hirdetés

Aggódnak a magyar munkavállalók - drasztikusan visszaesett az optimizmus

A magyar dolgozók 40 százalék valamilyen módon tart attól, hogy egy éven belül elveszíti az állását. A megkérdezettek kevesebb, mint egynegyede (23 százalék) rendelkezik munkanélküliség esetére szóló biztosítással. Minden ötödik válaszadó (21 százalék) valószínűleg vagy biztosan kötne olyan biztosítást, ami munkanélküliség esetén nyújt anyagi támogatást. A munkavállalók 65 százalék-a gondolja úgy, hogy könnyen találna a képzettségének megfelelő új munkát.

hirdetés

A jelenlegi geopolitikai környezet és ezzel összefüggésben a romló gazdasági mutatók már a munkaerőpiacon is jelentősen éreztetik a hatásukat. A magyar dolgozók 40 százaléka valamilyen mértékben aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami 12 százalékpontos emelkedést jelent fél éven belül, derül ki a hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Már a munkaerőpiacon is érződnek a negatív folyamatok (Fotó: Depositphotos)
Már a munkaerőpiacon is érződnek a negatív folyamatok (Fotó: Depositphotos)

A 2022 harmadik negyedévében készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 73 pontos értéket vett fel, amely 4 pontos esést jelent a tavalyi év hasonló időszakához, illetve 2 pontos csökkenést az előző negyedévhez képest. 

„Az őszi adatokból az derül ki, hogy a COVID-járvány idejéhez hasonlóan a romló gazdasági tendenciák, valamint a háború által okozott gazdasági és társadalmi bizonytalanság hatására a munkavállalók hangulata ismét pesszimistábbá vált” – mondta el a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója.

Kiss Márk István szerint a félelem valóban nem alaptalan, mivel a KSH által év közben mért 3,3 százalékos szintről októberre 3,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, ami a téli hónapokban akár még tovább is emelkedhet, mivel az energiaválság egyre erőteljesebben érinti a piaci szektort is. 

Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 43 százalékának a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén. Ezzel szemben a dolgozók közel egyharmada (32 százalék) – az előző negyedévhez hasonlóan – 4 hónap és egy év közötti időszakot is kibírna, 19 százalék-uk pedig több, mint egy évet is képes lenne átvészelni, amely 3 százalék-pontos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo