hirdetés

Lassan vége a dollár egyeduralmának, jönnek a kínaiak

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.

hirdetés

A devizapiacokon nagy figyelmet követel a dollár éles lecsúszása. A vártnál jobb amerikai inflációs adatok után a deviza szinte az összes többivel szemben nagyot esett, annak ellenére, hogy az előző tizenkét hónapban a dollár szinte megállíthatatlan volt. Az euróval szembeni árfolyamnyereség ebben az időszakban még több mint 20 százalékot tett ki, mellye különösen a feltörekvő országok küzdöttek nagyot, többek között Argentína, Etiópia, Ghána és Salvador is komoly problémákba ütközött emiatt.

Dollármentes import

Ez a küzdelem kiváló lehetőség Kína számára, hogy jelentősen növelje a renminbit befolyásoló övezetet, amely már néhány évvel ezelőtt is stratégiai cél volt a Kínai Kommunista Párton belül.

Dollár helyett renminbi (Fotó: Depositphotos)
Dollár helyett renminbi (Fotó: Depositphotos)

Bár az országnak már nem célja a dollár megbuktatása, elkerülhetetlen, hogy a renminbi nagyobb szerepet kapjon a devizapiacokon. Az Enodo Economics brit kutatóközpont szerint Kína arra törekszik, hogy  mindent saját pénznemében, saját fizetési rendszerein keresztül vásároljon meg.

“Jelenleg ez még mindig a leggyakrabban dollárban történik meg, ami nem csoda, hiszen világszerte az összes devizatranzakció nem kevesebb, mint 85 százaléka történik az Egyesült Államok pénznemében.” - tette hozzá Henrik Gergely, az iBanFirst, nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat magyarországi értékesítési vezetője.

Inkább renminbiben üzletelnének

Az elmúlt év dollárfájdalma jelentősen egyszerűsítette a feltörekvő országok számára a helyzetet, bátrabban kötöttek renminbiben. Ehhez még hozzátesz az, hogy Kína 2013 óta évente tízmilliárdokat fektet be infrastrukturális projektekbe, többek között Afrikában, Ázsiában és Kelet-Európában, az úgynevezett Új Selyemút részeként.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo