A krónikus betegségek melegágya lett a konyha

Egy friss, hazai kutatás feltárta, hogy hiába egyre gyakoribbak az ételintoleranciák, a cukorbetegség és elhízás még ennél is jelentősebb réteget érint. Kiderült az is, hogy a magyar étkezési szokások hogyan (nem) változtak a 21. században – a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban, ugyanakkor a megkérdezettek töredéke sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Égetővé vált a népbetegségek megelőzésére is energiát fordítani, mielőtt túl késő lenne.

Hamarabb hazahozná az uniós pénzeket egy Tisza-kormány, mint az Orbán-kormány?
Maradt még szövetségese Magyarországnak Európában?

Online Klasszis Klub élőben Szent-Iványi Istvánnal!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a neves külpolitikai szakértőt!

2025. július 30. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főzünk, de nem jól
Főzünk, de nem jól
Fotó: Depositphotos

A túlsúlyos és elhízott lakosság aránya, valamint a normál testsúlyúak csökkenő száma jól tükrözi a lakosság egészségi állapotának romlását – és ez a diétás szokások mögött meghúzódó motivációkban is megjelenik. A POLCZ kutatásában részt vevők válaszai alapján a diétázás leggyakoribb oka nem a tudatosság vagy az egészséges életmód iránti vágy volt, hanem valamilyen egészségügyi kényszer.

Nem hangsúlyozható eléggé a megelőzés jelentősége, ami az összetevőlista ellenőrzésével kezdődik bevásárlás során. A különböző rejtett cukrok, E-szám mögé bújt adalékanyagok és tartósítószerek mind káros egészségügyi hatással járhatnak, nem beszélve a plusz kalóriákról. Célszerű olyan terméket a kosárba rakni, mely minél kevesebb hozzávalóból áll, főzés során pedig előnyben részesíteni a kevésbé zsíros, és több zöldséget tartalmazó ételeket.

A tudatos választás ereje

A POLCZ FOOD kutatási eredményei arra is rámutattak, hogy a családok egy hosszú munkanap végén gyors ételmegoldásként leggyakrabban a fagyasztóba nyúlnak az előre elkészített fogásokért, szendvicset készítenek, készételt vásárolnak vagy rendelnek. De hiába kapnak ezek a megoldások egyre nagyobb teret, a szakértő egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet:

A megkérdezettek 78,8 százaléka naponta vagy kétnaponta főz – miközben egyre többen érzik azt, hogy inkább élni szeretnének, nem főzni. Egy gyors, egészségtudatos, adalékanyag-mentes készétel nem csak praktikus választás lenne, de a mentális jóléthez is hozzájárulhat. Ezért is fontos, hogy a gyors megoldások ne kompromisszumot jelentsenek, hanem valós alternatívát az egészségtudatos életmód felé” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária.

Véleményvezér

Csehországban teljes kormányzati támogatás mellett indult el a Pride

Csehországban teljes kormányzati támogatás mellett indult el a Pride 

A műbalhék országa lettünk.
A Szigetre nem mehetnek rasszisták a Közszolgálati Egyetemre igen

A Szigetre nem mehetnek rasszisták a Közszolgálati Egyetemre igen 

Olyan jöhet Magyarországra, aki támogatja Izrael bombázását, olyan nem, aki ellenzi a palesztínok gyilkolását.
Pintér Sándor belügyminiszter belebukott választási ígéretébe

Pintér Sándor belügyminiszter belebukott választási ígéretébe 

Szolnok közbiztonsága elesett.
Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten

Végleges, nem lesz Kneecap a Szigeten 

Kitoloncolják őket, ha mégis jönnének.
Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre

Szijjártó Péter meghívott egy homoszexuális házaspárt Budapestre 

Szijjártó Péter szerint szabad a szerelem Magyarországon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo