Csak egy bolygónk van

2017. december 20. szerda - 19:05 / Nagy Mariann
  •  
  • Előfizetés

Két évvel azután, hogy megszületett a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény, a francia fővárosban a „One Planet Summit” csúcstalálkozón cselekvési tervet fogadtak el bolygónk megmentésére.

A rendezvényen, melynek a francia elnök, Emmanuel Macron volt a házigazdája, a Bizottság egy sor kezdeményezést indított útnak abból a célból, hogy előmozdítsa a korszerű és környezetkímélő gazdaságra történő átállást. A most előterjesztett cselekvési terv is arról tanúskodik, hogy az EU élen jár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A bolygónk fenntartható jövőjét szolgáló cselekvési terv 10 kezdeményezést vázol fel, melyek az elképzelések szerint nagymértékben előmozdítják a korszerű gazdasági termelés és a társadalmi méltányosság térnyerését.

A 10 kezdeményezés illeszkedik a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság munkaprogramjába, melynek irányát az úgynevezett 10 politikai prioritás jelöli ki.

Az EU jó példával jár elől: kedvező környezetet és megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy az összes kulcsfontosságú ágazatban növekedjenek az innovációt és a modernizációt szolgáló köz- és magánberuházások, a korszerű és környezetkímélő gazdasági termelésre történő átállás során pedig figyelembe veszi a tagállamok energia- és gazdaságszerkezetének különbségeit.

7 megatrend, ami megállíthatja a globális felmelegedést
2020-től csökkennie kellene az éves globális emissziónak, különben felköthetjük a gatyánkat. De még mindig nő a légszennyezésünk. Mégsincs veszve minden.

Az uniós energia- és éghajlat-politikai szabályozás aktualizálásán és szigorításán túlmenően az EU olyan intézkedések kidolgozására törekszik, melyek segítik a beruházásösztönzést és a munkahelyteremtést, helyzetbe hozzák és megújítják az ipart, egyúttal viszont azt is biztosítják, hogy a folyamatnak egyetlen polgár, munkavállaló, illetve régió se legyen a vesztese.

(eu.hu)