Fotó: Depositphotos
A túlsúlyos és elhízott lakosság aránya, valamint a normál testsúlyúak csökkenő száma jól tükrözi a lakosság egészségi állapotának romlását – és ez a diétás szokások mögött meghúzódó motivációkban is megjelenik. A POLCZ kutatásában részt vevők válaszai alapján a diétázás leggyakoribb oka nem a tudatosság vagy az egészséges életmód iránti vágy volt, hanem valamilyen egészségügyi kényszer.
Nem hangsúlyozható eléggé a megelőzés jelentősége, ami az összetevőlista ellenőrzésével kezdődik bevásárlás során. A különböző rejtett cukrok, E-szám mögé bújt adalékanyagok és tartósítószerek mind káros egészségügyi hatással járhatnak, nem beszélve a plusz kalóriákról. Célszerű olyan terméket a kosárba rakni, mely minél kevesebb hozzávalóból áll, főzés során pedig előnyben részesíteni a kevésbé zsíros, és több zöldséget tartalmazó ételeket.
A tudatos választás ereje
A POLCZ FOOD kutatási eredményei arra is rámutattak, hogy a családok egy hosszú munkanap végén gyors ételmegoldásként leggyakrabban a fagyasztóba nyúlnak az előre elkészített fogásokért, szendvicset készítenek, készételt vásárolnak vagy rendelnek. De hiába kapnak ezek a megoldások egyre nagyobb teret, a szakértő egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet:
„A megkérdezettek 78,8 százaléka naponta vagy kétnaponta főz – miközben egyre többen érzik azt, hogy inkább élni szeretnének, nem főzni. Egy gyors, egészségtudatos, adalékanyag-mentes készétel nem csak praktikus választás lenne, de a mentális jóléthez is hozzájárulhat. Ezért is fontos, hogy a gyors megoldások ne kompromisszumot jelentsenek, hanem valós alternatívát az egészségtudatos életmód felé” – nyilatkozta Kertész Éva Annamária.