A krónikus betegségek melegágya lett a konyha

Egy friss, hazai kutatás feltárta, hogy hiába egyre gyakoribbak az ételintoleranciák, a cukorbetegség és elhízás még ennél is jelentősebb réteget érint. Kiderült az is, hogy a magyar étkezési szokások hogyan (nem) változtak a 21. században – a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban, ugyanakkor a megkérdezettek töredéke sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Égetővé vált a népbetegségek megelőzésére is energiát fordítani, mielőtt túl késő lenne.

Elkerülhetetlen lesz a választások utáni megszorítás?
Tényleg egy újabb Bokros-csomagot szeretne a Tisza Párt?

Online Klasszis Klub élőben Bokros Lajossal!

Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. december 10. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főzünk, de nem jól
Főzünk, de nem jól
Fotó: Depositphotos

A túlsúlyos és elhízott lakosság aránya, valamint a normál testsúlyúak csökkenő száma jól tükrözi a lakosság egészségi állapotának romlását – és ez a diétás szokások mögött meghúzódó motivációkban is megjelenik. A POLCZ kutatásában részt vevők válaszai alapján a diétázás leggyakoribb oka nem a tudatosság vagy az egészséges életmód iránti vágy volt, hanem valamilyen egészségügyi kényszer.

Nem hangsúlyozható eléggé a megelőzés jelentősége, ami az összetevőlista ellenőrzésével kezdődik bevásárlás során. A különböző rejtett cukrok, E-szám mögé bújt adalékanyagok és tartósítószerek mind káros egészségügyi hatással járhatnak, nem beszélve a plusz kalóriákról. Célszerű olyan terméket a kosárba rakni, mely minél kevesebb hozzávalóból áll, főzés során pedig előnyben részesíteni a kevésbé zsíros, és több zöldséget tartalmazó ételeket.

A tudatos választás ereje

A POLCZ FOOD kutatási eredményei arra is rámutattak, hogy a családok egy hosszú munkanap végén gyors ételmegoldásként leggyakrabban a fagyasztóba nyúlnak az előre elkészített fogásokért, szendvicset készítenek, készételt vásárolnak vagy rendelnek. De hiába kapnak ezek a megoldások egyre nagyobb teret, a szakértő egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet:

A megkérdezettek 78,8 százaléka naponta vagy kétnaponta főz – miközben egyre többen érzik azt, hogy inkább élni szeretnének, nem főzni. Egy gyors, egészségtudatos, adalékanyag-mentes készétel nem csak praktikus választás lenne, de a mentális jóléthez is hozzájárulhat. Ezért is fontos, hogy a gyors megoldások ne kompromisszumot jelentsenek, hanem valós alternatívát az egészségtudatos életmód felé” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária.

Véleményvezér

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala

Oroszország győzelme kétszer annyiba kerülne Európának, mint Ukrajna diadala 

A kárpátaljai magyarok is inkább az Európai Unióhoz szeretnének csatlakozni, mint Putyin rémhatalmához.
Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban

Szijjártó Péter diktátor barátja nagy bajban 

Amerika gyakorlatilag megtámadja Venezuelát.
Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből

Egyre kevesebb kenyeret tud venni a magyar a fizetéséből 

A kenyérinfláció tűpontos jelzőszáma a gazdaság működésének.
Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot

Történelmi pillanat, jóváhagyta az Európai Parlament az Európai Védelmi Ipari Programot 

A magyar képviselőknek nem tetszett az európai hadiipar közös fejlesztése.
Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet

Sikerült leépíteni Románia szintjére a magyar egészségügyet 

Már Egészségügyi Minisztériuma sincs az országnak.
Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait

Külföldön kezelik a Digitális Polgári Körök tagjainak személyes adatait 

Nemcsak a Tisza párt kezel külföldön adatokat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo