hirdetés

Kevesebbet többért, ez az új orosz energiaárazás

Márciusban több mint negyedével csökkent Németország energiahordozó-importja Oroszországból, de másfélszer annyit fizetett érte, mint egy évvel korábban - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön publikált jelentéséből.
hirdetés

Márciusban Németország oroszországi olaj- és gázimportjának az értéke az előző évhez képest 56,5 százalékkal 2,4 milliárd euróra nőtt, holott az importált olaj- és gázmennyiség 27,8 százalékkal csökkent.

Az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az idén márciusban visszaesett Németország oroszországi exportja. A Destatis jelentése szerint Oroszországba 1,0 milliárd euró értékben exportáltak árukat, 58,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 márciusában. Februárban az Oroszországba irányuló kivitel még 16,7 százalékkal meghaladta az előző évit.

Márciusában viszont már nagymértékű visszaesés volt tapasztalható a gépek exportjában, amely 73,6 százalékkal 165,8 millió euróra csökkent éves bázison, valamint a vegyi termékek exportjában, amely 40,9 százalékkal 158,7 millió euróra esett vissza.

Az import az exporttal ellentétesen alakult. A magasabb nyersanyagárak miatt az Orosz Föderációból Németországba irányuló behozatal az idén márciusban 77,7 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt 2021 márciusához képest.

Az energiahordozók mellett fontos importcikk Németország számára az orosz fémáru. Az orosz fémtermékek importértéke 117,3 százalékkal ment fel az egy évvel korábbihoz képest, 800 millió euróra, miközben az importált mennyiség 19,2 százalékkal csökkent.

Az Oroszországgal folytatott áruforgalomban Németországnak 3,4 milliárd eurós importtöbblete alakult ki márciusban a februári 1,4 milliárd eurós importtöbblet után. (MTI)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo