Székely Sarolta cikkei


Székely Sarolta cikkei

Feleslegesen elköltött milliárdok: miért éri meg a kormánynak ennyi pénzt a sportba ölni? Steinmetz Ádám lesz a Klasszis Klub következő vendége

Feleslegesen elköltött milliárdok: miért éri meg a kormánynak ennyi pénzt a sportba ölni? Steinmetz Ádám lesz a Klasszis Klub következő vendége 

A hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokságon sem sikerült a várt eredményt elérni, holott nem álmodtak nagyot a szakvezetők: a legjobb nyolcba jutást tartották reális célnak. Ehelyett a csoportjából sem tudott továbbjutni a férfi kéziválogatott. Százmilliárdok mentek a sportágba, de az eredmények nem jönnek. Hogy lehet ennyi pénzt ilyen rosszul elkölteni? Többek között erre is keresik a választ laptársaink következő, Klasszis Klub rendezvényén.
Magasabb nyugdíjat remélhetnek a vendéglátásban dolgozók

Magasabb nyugdíjat remélhetnek a vendéglátásban dolgozók 

A kormány visszamenőlegesen eltörölné a speciális szabályokat. A múlt héten benyújtott salátatörvényben bújik meg a rövidke módosító paragrafus.
Újraindítás: túl optimista volt az Orbán-kormány a 4 millió oltottal?

Újraindítás: túl optimista volt az Orbán-kormány a 4 millió oltottal? 

Vasárnap után a hétfői adatközlés szerint is nagyon lassú tempóban emelkedett az oltottak száma hazánkban, mivel most inkább második körös oltásokat végeznek. A kormányzati várakozás szerint a hét elején, közepén meglesz a 4 millió oltott, amikor újabb lazítások jönnek, többek között a kijárási tilalom kezdete éjfélre tolódik ki. Kisebb csoda kellene azonban ahhoz, hogy egy összejöjjön, írja laptársunk, az mfor.hu heti előrejelzésében. 
Pénteken újra változhat az életünk, és nyakunkon az újabb lazítás

Pénteken újra változhat az életünk, és nyakunkon az újabb lazítás 

A kormány múlt heti döntése értelmében 3,5 millió oltott elérése után kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Azonban nincs megállás, újabb nehéz döntések várnak a kormányra a héten. Laptársunk, az mfor.hu szokásos heti előrejelzése.
Kormányinfó: 3 millió oltottnál újabb lazításról dönthet a kormány

Kormányinfó: 3 millió oltottnál újabb lazításról dönthet a kormány 

A kormány ezelőtt döntött úgy, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos döntést a beoltottak számához fog kötni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint néhány napon belül elérkezhetünk a következő mérföldkőhöz. 
Hízik a bérszakadék: 70 ezerrel kevesebbet ér a nők munkája

Hízik a bérszakadék: 70 ezerrel kevesebbet ér a nők munkája 

A nemzetközi nőnapról egy egészen "kedves" és Magyarország számára cseppet sem hízelgő összeállítással emlékezett meg az Eurostat. Megmutatták, átlagosan mennyivel keresnek kevesebbet a nők férfi kollégáiknál. Hazánk helyezésére nem lehetünk büszkék.
Csúnyán pórul jártak a minimálbéresek, a nyugdíjasok sem állnak fényesen

Csúnyán pórul jártak a minimálbéresek, a nyugdíjasok sem állnak fényesen 

Egyelőre fedezi az idei nyugdíjemelés az áremelkedést, de tavasszal még nagyobb inflációra lehet számítani az idősek körében. Az alacsony bért keresőket viszont semmi nem vigasztalja.
Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem

Ennyi volt? Végelszámolás alatt a patinás I. kerületi étterem 

Nagyjából egy évvel azután, hogy új kézbe került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.
600 ezer magyart tart bizonytalanságban az Orbán-kormány

600 ezer magyart tart bizonytalanságban az Orbán-kormány 

A koronavírus-járvány miatt minden korábbinál nagyobb bizonytalanság övezi a mindennapokat. Ha ez nem lenne elég, erre most még a kormány is rátett egy lapáttal; a bértárgyalások során ugyanis olyan helyzet alakult ki, amire nagyon régóta nem volt példa.
Több százezer forintot hagyna a fiatalok zsebében az Orbán-kormány

Több százezer forintot hagyna a fiatalok zsebében az Orbán-kormány 

A foglalkoztatottak 6,2 százalékát támogatná Orbán Viktor a személyi jövedelemadó most belengetett elengedésével, ami rengeteg pénzt hagyna a fiatal dolgozóknál.

Minimálbér-emelés: jelzésértékű adatot tett közzé a Pénzügyminisztérium 

Bár már átléptünk 2021-be, még a mai napig nem lehet tudni, mennyi lesz az idén érvényes minimálbér. Friss prognózisában azonban egy erős jelzést küldött a kormány.

Bajban a hazai zöldpaprika 

Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.

Mérséklődött az ingatlanok drágulása 

Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből.

A jegybank szerint is lehet nagyobb minimálbér-emelés, mint az infláció 

Jelenleg is folynak a tárgyalások a jövő évi minimálbér emeléséről, miközben a felek álláspontja közelíteni kezdett, a jegybank egy finom utalást tett arra, hogy nemcsak inflációval megegyező mértékű emelés történhet.

Minimálbér: még jobban leszakadhat Magyarország 

Bár az egyeztetések még zajlanak a jövő évi minimálbérrel kapcsolatban, már most minden jel abba az irányba mutat, hogy nemzetközi viszonylatban a felzárkózás helyett a leszakadás útján halad tovább Magyarország ebből a szempontból.

Furcsa számokat hozott az októberi munkaerőpiac: szűkülés kezdődött 

Miközben csökkent a munkanélküliek száma szeptemberhez képest, addig a foglalkoztatottak is kevesebben lettek. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet.

Itt az igazság a magyar bérekről: csalóka a kép 

Még a koronavírus-járvány sem tudta letörni az átlagbérek lendületes növekedési ütemét. Az ennek köszönhetően kirajzolódó kép azonban csalóka: a valóság egyre távolabb áll a statisztika által közölt számoktól.

Nagy a baj: folyamatosan szegényednek el a nyugdíjasok 

Jelentősen nőtt tavaly az elszegényedő nyugdíjasok száma, az elmúlt 9 évet nézve pedig már több mint a duplájára emelkedett a számuk. Mindez nem véletlen: közvetve a kormányzati intézkedések számlájára írható ez az eredmény.

Újabb szigorítást jelentett be Orbán Viktor - és magyarázta az eddigieket 

Ismét exkluzív interjút adott a miniszterelnök az M1 csatornának. Ebben az éjféltől életbe lépő szigorító intézkedések hátterét is igyekezett megmagyarázni. 

A nap, amikor Orbán Viktor nyíltan elismerte a kormányzati járványkezelés bukását 

A miniszterelnök a hétfőn bejelentett szigorításokkal nem tett mást, mint elismerte a kormány vereségét a járvány elleni küzdelemben. Jegyzet.

Leépítési hullám: mutatjuk, hol ütötte a legnagyobbat a koronavírus 

A munkaadók és a vállalatok a dolgozóikat illetően többféle módon reagálhatnak egy válsághelyzetre. Noha a végső megoldást jelenti általában a leépítés, a koronavírus-járvány néhány megyében drasztikus következményekkel járt.

Külföldi portyázókon az állam szeme 

A koronavírus-járvány több fronton is kihívások elé állította a gazdaság szereplőit, legyen szó a legnagyobb vállalatokról vagy épp a legkisebb vállalkozásról. Nemcsak a tevékenységet kellett online platformokra áthelyezni, és egyik napról a másikra kialakítani az addig még nem létező home office kereteit, de sok esetben a fennmaradás is kérdésessé válhatott.

Felcsúti TAO-költések - ezek a cégek örülhettek 

A végrehajtási eljárás nyomán eddig kiadott TAO-számlák a költések és beszerzett termékek, szolgáltatások mellett is tartogatnak még magukban érdekességeket. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen cégek jutottak bevételhez a Felcsút TAO-költésének köszönhetően.

Olasz tengerparti nyaralást is fizettek Felcsúton TAO-pénzből 

Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.

Kong az ürességtől a gazdaságvédelmi alap 

Egy, az idei évbe betervezett, ám mára okafogyott előirányzattal kapcsolatban kérdeztük a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely minisztert.

Kiürült a munkanélküli segélyek kasszája a büdzsében 

Az idei előirányzatnak már a 97,7 százaléka fogyott el augusztus végére a költségvetésben. A megmaradt összeg nominálisan még a 2 milliárd forintot sem éri el, a havi kiadási tételeket nézve pedig ez szinte semmire sem elég. Aggodalomra azonban nincs ok.

Csók Tenisz! - Szerelmes két évtized 

Huszadik alkalommal rendezték meg a tenisz szerelmeseinek Csók Tenisz! csapatversenyét, ezúttal a Park Teniszklubban. A Kormány csapata sorozatban harmadszor nyerte meg a tornát.

Koronavírus: 11 éve nem volt ilyen nagy leépítési hullám Magyarországon 

A tavaszi rekordhoz képest meredeken csökkent az elmúlt két hónapban a regisztrált álláskeresők száma a legfrissebb adatok szerint. Mérséklődött az elbocsátási hullám is idehaza, az összesítés szerint azonban 11 éve nem volt ilyen rossz féléves időszak ebből a szempontból.

Kellemetlen fejlemény: leelőzte a román minimálbér a magyart 

Anélkül sikerült a román minimálbérnek egy hajszálra megközelítenie a magyar legkisebb fizetést, hogy egyik országban sem nyúltak év közben a minimálbérhez. A magyarázat az idén jócskán gyengülő hazai fizetőeszköz, ami nemzetközi összehasonlításban tovább erodálja a magyar fizetéseket. Van azonban olyan megközelítés, mely szerint több mindenre futja a román fizetésből, mint a hazaiból.

16,5 milliót ért az Orbán-kormánynak egyetlen új munkahely idén 

Már több mint 3100 új munkahely létrehozását támogatta a kormány egyedi döntések révén kiutalt állami támogatással. Az idén kiosztott pénzek döntő többségéről ráadásul a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején döntött a kormány.

Koronavírus: Orbán Viktor elárulta, mire figyel elsősorban 

Orbán Viktor szombaton este az M1-nek adott exkluzív interjút a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről, teendőkről és a kormányzati stratégiáról is beszélt. 

Orbán elárulta, mire készülhetünk a következő napokban 

A miniszterelnök ismét a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel, ahol a második hullámra készülő haditervről árult el részleteket.

Koronavírus-csapás: nagy pofont nemcsak a turizmusban dolgozók kaptak 

A gazdaság koronavírus-járvány miatti tavaszi teljes leállása rengeteg ember munkahelyét szüntette meg. Bár a munkaerőpiaci statisztikák összetettsége és bonyolultsága nehezen lehetett pontosan felmérni az okozott károkat, a nemrég közzétett negyedéves adatok már tisztázzák a képet.

Hatalmasra hízott a bérszakadék Magyarországon 

Még jobban leszakad a legkisebb nettó átlagbér a legmagasabbtól. Pedig arányaiban előbbi most még jobban is emelkedett.

Koronavírus: idáig még egyszer se jutott el a magyar járványügy 

Gyakori kritikaként fogalmazódik a magyar járványkezeléssel kapcsolatban, hogy nem tesztelnek eleget. Most rekordot döntöttek.

Kiszámoltuk, hol a legsúlyosabb a járványhelyzet jelenleg Magyarországon 

Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számításaink alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.

Vészjósló ábrákon az aktuális járványhelyzet Magyarországon 

Egyre csúnyábban alakulnak a napról napra közölt adatok a magyarországi járványhelyzetről. A részletek sem sokkal szebbek.

Koronavírus: elárulta az államtitkár, hol vívják a második csatát 

Minden jel arra utal, hogy készülhetnek a cégek, ősszel újabb támogató intézkedések jöhetnek a koronavírus-járvány miatt. Már korábban kiderült, hogy a kormány újabb csomagon dolgozik, most pedig egy államtitkár utalt arra, hova fog fókuszálni a kormány.

Döntött a kormány - megvan, milyen szigorítás jön 

Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit.

Mindjárt elmondja Gulyás Gergely, satuba kerül-e az ország 

Az, hogy péntek délután fél ötkor Kormányinfót tart Gulyás Gergely, miniszter, azt is jelenti, hogy a második koronavírus-tesztje negatív lett.

Elszomorító adat érkezett: az álláskeresők fele a semmiből él 

Kijöttek a friss adatok, amelyek felemás képet mutatnak a regisztrált álláskeresőkkel kapcsolatban.

Anyagi helyzetükről is faggatja a vállalkozásokat a kormány 

Ahogy tavasszal, a járvány kezdetén, úgy most is ismét megkérdezi a vállalkozásokat az állam a gazdasági tapasztalataikról, a kormányzati mentőintézkedések hatékonyságáról, valamint a gazdasági kilátásaikról és nehézségeikről.

Koronavírus: most Budapesten romlik a helyzet? Kellemetlen adat érkezett 

Miközben vidéken konszolidálódni kezd a járványhelyzet, Budapesten kezdenek kedvezőtlenül alakulni a napi új esetszámok.

Pont ott tartanak a nyugdíjasok, ahol 2010-ben 

Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láthatóan csődöt mondott. Laptársunk felmérésére alapozva elemezték a jövedelmeket.

Egy ágazat, amely lenullázódott, aztán hamvaiból föltámadt 

Amikor februárban még csak Kínából érkeztek vészjósló hírek a koronavírus terjedéséről, senki sem gondolta, hogy a folyamat ilyen súlyos gazdasági hatásokkal járó világjárvánnyá fejlődik. A turizmus mint ágazat szinte megszűnt létezni egy időre, de a korlátozások fokozatos enyhítésével együtt Főnix-madárként éledt újjá hamvaiból. Legalábbis egy része.

Mit termeljünk, ha beüt a klímaváltozás? 

A legnagyobb problémát a klímaváltozás sebessége jelenti. Olyan ütemben és olyan szélsőséges mértékben változik az időjárás, amivel a természetes környezet – és minden, ami arra épül – nem bír lépést tartani.

Hatalmas pofont adott a magyar munkaerőpiacnak a koronavírus 

100 ezer fővel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma május és február vége között a munkaügyi hivatalok adatai szerint. A valós szám ennél jóval magasabb is lehet azonban.

Ritkán látott ábrák a 100 napja hazánkban is tomboló koronavírus-járványról 

Az első koronavírusos beteget március 4-én diagnosztizálták Magyarországon egy iráni diáknál. Azóta már 100 nap telt el.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere

A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere 

Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni

Ennyivel olcsóbban lehet most új lakásbiztosítást kötni  

A lakásbiztosítási kampány első három napjának adatai szerint viszonylag koncentrált a verseny az új lakásbiztosítási szerződésekért.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo