hirdetés

A szerénység mint vezetői erény

A globalizálódó piac méretei és komplexitása miatt ma már senki nem képes egymaga válaszokat adni. Éppen ezért a jó értelemben vett alázatnak egyre több szerepe van a munkahelyi kapcsolatokban: elvégezni a saját munkát, aztán átadni a helyet másnak, hogy ő is beletehesse a maga tudását - ez a készség egyre fontosabb a jól működő cégek számára.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:PP archív

A Catalyst egy felmérése szerint a munkahelyi alázat a négy legfontosabb vezetői készség egyike ahhoz, hogy a különféle demográfiai háttérrel rendelkező alkalmazottakból kreatív, jól működő egységet tudjunk kovácsolni. A több, mint 1500 amerikai, ausztrál, kínai, német, indiai és mexikói alkalmazott megkérdezésével készült tanulmányból kiderült, hogy a dolgozók jobban érzik magukat az olyan helyeken, ahol menedzser képes az önzetlen emberbarát viselkedésre. Ennek négy legjobb példája, ha a vezető képes:

- elfogadni a kritikát és elismerni a hibáit; - segíteni a beosztottakat abban, hogy fejlődjenek és tanuljanak; - képesek saját kockázatot is vállalni a csapat eredményeinek előmozdítása érdekében; - a dolgozókat felelőssé tenni a saját eredményeikért.

Az ilyen helyeken mind a férfi, mind a női válaszadók úgy érezték, jobban beillenek a csapatukba, mint másutt.

Ugyancsak nagy előny, hogy az emberbarátibb főnökök keze alatt a dolgozók sokkal innovatívabbak, többször jönnek elő saját ötletekkel. Ráadásul szívesebben vesznek részt a csapat számára fontos munkákban, legyen szó önkéntes szociális munkáról, túlóráról vagy egy hiányzó kolléga feladatainak átvételéről.

Egyediség és összetartozás

A Catalyst elemzőinek sikerült azt is megfejtenie, mitől érzik magukat jobban az ilyen helyen a kollégák: az egyediség a valahová tartozás kettős érzete az, aminek köszönhetően a dolgozók úgy érzik, be tudnak illeszkedni a munkakörnyezetbe. Egyedinek érzik majd magukat a dolgozók, ha elismerik a képességeiket és tehetségüket egy-egy adott téren és valahová tartozónak, ha van kivel megosztani, továbbdolgozni az eredményeket. A két érzés közti egyensúlyt nehéz a vezetők számára fenntartani, az egyik elem túlzott súlya könnyedén visszavetheti a másikat. Az altruista, emberbarát főnök az, aki képes ezt a két érzést összekovácsolni egy dolgozóban.

Gyors és hatékony - ez kell
Egy jó vezető elsősorban gyorsan dönt és hatékonyan kommunikál - ez derült ki legalábbis egy friss felmérésből. Mára már közhely, hogy ha valaki nem képes megfelelően kommunikálni az elvárásait, legyen bármennyire is alkalmas a pozícióra, nem fog tudni hatékonyan irányítani. A válság viszont azt eredményezte, hogy a vezetőknek sokkal több döntést kell hozniuk, tehát sok esetben nincs idő hosszas mérlegelésre.
Ahhoz, hogy egy új dolgozót sikerüljön rendesen integrálni a csapatba és learatni az együttműködés gyümölcseit, a vezetőnek önzetlennek kell lennie. Ahhoz, hogy elinduljon ebbe az irányba, mutatunk négy pofonegyszerű lépést:

- Tanítson másokat a saját hibáiból. Ha egy vezető a saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan fejlődött a munkahelyén, másokat is "felhatalmaz" arra, hogy fejlődjenek és másoktól tanuljanak. A saját hibái bemutatásán keresztül pedig elérheti azt, hogy a dolgozói ne érezzék bűnnek a hibázás lehetőségét. Azokkal, akik képesek beismerni a hibáikat, amúgy is közvetlenebb kapcsolatba tudunk kerülni, emberibbnek látjuk őket. A munkacsapatokban, akik képesek a saját hibáikat beismerni, képesek másokat is rávenni erre, ezáltal pedig erősödik a közös munka fontosságának érzése. Természetesen fontos tudatosan szelektálnia a vezetőnek, hogy mely gyengeségeit mutatja meg. De valamit érdemes, összességében erősebbé válik tőle mások szemében.

- Vitázzon, ne vitatkozzon. Az építő integráció elérésének egy másik fontos eleme, az akár teljesen eltérő vélemények befogadása. A vezetők sokszor hajlamosak arra, hogy mindenáron a saját igazukat erőltessék a csapatra és lemossák az ellenkező dolgozókat. Az így vitázó vezetők azonban remek lehetőségeket vesztegetnek el arra, hogy más szempontból is rálássanak az esetre, egyéb megoldásokat is figyelembe vegyenek. Pedig a munkatársak a saját területükről értékes plusz információkhoz juttathatják azt, aki majd a döntést meghozza. A szerény vezető nem helyezi a saját véleményét más fölébe, sőt saját magát és a projektet fejleszti a csapattagok egyéni meglátásai alapján.

- Ne féljen a bizonytalanságtól. A sokoldalúság és a bizonytalanság igencsak jellemző a mai üzleti környezetre. Ne féljen tőlük, inkább használja a maga javára. A vezető, aki nem fél kijelenteni, hogy nem ismeri minden kérdésre a választ, olyan környezetet teremt, ahol mások előléphetnek az ötleteikkel és megoldásaikkal. Ezzel egy kicsit erősíti az egymástól való függés érzését, vagyis a csapatszellemet is. Ha jól csinálja, a dolgozói rájönnek majd, hogy csak egymást segítve tudják az összetett vagy nem eléggé pontosan körülírható problémákat megoldani.

- Legyen a követés a követendő példa. A szerény vezetők arra biztatnak másokat, hogy néha vegyék át a kezdeményezést. A szerepek megfordításával nem csak a dolgozók munkahelyi fejlődését könnyíti meg, hanem az is elősegíti, hogy más szemszögből lássák a folyamatokat, ami - mint láttuk - létfontosságú a csapatban való munkához.

A cikk az alábbi írás alapján készült.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo