Nő a szakadék a vállalatok között

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada (29 százalék) érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra, ami csak 4 százalékkal több, mint kilenc hónappal ezelőtt, annak ellenére, hogy az ESG jelentéstételre vonatkozó határidők gyorsan közelednek. Az EU-ban a legnagyobb vállalatoknak 2025-ben már nyilvánosságra kell hozniuk a 2024-es üzleti évre vonatkozó fenntarthatósági jelentéseiket, amiket független bizonyosságot nyújtó szakértőknek is véleményezniük kell.

A KPMG éves ESG Assurance Maturity Indexében – amely egy rövid ESG érettségi kérdőív kitöltése után bárki számára letölthető – a bemutatott nemzetközi megállapítások 1000 felsővezető és igazgatósági tag válaszain alapulnak, akik különböző iparágakból, globális régiókból és változatos árbevételű vállalatokból osztották meg tapasztalataikat. 

Egyre fontosabb szempont az ESG
Egyre fontosabb szempont az ESG
Fotó: Depositphotos

A kutatás értékeli a vállalatok előrehaladását az ESG jelentéstételi és tanúsítási követelményekre való felkészülésben, és a szervezeteket vezető (29 százalék), haladó (46 százalék) és kezdő (26 százalék) kategóriákba sorolja, valamint kiszámítja az érettségi pontszámukat.

Növekvő különbség a vezetők és a kezdők között

A felkészültség óvatos mértékű javulást mutat, hiszen nemcsak a vezető kategóriába tartozó vállalatok aránya nőtt, hanem az átlagos pontszám is emelkedett mintegy 6 százalékkal. A haladó vállalatok átlagos pontszáma szintén emelkedett, mégpedig 3 százalékkal.

Ugyanakkor egyre nagyobb a különbség e két csoport és a kezdők között, ahol az átlagos pontszám 6 százalékkal csökkent. A jelentés arra figyelmeztet, hogy egyre sürgetőbb ezen vállalatok támogatása, amelyhez összehangolt fellépésre van szükség.

Larry Bradley, a KPMG globális könyvvizsgálati vezetője elmondta:

"Az ESG adatok független tanúsítására való felkészülés egy út, és a vállalatok azt tapasztalják, hogy minél tovább haladnak ezen az úton, annál több a tennivaló és a tanulnivaló. A körvonalazott cél is folyamatosan változik. Ezért tűnhet lassúnak a haladás, még ha sok vállalat valóban jelentős lépéseket is tett. Ez az erőfeszítés megtérül, hiszen az igazgatótanácsok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ESG-re, és a vezetők egyre több előnyről számolnak be, ahogy a felkészüléssel járó fegyelem áthatja a belső rendszereket, folyamatokat, ellenőrzési lépéseket és magát az irányítást."

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo