Orvosi papírtól a bevásárlólistáig – az étrendváltás már nem halasztható
A kutatás és a statisztikai adatok egyértelmű figyelmeztetést hordoznak: a magyar lakosság jelentős része túlsúllyal küzd, és a diétázók már nem megelőzni, hanem orvosolni próbálják a kialakult egészségügyi problémákat. Miközben a többség orvosi kényszerből diétázik, a tradicionális, nehéz ételek továbbra is dominálnak a mindennapi étrendben, a saláták és friss zöldségek aránya pedig drámaian alacsony.
„Az igazi probléma ott kezdődik, amikor az életmódváltás már nem választás, hanem orvosi kényszer” – fogalmazott Kertész Éva Annamária, a POLCZ FOOD szakértője.
A népegészségügyi mutatók romlása, a növekvő arányú elhízás mellett már nem lehet kérdés, hogy a táplálkozási kultúra korszerűsítése nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is sürgető feladat. A megelőzés, a tudatos választás és a hozzáférhető, tápanyagdús étkezési alternatívák kulcsfontosságúak, ha meg akarjuk fordítani az egészségügyi trendeket – még mielőtt azok visszafordíthatatlanná válnának.