A kutatásból az étkezési szokásokkal kapcsolatos egyéb érdekes adatok is napvilágra kerültek. Különösen figyelemre méltó, hogy a válaszadók 79,2 százaléka nem szenved ételintoleranciában, ugyanakkor a bármilyen diétát követők több mint fele betegség miatt kényszerült erre a döntésre. A túlzottan feldolgozott alapanyagokból készült élelmiszerek és a hozzáadott cukrok csökkentése, valamint a tápanyagban gazdag, friss alapanyagok választása támogatja az egészséges életmód kialakítását.
Hús a magyar asztalon – hagyomány vagy ízlés kérdése?
Húsfogyasztásban már a 20. században is jeleskedtek a magyarok – az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2024-es körképe szerint 1987-1989 között fejenként átlagosan 120 kg hús fogyott el évente. Ez a mennyiség 2021-re 82 kg-ra csökkent, de még ez is a lista felső negyedére volt elegendő.
A 2025-ös friss felmérés szerint a megkérdezettek közel fele húsdomináns ételt tart kedvencének: a rántott hús, a pörkölt és a belsőségekből készült ételek kerülnek fókuszba. Ez is visszaigazolja, hogy a zsír, paprika és fűszerek használata – nem beszélve a tartalmas köretekről – továbbra sem koptak ki a magyar konyhákból. A salátákat, zöldségeket ezzel ellentétben a megkérdezettek 6 százaléka sorolta a preferált ételek közé.
Éppen ezért fontos, hogy a hagyományok megtartása mellett teret kapjanak a kiegyensúlyozottabb, növényi alapú alternatívák, továbbá a könnyedebb fogások, melyek megfelelő élelmirost- és fehérjeforrást is biztosítanak. Ezek segíthetnek abban, hogy a fogyasztók egy-egy napon könnyedebb, mégis tápláló megoldást válasszanak – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük az íz vagy a jóllakottság terén.