Ismertették, az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a világon előállított élelmiszerek körülbelül egyharmada kárba vész, vagy kidobják. Az uniós lakosság közel egynegyedét – mintegy 119,1 millió embert – szegénység vagy társadalmi kirekesztettség fenyeget, és közel 42,5 millió ember kétnaponta sem engedhetett meg magának minőségi étkezést. A becslések szerint ugyanakkor évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik az unióban, aminek becsült járulékos költsége 143 milliárd euró.
Noha az élelmiszer-felesleg újraelosztása egyre gyakoribb, az élelmiszergyártók és élelmiszer-kiskereskedők pedig hajlandóak a feleslegüket úgynevezett élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek adományozni, az újra elosztott élelmiszer mennyisége még így is csupán kis töredéke – 6,1 millió embernek 535 ezer tonna élelmiszert osztottak ki tavaly – az ehető élelmiszer-felesleg teljes uniós mennyiségének.
Az elfogadott iránymutatások remények szerint nem csupán az élelmiszeripar és a jótékonysági szervezetek leginkább szükséget szenvedők iránt kifejtett tevékenységét segíti, hanem példamutatóvá válik a nemzeti hatóságok és a gazdasági szereplők számára is, ami az élelmiszer-adományozás szabályozásának nemzeti hatáskörű megkönnyítését szolgálhatja unió-szerte – közölte az uniós bizottság.