Komoly megtakarítást jelent a közös beszerzés

Lezárult az MLSZKSZ közös gázbeszerzési tendere, ami éves szinten 54 milliós megtakarítást hozott a tagvállalatoknak. Sok kis- és középvállalkozás azonban még most sem foglalkozik kellőképpen energiabeszerzésével.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokat lehet megtakarítani – Kép: Európai Bizottság

Idén júniusban lezárult a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) 2014–2015. gázévi közös energiabeszerzési tendere, amely keretében az elmúlt hat év legnagyobb gázmennyiségét – több mint 3 millió köbmétert – pályáztattak meg. A rekordmennyiség rekordmértékű, több mint 54 millió forintra tehető csoportszintű megtakarítást hoz a beszerzési csoportban részt vevő tagvállalatok számára az adott évben. A szövetség a mostani gázbeszerzési pályázat eredményeivel együtt 350 millió forintot meghaladó költségmegtakarítást ért el összesen tagvállalatai számára az elmúlt hat évben meghirdetett energiabeszerzési tendereken. Az MLSZKSZ közös beszerzési programjának sikerét jelzi, hogy az elért kedvezmények mértéke és a tagok száma évről évre folyamatosan nő.

A piacnyitás eredményeként hazánkban ma már több mint egy tucat energiakereskedő van jelen, és több olyan cég is van, amelytől a vállalkozások egyszerre szerezhetik be a földgázt és a villamos energiát. Ráadásul a gazdasági válság hatására visszaesett kereslet és a lakossági rezsicsökkentés miatt a szolgáltatók törik magukat a kkv-k kegyeiért, így most lényegesen jobb alkupozícióban vannak a cégek.

Az MLSZKSZ és a szövetség keretei között működő Logisztikai Központ Klaszter 2008 óta nyújtanak közös beszerzési szolgáltatást tagvállalataik számára annak érdekében, hogy segítségükre legyenek a piacon elérhető gazdasági előnyök hatékony kiaknázásában. A közös piaci fellépéssel nemcsak olyan csoportkedvezményt és ezáltal speciális árat ér el a szövetség, amelyet a tagok egyenként nem tudtak volna elérni, hanem a program keretében az MLSZKSZ ingyenesen energetikai szakértőt és jogi tanácsadást is biztosít. A szolgáltatói szerződés megkötésére a szövetség által meghatározott feltételekkel kerül sor, amely során kiküszöbölik az alul- és a túlfogyasztásból eredő kockázatokat.

Nem csak közös beszerzéssel csökkenthetjük a cég energiaköltségeit. Tippjeinket a spórolásra itt olvashatja!

A MLSZKSZ kezdetben öt tagvállalat, 2014-ben pedig már húsz cég gázigényét pályáztatta meg. „Az előző évi tenderhez képest szövetségünk idén több mint 300 százalékkal rekordszintre, 3,2 millió köbméterre növelte a pályáztatott energia mennyiségét” – mondta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke. – Az idei évi közös beszerzési általános tapasztalata, hogy az egyes cégek önállóan 15–17 forinttal, azaz 18–20 százalékkal drágább árszintet érhetnek el egy köbméterre vetítetten a szolgáltatóktól, mint az MLSZKSZ csoport tagjai együttesen. Ez az egyik oka annak, hogy a szövetség a 2014–2015. évre vonatkozó időszakra több mint 54 millió forint csoportszintű megtakarítást ért el a közös gázbeszerzési tenderén.”

Most spórolhatnának a cégek
A kkv-nak érdemes figyelniük az energiapiaci trendeket, és minél több ajánlatot bekérniük a kereskedőktől, mert a hazai energiapiacon is érvényesülő verseny miatt jó lehetőségek mutatkoznak arra, hogy a jelenleg érvényes szerződésüknél kedvezőbb tarifákkal fogyaszthassanak.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo