Energiaárak cikkek


A drága magyar energiaárak akadályozzák az árcsökkenést

A drága magyar energiaárak akadályozzák az árcsökkenést 

Az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalék, az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal mérséklődtek.
Ezt hogy csináltuk? Míg az EU-ban csökkent az energiaára, addig nálunk jócskán nőtt

Ezt hogy csináltuk? Míg az EU-ban csökkent az energiaára, addig nálunk jócskán nőtt 

A világ legfejlettebb államait tömörítő OECD listáján a negyedikek lettünk energiaár-emelkedésben.
Húsz éve nem volt ennyi csőd

Húsz éve nem volt ennyi csőd 

Nőtt a vállalati csődök száma az év első felében Németországban.
Érthetetlen miért nem csökken Magyarországon a gáz ára

Érthetetlen miért nem csökken Magyarországon a gáz ára 

15 hónappal ezelőtti szint körül jár a gázár.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa 

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Nagy Márton szerint muszáj volt bevezetni az extraprofitadót

Nagy Márton szerint muszáj volt bevezetni az extraprofitadót 

A misziter szerint a lépéssel sikerült a lakosságot megkímélni a brutális piaci áremelkedéstől.
Kés került a magyar gazdaság torkára

Kés került a magyar gazdaság torkára 

Populizmus helyett reálpolitikára lenne szükség.
100 euró alatt a gázár, Szijjártó Péter nagyon benézte a gázársapka hatását

100 euró alatt a gázár, Szijjártó Péter nagyon benézte a gázársapka hatását 

A gázársapka egyelőre csökkentette a tarifát.
Az elszálló enegiaárak miatt a mosáson is spórolnak a magyarok

Az elszálló enegiaárak miatt a mosáson is spórolnak a magyarok  

Az energiaárak emelkedése a mosási programokat is megrövidítette, sőt, vannak, akik a mosási hőfokot is csökkentették.  
Az energiaárak miatt elszálltak a termelői árak az euróövezetben

Az energiaárak miatt elszálltak a termelői árak az euróövezetben 

 Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben.

Ezért egyre brutálisabbak az energiaszámlák? 

Egyértelmű összefüggést lát a megkérdezett fogyasztók közel 90 százaléka a klímaváltozás és az emelkedő energiaárak között – derül ki a Schneider Electric felméréséből.

Annyira elszálltak az energiaárak, hogy újra bezár a legnagyobb műtrágyaüzem Romániában 

Ismét felfüggesztette tevékenységét a Marosvásárhely határában levő Azomures.

Kevesebbet többért, ez az új orosz energiaárazás 

Márciusban több mint negyedével csökkent Németország energiahordozó-importja Oroszországból, de másfélszer annyit fizetett érte, mint egy évvel korábban - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön publikált jelentéséből.

Durva év lesz, áremelkedések 2022-ben 

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak - derül ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentése.

Eltűnik a turizmus ikonikus terméke a hűtőmágnes - bajban a világkereskedelem 

A világhírű nashville-i állatkert ajándékboltjában már nem tudnak venni hűtőmágnest a turisták. A boltvezető szerint a Kínából érkező mágnes ára megháromszorozódott.

Nem szabadulunk meg a drágulástól 

Noha a gazdasági növekedés a téli lassulást követően várhatóan ismét lendületet vesz, az energiaárak további emelkedése magasabb inflációs nyomást és fékeződő gazdasági növekedést okoz - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett téli gazdasági előrejelzésében.

Könnyítést kapnak a magyar kisvállalkozók 

Kiterjesztik a rezsicsökkentést a kisvállalkozói szektorra is.

Rengeteg magyar kkv-nak fáj az energiaárak megugrása 

Az energiaárak emelkedése mintegy 21 ezer vállalkozást hoz nehéz helyzetbe a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az MTI-vel.

Gondolta volna? Ez az energiaforrás Magyarországon a legolcsóbb az EU-ban 

Enyhén csökkent a lakossági gázár, az elektromos energia viszont kissé drágult az Európai Unió (EU) tagállamaiban az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest.

Megugró energiaárak: hogy oldaná meg a problémát az EU? 

Elkészült intézkedéscsomagjával az EB.

Egyre drágábban termel a magyar ipar 

A KSH adatai szerint júniusban a minimálbér növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése miatt tovább gyorsult az ipari termelői árak emelkedése. Tavalyhoz képest a termelői árak 7,5 százalékkal nőttek a májusi 5,3 százalék és az áprilisi 2,3 százalék után.

Az energiahatékonyság csökkentené igazán a rezsit 

A Magyar Energiahatékonysági felhívja a figyelmet arra, hogy a szociális rezsicsökkentés – mint az energiaszegénység felszámolására tett intézkedés – önmagában részmegoldás. Az energiaszámlák tartós csökkentéséhez elengedhetetlen a magyar otthonok energiahatékonyságának állami, programszerű támogatása is.

A gázártól függ az újabb rezsicsökkentés 

Seszták Miklós lát lehetőséget egy újabb rezsicsökkentésre. A nemzeti fejlesztési miniszter a Figyelő című hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban azt is elmondta, hogy nem zár be a Déli pályaudvar.

Harmadával olcsóbban is vehetnék a földgázt a cégek 

Bár a vállalati fogyasztók már 6-8 éve a szabadpiacon is beszerezhetik a működésükhöz szükséges villamosenergia- és földgázmennyiséget, a kis- és középvállalatok 72 százaléka még sosem kért be árajánlatot energiakereskedőtől annak érdekében, hogy csökkentse közüzemi számláit – derül ki a Tarifa24 felméréséből.

Harmadával kevesebbet fizethetnénk - miért nem tesszük? 

A tavalyi világpiaci olajárzuhanás hatására a szabadpiaci energiaszolgáltatási szerződést kötő vállalati fogyasztók jelenleg a földgáz esetében 33, míg a villamos energia esetében csaknem 19 százalékos átlagos költségcsökkenést érhetnek el a következő éves időszakra. Az elérhető megtakarítás mértéke várhatóan jelentős számú új fogyasztót csábít a versenypiacra: eddig ugyanis az erre jogosultak mintegy 40 százaléka még nem váltott kereskedőt működése során.

Energia: ez van, ha elszáll a húzóerő 

Izgalmas évet zárt és izgalmas év elé néz az energiaszektor globálisan és Magyarországon is. Globálisan az alacsony olajár befolyásolja a fogyasztást és az ágazat szereplőinek profitabilitását. A hazai piacon ezen túlmenően a változó szabályozás, az állami jelenlét erősödése és a 2013-ban indított rezsicsökkentés is meghatározza a lehetőségeket.

Elment a falig a kormány: már csak így lehet csökkenteni a rezsit 

A gázárak esetében már nincs lehetőség a további rezsicsökkentésre a Magyar Energetikai és Közműhivatal szerint. A már uniós szinten is alacsonynak számító gáz- és áramárak ellenére is százezreket fognak rezsiszámláik kifizetésére költeni a családok az előttünk álló télen. A rezsicsökkentés tartalékai kimerültek, csak az energiahatékonysági beruházások segíthetnek az energiaszámlák további csökkentésében.

Csak Bukarestben olcsóbb a gáz 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013 júliusa óta végez nemzetközi energiaár-összehasonlító vizsgálatot európai uniós fővárosokban. Kezdetben Budapest mellett 22 város adatait hasonlította össze egy független finn cég a MEKH megbízásából. Ez most további 6 ország fővárosával bővült, így a vizsgálat már az összes európai uniós fővárosra kiterjed.

A cégeknek sem fog drágulni az áram 

Három egymástól független hatás eredője stabilizálhatja a következő években a hazai ipari fogyasztók számára az áramárakat. A nemzetközi nagykereskedelmi villamosenergia-árak kedvező alakulása, a forint-euró keresztárfolyam várható stabilitása, valamint a KÁT-kassza kedvező változásai együttesen eredményeznek hosszabb távon is megbízható tervezhetőséget – állítják az ALTEO Group szakértői. A tapasztalatok alapján a fogyasztók egyre tudatosabban ki is használják ezeket a trendeket.

Mi értelme van ma az árszabályozásnak? 

A kormányzat rezsicsökkentési törekvései miatt napi témává vált az állami árszabályozás kérdése. Körüljártuk, miért és hogyan van ma értelme.

Idén is csak ígéret maradt a Panelprogram 

Bár a hazai villany- és gázárak Európa legalacsonyabbjai között vannak, a rezsi kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig sokkal megterhelőbb, mint máshol. A huzatos, elavult fűtésű, gyengén szigetelt lakások és régi berendezések zabálják az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlen az energiahatékonyság emelése.

Stratégiaváltás kell a foglalkoztatás javításához 

A munkanélküliség nem szociálpolitikai hiányosságok eredménye, hanem inkább világpiaci versenyképességünk elégtelenségének tudható be - Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezetének vezetője szerint.

Még mindig túl sok a rezsi 

Budapesten az egyik legolcsóbb a villany és gáz ára az európai fővárosok közül, de nemzetközi összehasonlításban annak kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig kiemelkedően nehéz. Épületeink pazarolják ugyanis az energiát, ezért a további rezsicsökkentéshez elengedhetetlen az energiahatékonyság emelése.

Komoly megtakarítást jelent a közös beszerzés 

Lezárult az MLSZKSZ közös gázbeszerzési tendere, ami éves szinten 54 milliós megtakarítást hozott a tagvállalatoknak. Sok kis- és középvállalkozás azonban még most sem foglalkozik kellőképpen energiabeszerzésével.

Most spórolhatnának a cégek 

Sok kis- és középvállalkozás még most sem foglalkozik kellőképpen energiabeszerzésével, pedig a kereskedőváltást érdemes megfontolni, mert jelentős megtakarítás érhető el a piaci verseny élénkülésének köszönhetően.

Nálunk tesztelték a Putyin elleni csodafegyvert 

Évi 573 milliárd eurót költ az Európai Unió, benne Magyarország energiahordozók importálására, miközben 500 milliárd eurót pazarol el évente energiaveszteség miatt. Hazánkban már bebizonyították, hogy az épületek felújítása lehetne erre a megoldás.

Komoly pénzt spórolhat a cég, ha most lép 

Az árambeszerzésüket rendszeresen megversenyeztető vállalkozások is 3-5 százalékot faraghatnak jövőre a költségeiken. A jelenlegi kedvező árak mentén érdemes akár már 2015-re is szerződést kötni a villamos energiára.

Versengenek a vállalatok kegyeiért a szolgáltatók 

Egyre élesebb a verseny a kis- és középvállalatok kegyeiért versenyző energiaszolgáltatók között, mivel egyre több cég ébred rá, hogy jelentős megtakarítást érhet el, ha a szabadpiacon versenyezteti az energiaszolgáltatókat. A vállalatok ezért az árak csökkentése mellett egyéb szolgáltatásokkal is bombázzák a vállalatokat.

Igazi rezsicsökkentés: harmadával lehetne olcsóbb az áram a vállalatoknak 

Konstrukciótól függően akár 10–30 százalékos megtakarítást is jelenthetne az ipari fogyasztók számára a közvetlen áramértékesítés, de a kérdést rendező jogszabályok ügye már egy éve húzódik.

Több százmilliós megtakarítás közös beszerzéssel 

Az elmúlt hat évben közel 200 millió forint költségmegtakarítást ért el a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) tagvállalatai számára a közös energiabeszerzéssel, amelyből rekordösszegű, mintegy 100 millió forint megtakarítást a most lezárult villamosenergia-tender hozott.

Rezsivita: kinek nő és kinek nem nő? 

Az NGM szerint téves az a sajtóértesülés, miszerint a 10 százalékos lakossági rezsicsökkentés hatásaként a kis- és közepes vállalkozások terhei nőnek. Független elemzők szerint azonban több ezer vállalkozást is hátrányosan érinthet az új szabályozás.

Sokba fog nekünk kerülni a rezsicsökkentés 

A kormány ígérete alapján jövőre 10 százalékos rezsiköltség-csökkentést hajtanak végre. Az ígéret szerint a villamos energiára, a gázra és a távhőre kiterjedő lépést nem tudják áthárítani a szolgáltatók a fogyasztóra. A Policy Agenda által készített elemzés szerint a rezsiköltség áthárítását valójában a kormány már maga el is végezte, első körben a hazai kis- és középvállalkozásokat sújtva. Az energiainfo.hu elemzése szerint a kkv-k villamosenergia-költségei 11-12, de akár 30 százalékkal is nőhetnek.

Rezsistop: Ez sem jött össze a kormánynak 

A Széll Kálmán Tervben 2011-ben vállalta a kormány, hogy jogszabályt alkot a rezsiköltségek befagyasztására, a lakosság terheinek csökkentésére. A Policy Agenda elemzéséből kitűnik, hogy a kormány kezdeményezését felülírta a gazdasági szükségszerűség.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV

Milliókat spórolhat, mielőtt kopogtat a NAV 

A NAV ellenőrzési terve szerint az informatikai rendszerek által gyűjtött adatok és az adózók magatartása egyaránt meghatározó tényező az ellenőrzési folyamatokban.

Cégblog

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo