A krónikus betegségek melegágya lett a konyha

Egy friss, hazai kutatás feltárta, hogy hiába egyre gyakoribbak az ételintoleranciák, a cukorbetegség és elhízás még ennél is jelentősebb réteget érint. Kiderült az is, hogy a magyar étkezési szokások hogyan (nem) változtak a 21. században – a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban, ugyanakkor a megkérdezettek töredéke sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Égetővé vált a népbetegségek megelőzésére is energiát fordítani, mielőtt túl késő lenne.

Elkerülhetetlen lesz a választások utáni megszorítás?
Tényleg egy újabb Bokros-csomagot szeretne a Tisza Párt?

Online Klasszis Klub élőben Bokros Lajossal!

Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. december 10. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A POLCZ FOOD 1200 fős, reprezentatív kutatása szerint a diétázók 52,42 százaléka nem önszántából, hanem egészségügyi okok – például cukorbetegség vagy orvosi javaslat – miatt választja a megszorításokat, a magyar étkezési szokások mégsem tükrözik ezt a kényszert. A megkérdezettek 43,88 százaléka a fogyás vagy az egészségmegőrzés reményében vált életmódot, mégis a pörköltek és a rántott húsok vezetik a kedvencek listáját, miközben a saláták háttérbe szorulnak. A felmérés rávilágít: bár egyre többen kénytelenek tudatosabban étkezni, a magyar gasztrokultúra alapvető változásai még váratnak magukra.

„Magam is voltam abban a cipőben, amikor orvosi utasításra váltottam életmódot. A szigorú szabályok azt is magukkal hozták, hogy minden egyes címkét elolvastunk, és megdöbbentünk az olvasottakon. Ezért is tartom kiemelten fontosnak, hogy akár főzés során, akár készétel vásárlásakor olyan alternatívákat válasszunk, amelyek tápanyagokkal támogatják, nem pedig tartósítószerekkel terhelik a szervezetünket” – mondta a POLCZ szakértője, Kertész Éva Annamária.

A megelőzés már a boltban kezdődik

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják a probléma súlyát: a WHO-ajánlás szerinti testtömegindex alapján a 15 éves és idősebb magyar lakosság csupán 39 százaléka számított normál testsúlyúnak 2019-ben, szemben a tíz évvel korábbi 42 százalékkal. A soványnak tekinthetők aránya is csökkent, míg a túlsúly és az elhízás egyre nagyobb arányban jellemzi a lakosságot – különösen a fővároson kívüli régiókban, ahol ez az arány eléri az 57–62 százalékot, szemben Budapest 51 százalékával – derült ki a KSH 2022-es kiadványából.

Véleményvezér

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala 

A kárpátaljai magyarok is inkább az Európai Unióhoz szeretnének csatlakozni, mint Putyin rémhatalmához.
Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban

Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban 

Amerika gyakorlatilag megtámadja Venezuelát.
Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből

Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből 

A kenyérinfláció tűpontos jelzőszáma a gazdaság működésének.
Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot

Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot 

A magyar képviselőknek nem tetszett az európai hadiipar közös fejlesztése.
Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet

Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet 

Már Egészségügyi Minisztériuma sincs az országnak.
Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait

Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait 

Nemcsak a Tisza párt kezel külföldön adatokat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo