A megosztás gazdasága cikkek


Putyin után eredt Musk

Putyin után eredt Musk 

Elon Musk, a Tesla járműipari cég és a Space X űripari vállalat alapítója megelőzte az Amazon alapítóját és korábbi vezérigazgatóját, Jeff Bezost a Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján.
Mi az a sharing economy?

Mi az a sharing economy? 

Az Uber a világ legnagyobb közlekedési cége, de egyetlen kocsija sincs. Az Airbnb a világ legnagyobb szállásadója – szállások nélkül. Mi a megosztás gazdaságának titka, mik a sikeres modellek? Ennek a nyomába ered Szántó Péter friss vlogjában.
Tőzsdére készül az Uber

Tőzsdére készül az Uber 

Várhatóan még 2019 első félévében a parkettre léphet az Uber, ez lehet a jövő év egyik legnagyobb tőzsdei bevezetése a tech-szektorban, a cég értékét most 76 milliárd dollárra becsülik.
Szívesebben utazunk egy idegennel, mint ápolatlan baráttal

Szívesebben utazunk egy idegennel, mint ápolatlan baráttal 

A rutinosabbak inkább utaznak együtt egy teljesen idegennel, mint egy ápolatlan, akár ismerős útitárssal vagy házi kedvenccel – derült ki az Oszkar.com Telekocsi felméréséből. A közösségi autózók negyede kötött már az utazáson túlmutató ismeretséget.
Európában nyugodtan be lehet tiltani az Uber-t

Európában nyugodtan be lehet tiltani az Uber-t 

A tagállamok megtilthatják, és büntetőjogi szankciókkal sújthatják a jogellenesen végzett szállítási tevékenységet anélkül, hogy az erről szóló törvénytervezetet előzetesen be kellene jelenteniük az Európai Bizottságnak.
Napokon belül dönt a klímaegyezményről Trump

Napokon belül dönt a klímaegyezményről Trump 

Németország és az EU is nyomást helyezett Trumpra: hosszantartó károkat okozna az európai szövetségeseivel való kapcsolatában, ha kilépne a párizsi klímaegyezményből. A Fehér Ház makacsul hallgat.
Ez a belső akadálya, hogy sikeressé váljunk

Ez a belső akadálya, hogy sikeressé váljunk 

Mindenkinek voltak tévedései és mulasztásai a szakmai pályafutása során. Sőt nagy vereségei is, embert próbáló kihívások, amikbe belesült. Fontos, hogy ezek ne bátorítsanak el, ne adjuk fel a további küzdelmet. Hogyan kovácsoljunk a malőrjeinkből tőkét, ami segíthet az új üzleti és anyagi magaslatok elérésében?
Az autógyárak is készülnek a kocsimegosztás világhatalmára

Az autógyárak is készülnek a kocsimegosztás világhatalmára 

Az autómegosztás és az önvezető autók teljes mértékben megváltoztatják a jelenlegi autóipart. Még az autómegosztásra szakosodott cégek, mint például az Uber, is nagyon kapaszkodnak, nehogy egy perc alatt elveszítsék relevanciájukat a felhasználóknál.
Idén emiatt fognak tüntetni a taxisok

Idén emiatt fognak tüntetni a taxisok 

Már a Facebookon toborozza a sofőröket magyarországi indulásához az Uberhez hasonlóan működő szlovákiai HOPIN, amely odahaza már lenyomta híres-hírhedt vetélytársát, méghozzá állami beavatkozás nélkül.
Az Uber ment, a megosztás maradt

Az Uber ment, a megosztás maradt 

Bár a megosztáson alapuló gazdaság fogalmához az elmúlt években sem kerültünk sokkal közelebb, maga a gazdasági modell egyre nagyobb teret nyer, nemcsak nemzetközi szinten, de Magyarországon is. A hazai internetezők valamivel több, mint harmada hallott a közösségi gazdaság fogalmáról, és minden ötödik internethasználó részese is.

Egyre nagyobbat harap a magyar tortából az Airbnb 

A statisztikai adatok és elemzések – közte a KSH adatai és az MSZÉSZ éves jelentései alapján a közösségi szálláshely-szolgáltatás egyre jelentősebb szeletet hasít ki a turisztikai piacból: 2010 és 2015 között a budapesti, ilyen jellegű kapacitás megduplázódott, míg az Airbnb felületén „átmenő” vendégforgalom közel 6-szorosára nőtt. Ezzel szemben a szállodai kereslet „csak” 40%-kal nőtt.

Ingyen épít kisvárosi szállókat az Airbnb 

Ingyen épít az Airbnb közösségi központokat, kiadható szobákkal. Az épület tulajdonosa és üzemeltetője a helyi közösség lesz, s a kiadásból származó profit is helyben marad. A látszólag karitatív kezdeményezés célja, hogy behozzanak a turisták látókörébe ismeretlen, de látogatásra érdemes helyeket. Olyan kisvárosokat támogatnának így, ahol nincsenek források a turizmus fellendítésére.

Ezért előz minket Szlovákia 

Ukrajna, Litvánia és Észtország után Szlovákia is úgy döntött, hogy az Uber működését lehetővé tevő szabályozást készít. A szlovák kormány célja, hogy legalizálja a sharing economy vállalatait, és kihasználja az ebből fakadó gazdasági előnyöket.

Magyar vállalkozások tölthetik be az Uber helyét 

Az Uber ugyan nemrégiben felfüggesztette magyarországi szolgáltatását, azonban a cég által képviselt megosztás alapú üzleti modell itthon is egyre inkább virágzik. Tőlünk nyugatra a nyaralásunk alatti kutyafelügyelettől kezdve, a saját bicikli- vagy autó bérbeadáson át már számos problémára van közösségi megoldás. Hazánkban a paletta még nem ennyire színes, de néhány magyar startup már elég komoly sikereket ért el ezen a területen

A megosztás maga a demokrácia - mondja, akinek bejött a dolog 

Az Uber hazai betiltása kapcsán különösen előtérbe kerültek a megosztás gazdaságának kérdései. A másik zászlóvivő, az Airbnb alapítója szerint a lakáskiadás nemcsak pénzcsinálás, hanem eszköz új kapcsolatok létesítésére. Minden éjszaka egymillió ember száll meg Airbnb-s otthonban világszerte.

Eddig 144 ezren kértek támogatást 

Mindössze 144 ezer uniós agrártámogatási kérelem érkezett be szombatig, a tavalyi 180 ezer után, igaz az idén a kérelem beadási határideje egy héttel május 23-ra tolódott - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kamara: csúsztat az Uber 

A BKIK szerint súlyosan csúsztat az Uber, amikor azt állítja, hogy sofőrjei rendelkeznek a szükséges engedélyekkel. Szerinte ugyanis az Uber tevékenysége taxiszolgáltatásnak minősül – erre pedig szigorú szabályok vonatkoznak.

Túltolják a biciklit a taxisok 

Újabb taxis demonstráció lesz a mai napon a fővárosban, ezért sokfelé kell torlódásra, forgalomkorlátozásokra számítani. Ezek a tüntetések azonban csak a lakosságnak ártanak – hívta fel a figyelmet az egyik fuvarszervező cég. Közben az Uber 21. századi szabályozás kialakítását sürgeti.

Hat hónapra bevonnák az Uberesek jogsiját 

A kormányra a jelek szerint hatnak a taxisdemonstrációk: súlyosbítanák az Uberesekre vonatkozó szankciókat: a most bemutatott javaslat szerint hat hónapra bevonhatnák az Uber-sofőrök jogsiját, és az autójukat három évre kivonhatnák a forgalomból.

Megint demonstrálnak a taxisok 

Útlezárások várhatók ma 9 órától a Belvárosban a taxis szervezetek demonstrációja miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A személyszállítási fuvarozók az Uber applikáció ellen tiltakoznak.

Újabb fegyver az Uber ellen 

Újabb szankciók lépnek életbe március 11-től az engedély nélküli, feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében, új bírságtétel jelenik meg, amit kimondottan az Uberre próbált meg ráhúzni a kormány. Kérdés mennyire lesz ez hatékony.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Mozgolódik az ingatlanpiac

Mozgolódik az ingatlanpiac  

A csok plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Gazdaság

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez

Milliárdokat ad az EU ukrán fegyveres erők kiképzéséhez  

Az Európai Unió Tanácsa az Európai Békekeret keretében további 194 millió euró finanszírozást hagyott jóvá.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo