Komoly érvágás lesz idén a szülőknek a táborozás

2014. május 03. szombat - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

Idén a szokásosnál is korábban, már márciusban megjelentek a tábori felhívások. A tavalyihoz képest nem nagyon változtak az árak, körülbelül tízezertől kilencvenezer forintig terjed az egyhetes belföldi foglalkozások ára. A legdrágábbak az ottalvós lovastáborok.

Mélyen a zsebébe nyúlhat a szülő – Kép: Pixabay

Az idei nyári iskolai szünet 11 hetes lesz, ennyi időre kell megoldani a gyermekek elhelyezését. Számos variációt gondolnak át ilyenkor a szülők: mennyi szabadságot tudnak kivenni, szóba jöhetnek-e a nagyszülők, egy megbízható szomszéd vagy bébiszitter. Emellett a legkézenfekvőbb megoldás a nyári tábor: számtalan lehetőség közül lehet választani, ráadásul idén a szokottnál is korábban, már márciusban elkezdték hirdetni a szervezők a programokat.

Jellemzően hosszabban, de olcsóbban üdül a magyar.

„Egyre több szervező kínál különböző táborokat. Ezek nem feltétlenül olcsó lehetőségek, így érdemes előre gondolkodni és elkülöníteni rá egy összeget a család költségvetéséből. Több helyen van részletfizetési lehetőség, illetve általános gyakorlat a testvérkedvezmény, amit szintén megéri igénybe venni. A tervezésnél vegyük figyelembe azt is, hogy míg a napközis táborokban általában az ár tartalmaz minden szükséges belépőt, és adott esetben egy-egy fagyit is, az ottalvós táboroknál, főleg, ha idősebb gyermekről van szó, már valamennyi zsebpénzről is gondoskodni kell. Ebben az esetben az egy hét szülőktől való távollét kiváló lehetőség a diák számára, hogy gyakorolja a pénzügyi döntéseket: adott esetben a tábor előtt maga keresse meg diákmunka vagy otthoni házimunka révén a zsebpénzét, majd a kapott összeget megfelelően beossza a szükséges napokra.” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Van olyan internetes honlap, ahol közel 400 féle táborról lehet információt találni, napközis és ottalvós, fővárosi és vidéki táborok közül is válogathatunk, a gyermek életkorának és érdeklődési körének figyelembevételével. Vonjuk be a diákot a döntésbe, hagyjuk, hogy ő válassza ki több lehetőség közül a neki legjobban tetsző programot, így egyszerre pihenhet és észrevétlenül tanulhat is.

A közösségi oldalak döntik el, hol nyaralunk
Az ismerősök képei alapján dől el, hol nyaral az emberek többsége, állítja egy friss kutatás. Dicsekedni pedig egyenesen imádunk, a vakációs fotók nyolcvan százaléka a közösségi médián landol, egy részük kifejezetten azért, hogy irigykedjenek ránk.

Tavaly óta nem változtak jelentősen az árak, idén is nagyon nagy különbségek vannak az egyes foglalkozások között az anyagiak tekintetében – állapította meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője a különböző lehetőségek között tájékozódva. A legolcsóbb a jelenlegi kínálatban egy budapesti napközis tánctábor, de 10 ezer forintba kerül egy Bács-Kiskun megyei művészeti, ottalvós tábor is. A meghirdetett tematikák között a leggyakoribbak a különböző tánc- és alkotó-, illetve a különféle sporttáborok.

Az ár tekintetében átlagosnak számít egy hétre 20-30 ezer forintot elkérni, ebben az ársávban található például budapesti napközis táborok között rajzfilmes és nyelvi tábor is, illetve vidéki kenutábor. Az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a budapesti, állatkerti Zootábor, a délelőtt 8-tól délután 5-ig tartó heti foglalkozás ára 55 ezer forint. A legdrágább lehetőségeket keresve találhatunk 90 ezer forintért ottalvós vidéki sport- vagy nyelvi tábort.