskereskedelmi piacon sem történt említésre méltó változás a tavalyi év trendjeit véve alapul. 
Mégis lesz ingatlanadó?

Mégis lesz ingatlanadó? 

Újabb települési adókat vezethetnek be az önkormányzatok 2012-ben a kormányzat október 14-én benyújtott módosító javaslatcsomagja szerint. Mostanáig a helyi adókról szóló hatályos törvény az építményadó, a telekadó és a magánszemélyek kommunális adójának bevezetését tette lehetővé bizonyos határok között. A kivetésről és a mértékről a képviselőtestület döntött eddig is, és fog dönteni ezután is.

Csak idő kérdése, mikor lesz ingatlanadó? 

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint hisztérikus kampánytémává vált az ingatlanadó, ami borzasztóan káros. Egy dologban azonban mindenki egyetért: még lehet ingatlanadó.

Nagyott "hibázott" a fideszes politikus, nem is lesz jelölt 

Mádi László, a Fidesz lakásügyi szakpolitikusa egy csütörtöki konferencián arról beszélt, hogy a vagyonadót csak rövidtávon kell elfelejteni, a későbbiekben el kell  gondolkozni a bevezetésén. A Fidesz vezetése ezt nem tolerálta, pénteken döntött: Mádi nem indulhat képviselőként a választásokon. A képviselő 1988 óta tagja a pártnak.

Ingatlanadó: a Jobbik és a Fidesz később bevezetné 

Oszkó Péter szerint lehet, hogy nem lesz szükség további tartalékzárolásra a kieső ingatlanadó miatt. Az ellenzék szerint most nem kell az ingatlandó, de a későbbiekben el kell gondolkodni a bevezetésén. A Jobbik sem tiltakozik.

Áremelést hozhat az eltörölt ingatlanadó 

Sérti a jogbiztonságot, ezért alkotmányellenessé nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság (Ab), ami nagyjából 50 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Elképzelhető, hogy az egy napja még 30 millió forint alatt kínált ingatlanok kínálati ára 30 millió forint fölé emelkedik.

Hogyan adózik Európa az ingatlanok után? 

Bár különböző elveken nyugszik, és más célokat szolgál, Belgiumot, Máltát és Svédországot leszámítva valamennyi uniós ország állampolgára fizet valamilyen formában adót az ingatlana után. Van, ahol jelentős, máshol marginális bevételként jelenik meg, de túlnyomó többségben a helyhatóságok büdzséjét gyarapítja. S mivel általában széles adózói kör viseli a terheket, nincs szükség arra, hogy bárkit túladóztassanak.

Ingatlanok: hogyan változtak az adószabályok? 

Amennyiben a jelenleg elfogadott adótörvények rendelkezéseit abból a szempontból tekintjük át, hogy melyik gazdasági ágazatra irányul a legtöbb speciális módosítás, akkor nem kell sokáig töprengenünk: ez az ingatlan szektor. Nemcsak az eredetileg ingatlanadóról szóló törvényként beharangozott, majd több lépcsőben egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényre átkeresztelt jogszabályra gondolhatunk, fontos változások lépnek életbe a társasági adó és az illetékek tekintetében is.

Vagyonadó: az ál-társasházak sem ússzák meg 

Nem kell társasházzá alakulniuk a vagyonadó miatt az osztatlan közös tulajdonban lakóknak. Ugyanúgy fognak adózni, mintha társasházi lakások lennének. - mondták el a Pénzügyminisztériumban az MTI kérdésére.

Nem az ingatlanadó befolyásolja az árakat 

A kormány által becsült 5%-nál várhatóan szélesebb, országos szinten a lakásállomány 10 százalékát jelentő kört fog érinteni a múlt héten véglegesített vagyonadó 2010-es bevezetése. A 30 millió Ft feletti ingatlanokra kivetett teher azonban önmagában nem fogja átrajzolni a piac mostani képét - véli az Otthon Centrum.

Bajnai: 30 milliós ingatlanban a nyertesek laknak 

A kormány jövő évi adócsökkentő programjának középpontjában a munka becsületének helyreállítása szerepel - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.

Ingatlanadó: nem az adócsalókat kell vele megfogni 

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője, az APEH volt elnökhelyettese szerint bohózat, amit az ingatlanadó körül csinálnak. László Csaba, volt pénzügyminisztzer pedig demagógiának nevezte, hogy az ingatlanra kivetett adóval fogják majd meg az adócsalókat.

Ingatlanadó: a többségünk megússza? 

A miniszterelnök azt javasolja a szocialista frakciónak, hogy 30 millió forintos értékhatár felett legyen csak vagyonadó. A szakszervezeteknek nagyon nem tetszenek az elképzelések, míg az Ingatlanszövetség felmérné az összes lakás értékét.

Bokrosnak tetszik az ingatlanadó 

Feltétlenül szükség van az ingatlanadóra, de annak bevezetésével párhuzamosan csökkenteni kell a jövedelemre rakódó adóterheket - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

"Méltányos" lesz az új adó 

Bajnai Gordon azt kérte a pénzügyminisztertől, hogy olyan ingatlanadó koncepció készüljön, amely az alacsony jövedelműeknél nem jár jelentős többletterheléssel, és legyen benne lehetőség a méltányosságra.

Hogyan járnánk az ingatlanadóval? 

A Reformszövetség általános értékalapú ingatlanadóban gondolkodik, melynek mértéke 1 százalék lenne, s csak a 30 millió forintnál drágább ingatlanokra vetnék ki. A baubid.hu utánajárt, mivel járna egy ilyen adó bevezetése.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra

A kiberbűnözők mostanában rákaptak a sportra 

A népszerű sporteseményekben a kiberbűnözők is lehetőséget látnak.

Adózás

Sneakerárusok buktak a NAV-nál

Sneakerárusok buktak a NAV-nál  

Limitált gyártású cipők kereskedőinél indult revízió.

Jogi kisokos

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg

Nem lehet elutasítani az örökbefogadást csak azért, mert a kérelmező meleg 

A gyámhatóság nem jogalkotó: hipotetikus jövőbeni kockázatokra hivatkozva nem utasítható el a melegek örökbefogadásra való alkalmassága.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo