hirdetés

Rejtély, elestek a laborok

Az egészségügyi ellátás legfontosabb pillére a jó diagnózis, aminek első lépése, hogy elmegyünk egy laborba, ahol vizelet és vérvételt követően jutnak az orvosok alapinformációkhoz egy szervezet állapotáról. Mostanában mintha haldokolna ez a szolgáltatás.

hirdetés

Évente egyszer mindenkinek javasolt elvégeztetni egy általános labor vizsgálatot, hiszen így számos problémára még időben fény derülhet. A cél, szerveink működésére vagy gyulladásra utaló paraméterek vizsgálata.

Nem a Covid idején készült, hanem most (Fotó: Csőzik/Facebook)
Nem a Covid idején készült, hanem most (Fotó: Csőzik/Facebook)

Az eddig jól működő rendszer beborulni látszik, reggelente hatalmas sorok fogadják az állami laborokba érkezőket. Érd polgármestere értetlenül áll a fejlemények előtt.

A számok alapján úgy tűnt, a Romics laborkapacitásai megfelelőek. Az intézményben dolgozó labororvos, szakmai vezető, 7 laborasszisztens – illetve az esetenként hozzájuk csatlakozó, nekik besegítő szakemberek – naponta átlagosan 250 labordiagnosztikát képes kezelni reggel 7 és 10 óra között. Tavaly viszont naponta átlagosan „csak” 220 fő jelentkezett vizsgálatra.

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház laborja előtt ugyancsak hatalmas sorok kígyóznak újabban reggelente. A VIII. kerületi Szent Kozma Egészségügyi Központ pedig egyszerűen bevehetetlenné vált. Az előjegyzéshez szükséges telefont vagy nem veszik fel, vagy folyamatosan foglalt. A központos már csak kacag. Az egykor Auróra utcai rendelőn nem segített Szent Kozma, akinek nevét felvette az intézmény. Az egyik beutaló háziorvos a következőkről tájékoztatta betegét.

A Budapest Főváros kollegiális háziorvosa felhívta telefonon az Auróra utcai szakrendelő vezetőjét. Állítólag mától adnak hamarabbi időpontokat.

A probléma persze nem ez, hiszen el sem lehet érni azt a helyet, ahol állítólag vár minket majd a kánaán, a hamarabbi időpont. A magánklinikák eközben reklámversenyt folytatnak, hogy előjegyzés nélkül azonnal mehetünk hozzájuk nagylabor vizsgálatra, egy csomag árát 11 900 forintért hirdetik. A kérdés csak az, hogy miért fizetjük az államnak az egészségügyi hozzájárulást havonta, ha már a rendszer alapjaiban működésképtelen. És persze ilyen hírek láttán az embernek eszébe jut az a pletyka, hogy a fideszes pénzembereket újabban arra bíztatják a főguruk, a magánegészségügybe fektessenek. Az állami egészségügyet ugyanis tudatosan züllesztgeti a kormány, csak a gond van vele. Sokba kerül és politikailag nehezen kezelhető. Az Egészségügyi Minisztérium megszűnt, jelenleg egy rendőr irányítja a rendszert, amihez az égvilágon semmi képzettséggel nem rendelkezik.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo