hirdetés

Stratégiaváltás kell a foglalkoztatás javításához

A munkanélküliség nem szociálpolitikai hiányosságok eredménye, hanem inkább világpiaci versenyképességünk elégtelenségének tudható be - Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezetének vezetője szerint.
hirdetés

Kép:sxc

A vállalatok, elsősorban a kis- és középvállalatok tőkéhez jutása kiemelt helyen szerepel a foglalkoztatottság fejlesztése terén. A BUSINESSEUROPE elnöke Emma Marcegaglia ennek alappilléreit egyebek mellett a következőkben látja: meg kell találni az egyensúlyt a növekvő pénzügyi stabilitás és a vállalatok tőkéhez juttatása között; hosszú távú beruházásokat támogató adórendszereket kell bevezetni; olyan alternatív pénzügyi forrásokat kell feltérképezni, amellyel csökkenthető a kis- és középvállalkozások bankrendszertől való függése.

A versenyképesség jelentősen kihat a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra, ezért javításának prioritást kell élveznie a következő öt évben. A munkaadói szervezet elnöke szerint az Európai Unió politikai stratégiáinak összességét érdemes e köré építeni. Ennek kapcsán a BUSINESSEUROPE elnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a fő társadalmi problémánk, a munkanélküliség nem szociálpolitikai hiányosságok eredménye, hanem inkább világpiaci versenyképességünk elégtelenségének tudható be. Mindezt alátámasztja, hogy míg 2000-ben 40% volt az Európai Unió részesedése a közvetlen külföldi beruházásokból, ez 2012-re 24%-ra csökkent.

Itthon is van tennivaló
„A foglalkoztatás növelése céljából valóban a hazai vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások tőkéhez való hozzáférése jelenti az egyik legnagyobb kihívást, amelyhez hazánkban úgy tűnik, az MNB Növekedési Hitelprogramja sikeresen járul hozzá.
Az energiával kapcsolatban véleményem szerint érdemes olyan új típusú megoldásokat is megvizsgálnunk az unión belül, mint például a palagáz kitermelésének lehetősége, ami az USA-ban hihetetlen eredményeket mutat.(Bár a környezetre jelentős kockázatokat jelent.)
Európa e tekintetben sajnos lemaradt fő versenytársai, az Egyesült Államok és a távol-keleti országok mögött, de még fontosabb, hogy a GDP arányos K+F+I költés tekintetében is legalább 1%-kal vagyunk leszakadva.A magyarországi helyzet sem ideális még a K+F+I költés területén, hiszen az 1%-ot meghaladja már a hazai szint, de még az európai átlagot (2%) nem érjük el. Ezzel szemben örömmel jelenthetjük ki, hogy 2014 júliusában a munkanélküliek aránya Magyarországon az uniós átlagnál 2,4%-kal alacsonyabb volt, (Itt talál foglalkoztatási adatokat) ami komoly előrelépés” – mondta Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.
A beruházásokat tekinthetjük a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság alapjának is. A magánberuházások előtt húzódó akadályok megszüntetésére fókuszálva újra elérhető lehet a 2008-as válság előtti GDP-arányos beruházási szint, amelytől jelenleg még 14,7%-kal vagyunk elmaradva. A BUSINESSEUROPE mindig is kiállt amellett, hogy az állami kiadásoknak nagyobb részét tegyék ki a beruházások, mely 2013-ban 4,8% volt Európában, míg az Egyesült Államokban az arány meghaladja a 10%-ot. Egyaránt szükséges tehát a magánberuházások fellendítése és az állami kiadások beruházásokra fordításának optimalizálása.

Az energiaárak szintén fontos tényezőit jelentik a beruházásoknak, az ipari termelésre pedig különösen nagy hatással vannak. A magasabb európai energiaárak miatt vállalataink hátrányba kerülnek világpiaci versenytársaikkal szemben, ezért erre is érdemes figyelmet fordítani a jövőben, és alternatív megoldásokat kidolgozni az energiaellátással kapcsolatban.

A foglalkoztatottság növekedése nem korlátozható egyetlen politikai irányvonal átszervezésére. A BUSINESSEUROPE szerint az egyetlen módja a szegénység és a munkanélküliség csökkentésének, valamint a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának az, hogy reformokat vezetünk be a munkaerőpiac, az oktatás és a társadalombiztosítás terén is, így tudjuk elérni a gazdaság és a versenyképesség növekedését, illetve hozhatunk létre még több munkahelyet.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo