A krónikus betegségek melegágya lett a konyha

Egy friss, hazai kutatás feltárta, hogy hiába egyre gyakoribbak az ételintoleranciák, a cukorbetegség és elhízás még ennél is jelentősebb réteget érint. Kiderült az is, hogy a magyar étkezési szokások hogyan (nem) változtak a 21. században – a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban, ugyanakkor a megkérdezettek töredéke sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Égetővé vált a népbetegségek megelőzésére is energiát fordítani, mielőtt túl késő lenne.

Hamarabb hazahozná az uniós pénzeket egy Tisza-kormány, mint az Orbán-kormány?
Maradt még szövetségese Magyarországnak Európában?

Online Klasszis Klub élőben Szent-Iványi Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves külpolitikai szakértőt!

2025. július 30. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kutatásból az étkezési szokásokkal kapcsolatos egyéb érdekes adatok is napvilágra kerültek. Különösen figyelemre méltó, hogy a válaszadók 79,2 százaléka nem szenved ételintoleranciában, ugyanakkor a bármilyen diétát követők több mint fele betegség miatt kényszerült erre a döntésre. A túlzottan feldolgozott alapanyagokból készült élelmiszerek és a hozzáadott cukrok csökkentése, valamint a tápanyagban gazdag, friss alapanyagok választása támogatja az egészséges életmód kialakítását.

Hús a magyar asztalon – hagyomány vagy ízlés kérdése?

Húsfogyasztásban már a 20. században is jeleskedtek a magyarok – az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2024-es körképe szerint 1987-1989 között fejenként átlagosan 120 kg hús fogyott el évente. Ez a mennyiség 2021-re 82 kg-ra csökkent, de még ez is a lista felső negyedére volt elegendő.

A 2025-ös friss felmérés szerint a megkérdezettek közel fele húsdomináns ételt tart kedvencének: a rántott hús, a pörkölt és a belsőségekből készült ételek kerülnek fókuszba. Ez is visszaigazolja, hogy a zsír, paprika és fűszerek használata – nem beszélve a tartalmas köretekről – továbbra sem koptak ki a magyar konyhákból. A salátákat, zöldségeket ezzel ellentétben a megkérdezettek 6 százaléka sorolta a preferált ételek közé.

Éppen ezért fontos, hogy a hagyományok megtartása mellett teret kapjanak a kiegyensúlyozottabb, növényi alapú alternatívák, továbbá a könnyedebb fogások, melyek megfelelő élelmirost- és fehérjeforrást is biztosítanak. Ezek segíthetnek abban, hogy a fogyasztók egy-egy napon könnyedebb, mégis tápláló megoldást válasszanak – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük az íz vagy a jóllakottság terén.

Véleményvezér

Csehországban teljes kormányzati támogatás mellett indult el a Pride

Csehországban teljes kormányzati támogatás mellett indult el a Pride 

A műbalhék országa lettünk.
A Szigetre nem mehetnek rasszisták a Közszolgálati Egyetemre igen

A Szigetre nem mehetnek rasszisták a Közszolgálati Egyetemre igen 

Olyan jöhet Magyarországra, aki támogatja Izrael bombázását, olyan nem, aki ellenzi a palesztínok gyilkolását.
Pintér Sándor belügyminiszter belebukott választási ígéretébe

Pintér Sándor belügyminiszter belebukott választási ígéretébe 

Szolnok közbiztonsága elesett.
Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten

Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten 

Kitoloncolják őket, ha mégis jönnének.
Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre

Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre 

Szijjártó Péter szerint szabad a szerelem Magyarországon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo