Szakértő: a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas

A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A panelbeszélgetésen Király Anna, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági szakértője, Pataki Tünde, az Invitech stratégiai és kiemelt ügyfelek csoport üzletágvezetője és Alföldi Judit, a Tigra információbiztonsági üzletágvezetője osztotta meg tapasztalatait.

Ahhoz, hogy valaki megtudja, a kiberbiztonsági törvény hatálya alá tartozik-e, a 17. paragrafust kell felcsapni, és kettő darab bekezdést kell elolvasni – hangzott el a Klasszis Média által szervezett NIS2 újratöltve című konferencián. Király Anna, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági szakértője azért hozzátette, hogy ez mégsem ilyen egyszerű, mert a jogszabály külső, uniós irányelvre hivatkozik. Ismertette, elsőként azt kell megnézni, a törvényben meghatározott tevékenységet végez-e, második körben pedig azt kell meghatározni, hogy a cég mikro- vagy kisvállalkozásnak minősül-e, utóbbiakra ugyanis nem terjed ki a törvény hatálya. A szakértő megjegyezte, ha kétely merül fel, akkor a hatóságnak kell hinni.

Ha az Invitechet kérdezik az adott cég érintettségéről, akkor ők is azt szokták mondani, hogy forduljanak a hatósághoz – tette hozzá Pataki Tünde. Az informatikai cég stratégiai és kiemelt ügyfelek csoport üzletágvezetője megjegyezte,

a hazai vállalkozások kibervédelmi és digitális érettségi szintje még nem elég magas,

ezért az ő cégük folyamatosan szervez tréningeket ennek emelésére. Azt tapasztalja – tette hozzá –, hogy az IT-vezetők mér készek lennének áldozni e téren a fejlesztésre, ám erről a tulajdonost kellett meggyőzni. A NIS2 azért is jó, mert alátámasztja ezt a fejlesztési szándékot – mondta a szakember.

Alföldi Judit: a Tigra is sok megbízást kap
Alföldi Judit: a Tigra is sok megbízást kap
Fotó: Klasszis Média / Dala Gábor

A Tigránál szintén számos kérdést kapnak a NIS2-vel kapcsolatban – közölte Alföldi Judit, a cég információbiztonsági üzletágvezetője. Ő arra mutatott rá, hogy ha az adott vállalkozás meggyőződött, a NIS2 szabályozás hatály alá tartozik, akkor kell találni egy megfelelő stratégiai partnert. Az ő segítségével a szervezet érettségéhez és kockázataihoz arányosítva lehet minden problémára valamilyen védelmi intézkedést bevezetni – húzta alá a szakértő. Hozzáfűzte, a kiberbiztonsági szakma nem túl nagy, előbb-utóbb lehet találni az üzletfelek között olyat, aki tud ajánlani olyan kiberbiztonsági tanácsadó céget, akivel kapcsolatban jó tapasztalatai vannak.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo