Hogyan írja át a mesterséges intelligencia az orvostudományt?

A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon is forradalmasítja az orvostudományt. A mesterséges intelligencia alapú gépek nem csak enyhíthetik a szakemberhiányt, de segítségükkel már a kezdő orvosok is expert szinten tudják végezni munkájukat, miközben a betegek gyorsabb, pontosabb ellátást kaphatnak – véli Prof. Dr. Madácsy László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának Elnöke és a Mesterséges Intelligencia Munkcsoportjának vezetője.

A mesterséges intelligencia és az egészségügy már kéz a kézben jár

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar egészségügyben az elmúlt évtizedben jelent meg. Annak ellenére, hogy használatával kapcsolatban napjainkban is olykor félelem merül fel a betegekben és szakemberekben is, alkalmazása exponenciálisan nő. Olyan algoritmusokkal találkozhatunk a rendelőkben, kórházakban, melyek tulajdonképpen emberi beavatkozás nélkül képesek megoldani feladatokat, klasszifikálni és csoportosítani anyagokat – miközben a gép saját magától képes folyamatosan tanulni.

A változás szelét hozza az MI
A változás szelét hozza az MI
Fotó: Pixabay

„Valóban van egy reális veszélye annak, hogy harminc-ötven év időtávlatban, ha olyan gépeket fejlesztünk, amelyek helyettünk dolgoznak, akkor az emberek nem akarnak majd már gondolkodni. Azonban nincs más megoldás: egyszerűen lehetetlen kizárólag emberi erőforrással megoldani sokszor a mindennapi munkát az egészségügyben” – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának Elnöke és a Mesterséges Intelligencia Munkcsoportjának vezetője.  Hozzátette, hogy hazánkban a betegek hosszú várólistákkal szembesülnek, hiszen hiány van a magasan képzett szakemberekből, ezt pedig hosszútávon csak a MI tudja enyhíteni.

Miben tud segíteni a mesterséges intelligencia?

A képi értékelésnél – legyen szó radiológiáról, endoszkópiáról, vagy kapszula endoszkópiáról ­- a szakemberek jelenleg az adatok szegmentálására használják a mesterséges intelligenciát: kiválasztja a kóros, patológiás eltéréseket tartalmazó képeket, melyekkel az orvos ezt követően jelentős időspórolással tud dolgozni. Ezzel valamilyen szinten a szakértelmet is helyettesíthetjük, hiszen egy kezdő, valamint profi endoszkópos szakember leletezése között kimagasló különbségek lehetnek. Az erre szánt idő is csökken, hiszen a doktornak csak a patológiás képeket kell megnéznie. Emellett növeli a precizitást, a fáradtságból eredő hibák csökkennek, ezzel pedig pontosabb eredményekhez juthatnak a páciensek.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo