hirdetés

Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikájának romlott gyümölcsei

Orbán Viktor 60 éves, amiből 17 évet töltött országvezetőként. Vajon jól jártunk vele, előbbre jutott a nemzet? A fideszesek által csak főnöknek nevezett politikus portréja a gazdaság felől.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Magyarország jobban teljesít. Ez volt az első meghatározó szlogenje Orbán Viktor miniszterelnök második korszakának 2010 után. A számok - a Visegrádi Négyek és a fontosabb szomszédok adatait megnézve – nem igazolják az állítást.

Magyarország egy jottányit sem lépett előre a Világbank adatai szerint a térségben, sőt az előttünk állók még el is húztak egy kicsit. Ebben az összehasonlításban hetedikek voltunk, és hetedikek is maradtunk. Környékünkön egyébként igazából nem változott a gazdasági erősorrend függetlenül attól, hogy ki folytatott unortodox, vagy ortodox gazdaságpolitikát. Egyedüli kivétel Románia, nekik sikerült megelőzniük az előttük álló Csehországot.

2010-ben Orbán Viktor unortodox gazdaságpolitikát hirdetett, aminek valódi tartalmáról sem akkor, sem azóta nem lehet tudni, de a szlogenek szintjén mindenképpen nagyon nemzeti. Ami azóta a gyakorlatban kiderült, hogy ez a politika olyan eszközöket használ, amelyek gyakran sértik a jogbiztonságot, nem normatívak, durván beavatkoznak a piacgazdaság működésébe. Lásd például a biztosítók szövetségének legfrissebb közleményét.

További gond a kieszelt, friss kormányzati ötletek, programok végrehajtása, amelyekre jellemző a folyamatos rögtönzés (lásd: benzinárstop rapid bevezetése, majd villámgyors megszüntetése), az utólagos korrekciók, kétséges törvényhozási eszközök használata.

Az orbáni gazdaságpolitika egyik legcsúfosabb kudarcát épp a napokban éljük. Inflációs adatainkon kacag a világ közgazdász társadalma. Hogy tudtunk ekkorát mellétrafálni? Lengyel barátainknál már óriásplakátokon hirdetnek minket, mint elrettentő példát.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo