hirdetés

A vízvezeték-szerelők és a napelem-telepítők durvultak be a leginkább áremelésekkel

Amikor szakembert keresünk, mindannyian szeretnénk tiszta képet kapni arról, mennyibe kerül majd a megálmodott projektünk. Ez különösen fontos a nagy áremelkedések idején. Mindig érdemes több árajánlatot is bekérni, hogy legyen összehasonlítási és választási lehetőségünk.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A KSH adatai alapján a szolgáltatások díja 14.1 százalékkal, ezen belül pedig a lakásjavítás és -karbantartás 20 százalékkal emelkedett egy év alatt 2022. áprilisához viszonyítva.

A tudjukki.hu által megkérdezett szakemberek 77 százaléka növelte árait az elmúlt évben. A legtöbb válaszadó 10-20 százalék között emelt. Az átlagos áremelés mértéke 17 százalékos volt, mely meghaladja a KSH áprilisi szolgáltatási inflációs adatait, de alulmarad a lakásjavítás és -karbantartás 20 százalékos emelkedéséhez képest.

Az elkövetkező három hónapra a szakemberek közel egyharmada tervez további áremelést. Ezek a szolgáltatók átlagosan plusz 11 százalékban gondolkodnak a következő három hónapban. Ugyanakkor a többség nem számol további áremeléssel, és óvatos a közeljövöt illetően.

Az áremelés okaként az anyagok és nyersanyagok magasabb árait a szolgáltatók 60 százaléka, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások árait 56 százalék, a versenytársak magasabb árait pedig 27 százalék jelölte meg.

Áremelkedés szakmákra bontva

A legnagyobb arányban (több mint 90 százalék) a napelemesek, vízvezeték-szerelők és burkolók emeltek árat, míg a szobafestőknek közel fele nem változtatott a díjain az elmúlt évben. A napelemesek és vízvezeték-szerelők több mint 80 százaléka a következő három hónapban is tervez áremelést.

Az alábbi táblázatból látható, hogy az elmúlt évben a legnagyobb, 20 százalék feletti áremelés az épületgépészek, tetőfedők és vízvezeték-szerelők körében történt, míg a legkisebb, 10 százalékos áremelést a szobafestők alkalmaztak.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo