hirdetés

Csak Bukarestben olcsóbb a gáz

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013 júliusa óta végez nemzetközi energiaár-összehasonlító vizsgálatot európai uniós fővárosokban. Kezdetben Budapest mellett 22 város adatait hasonlította össze egy független finn cég a MEKH megbízásából. Ez most további 6 ország fővárosával bővült, így a vizsgálat már az összes európai uniós fővárosra kiterjed.
hirdetés

Kelet-európai és mediterrán országok fővárosaira, Nicosiára, Rigára, Vilniusra, Vallettára, Szófiára és Tallinnra is kiterjesztette energiaár-összehasonlító vizsgálatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Így összesen már 29 fővárost vizsgál az elemzés. A fogyasztói árakat euróban és vásárlóerő-paritáson is összehasonlítják. Budapest a rezsicsökkentéseknek köszönhetően több helyet is javított a rangsorban.

Kép: SXC

2015. szeptemberben a lakossági földgáz ára csak Bukarestben volt olcsóbb, mint a magyar fővárosban. Budapesten 3,33 eurócent volt egy kWh földgáz, Párizsban, Amszterdamban, Dublinban, Londonban, Madridban vagy Ljubljanában ennek több mint kétszerese, míg Stockholmban a hatszorosa: 20,66 eurócent.(Még olcsóbban megúszhatnánk a fűtési szezont, ha lenne miből felújítanunk a lakásainkat. De erre nem ad uniós pénzt a kormány.)

A villamos energia is a 4. legolcsóbb Budapesten a vizsgált fővárosok közt. A magyar fővárosban 12,06 eurócent, a legolcsóbb Belgrádban, ahol 6,23, a legdrágább pedig Koppenhágában, ahol 30,34 eurócent egy kWh áram. A vásárlőerő-paritáson vizsgálva az árakat (kiküszöbölendő az országok eltérő árszínvonalát), földgáz tekintetében szintén a legolcsóbbak közé, míg villamos energia tekintetében a középmezőnyhöz tartozunk.

A kutatásban modellezett magyar háztartás a jövedelmének 4,7 százalékát költötte gázra és villamos energiára idén szeptemberben, ami a 10. hely a vizsgált országok között. Tavaly szeptemberben ez 5,5 százalék volt, ami a 6., 2013. szeptemberben 6,6 százalék, amely a 2. legmagasabb volt az akkor vizsgált országok között.

Egymásra licitálnak a kereskedők a kkv-k kegyeiért
Igazi versenyhelyzet alakult ki az elmúlt években a vállalati ügyfelekért az energiapiacon, a kereskedők újabb és újabb ajánlatokkal bombázzák a kkv-kat. De hogyan profitálhat ebből egy vállalkozás? Erről kérdeztük dr. Uzonyi Zoltánt, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnökét.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo