A POLCZ FOOD 1200 fős, reprezentatív kutatása szerint a diétázók 52,42 százaléka nem önszántából, hanem egészségügyi okok – például cukorbetegség vagy orvosi javaslat – miatt választja a megszorításokat, a magyar étkezési szokások mégsem tükrözik ezt a kényszert. A megkérdezettek 43,88 százaléka a fogyás vagy az egészségmegőrzés reményében vált életmódot, mégis a pörköltek és a rántott húsok vezetik a kedvencek listáját, miközben a saláták háttérbe szorulnak. A felmérés rávilágít: bár egyre többen kénytelenek tudatosabban étkezni, a magyar gasztrokultúra alapvető változásai még váratnak magukra.
„Magam is voltam abban a cipőben, amikor orvosi utasításra váltottam életmódot. A szigorú szabályok azt is magukkal hozták, hogy minden egyes címkét elolvastunk, és megdöbbentünk az olvasottakon. Ezért is tartom kiemelten fontosnak, hogy akár főzés során, akár készétel vásárlásakor olyan alternatívákat válasszunk, amelyek tápanyagokkal támogatják, nem pedig tartósítószerekkel terhelik a szervezetünket” – mondta a POLCZ szakértője, Kertész Éva Annamária.
A megelőzés már a boltban kezdődik
A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják a probléma súlyát: a WHO-ajánlás szerinti testtömegindex alapján a 15 éves és idősebb magyar lakosság csupán 39 százaléka számított normál testsúlyúnak 2019-ben, szemben a tíz évvel korábbi 42 százalékkal. A soványnak tekinthetők aránya is csökkent, míg a túlsúly és az elhízás egyre nagyobb arányban jellemzi a lakosságot – különösen a fővároson kívüli régiókban, ahol ez az arány eléri az 57–62 százalékot, szemben Budapest 51 százalékával – derült ki a KSH 2022-es kiadványából.