hirdetés

Csúnyán pórul jártak a minimálbéresek, a nyugdíjasok sem állnak fényesen

Egyelőre fedezi az idei nyugdíjemelés az áremelkedést, de tavasszal még nagyobb inflációra lehet számítani az idősek körében. Az alacsony bért keresőket viszont semmi nem vigasztalja.
hirdetés

Apró lépésekben, de elkezdett emelkedni az idősek fogyasztása szerint figyelt infláció - írja laptársunk, az mfor.hu. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint míg  fogyasztói árindex 3,1 százalékos volt februárban, addig a nyugdíjas infláció 3,2 százalékos. Ez a tendencia volt egyébként megfigyelhető az év első hónapjában is, az idősek nagyobb áremelkedést érzékelhettek a KSH adatai szerint: akkor az alapadat 2,7 százalék volt, a nyugdíjas infláció 2,9 százalék.

Az első két hónapban tehát összességében 3,05 százalékkal drágult átlagosan az idősek élete. Ez szinte megfelel annak a mértéknek (3 százalék), amennyivel év elején emelték a nyugdíjakat. Ráadásul februárban megérkezett a 13. havi járandóság egyheti részének megfelelő összeg, vagyis elmondható, hogy egyelőre fedezi az áremelkedést az állam juttatása.

Szakértők azonban a következő hónapokban további gyorsulásra számítanak az inflációban. Tavaly ilyentájt például zuhanni kezdett az olajár, ami az üzemanyagok árazását befolyásolta erőteljesen. Annak oka a koronavírus-járvány miatt összeomló gazdaság volt. Idén ezzel ellentétes folyamatot látunk, időközben az ipar valamelyest magára talált, a nemzetközi jegyzések emelkedni kezdtek, amint erre ma reggeli cikkünkben is felhívtuk a figyelmet. A kereslettel tehát nincs akkora gond, mint egy éve, persze kérdés, hogy a két hetes teljes lezárás, ami alatt a legtöbb szolgáltató nem nyithat ki, hogyan befolyásolja majd a benzinkutak forgalmát, ezen keresztül pedig az üzemanyagok árát.

Fotó: MTI

A következő hónapokban tehát akár 4 százalékos év/éves inflációs adatokkal is találkozhatunk. A benzin mellett az élelmiszerárak fogják nagyban meghatározni, hogy mennyit fognak ebből megérezni a nyugdíjasok, ezek a termékek szerepelnek ugyanis nagyobb súllyal a fogyasztási kosarukban. A mai adat szerint az egy évvel ezelőttihez képest 3,4 százalékkal nőtt átlagosan az élelmiszerár, de ezen belül nagy a szórás: az étolaj például 25,1 százalékkal drágult, a liszt 7,1 százalékkal, az idényáras termények 5,8 százalékkal. A sertéshús ugyanakkor 7,3 százalékkal lett olcsóbb (hangsúlyozzuk, átlagosan, ettől eltérő árváltozást érzékelhetnek a vásárlók a boltokban).

Tavaly a hasonló időszakban egyébként lendületesebb volt a nyugdíjasok inflációja, akkor bőven 4 százalék feletti adatot rögzített januárban és februárban a KSH.

A minimálbéresek az idei év nagy vesztesei egyelőre

A leszakadó társadalmi csoportok közül 2021 vesztesei eddig a minimálbéresek. A szokásos előző év végi időpont helyett csak január utolsó napjaiban sikerült megállapodniuk a feleknek a 2021-es minimálbér és garantált bérminimum értékéről, így az csak februártól volt érvényes. A döntés értelmében 4 százalékkal emelkedtek a legkisebb bérek, ám a januári változatlanság miatt a legkevesebbet keresők az első két hónapra vetítve átlag havi  2 százalékos bérnövekedést könyvelhettek el, de csak papíron. A gyakorlatban ennél is rosszabb a helyzet: mivel a minimálbér-emelés februártól lépett életbe, az emelt összegű juttatást legelőször most, a márciusi fizetés során kapják kézhez az érintettek.

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo