Szerelemből sikersztori

A Levendula Kézműves Fagylaltozó későbbi tulajdonosai sikeres vállalkozóként valami újra vágytak. Az olasz utakon tudatosult bennük, hogy mennyire mást jelent ott a fagylalt ízben, minőségben és kultúrában is. Azt gondolták, érdemes lenne ezt itthon is megmutatni.

Megváltó vagy „csak” leváltó lehet Magyar Péter? Kihúzza az Orbán-kormány 2026-ig?
Meddig marad szankciós listán Rogán Antal? Mi lesz a régi ellenzékkel?
Online Klasszis Klub élőben Kéri Lászlóval!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a politológustól!

2025. január 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szalay Péter (balra) és Brunner Zsolt
Kép:Rádi Péter

Vannak, akik a kultikus Bagaméri babérjaira törnek. A legmodernebb technológiákkal, legmagasabb minőségben, de más-más stílusban. Három jól menő fagyis sikerének titkát firtattuk. Szintén fagyi, de szintén elhivatottság, de más megközelítés: csaknem negyed százada működik az egyik legjobb hírű budapesti fagylaltozó, a Csaba utcai Artigiana Gelati. A siker titkáról faggattuk a tulajdonost.  A fagyi igazi szerelem Szökrön Niki a Gelarto Rosa fagylaltmestere számára. Már óvodás korában gombócokat adagolt a homokozóban, merőkanállal. Hiába próbálta távol tartani a vendéglátós család, néhány kanyar után mégis itt kötött ki. Sikeréről itt olvashat.

Úgy tűnik, a kulcs, hogy adjunk többet mint csupán termék. Ez a filozófia bármely mikrovállalkozást felpörget. Szalay Péter a feleségével egy olasz dizájnt forgalmazó lakberendezési üzletet vitt, Brunner Zsolt pedig inkább a zenekedvelőknek lehetett ismerős a Náksi&Brunner DJ párosból. A Levendula Kézműves Fagylaltozó későbbi tulajdonosai azonban valami újra vágytak. Az olasz utakon tudatosult bennük, hogy mennyire mást jelent ott a fagylalt ízben, minőségben és kultúrában is. Azt gondolták, érdemes lenne ezt itthon is megmutatni.

Eleinte nem gondolkoztak nagyobb léptékben, afféle szerelemüzletnek indult a fagyibiznisz. Mindent beleadtak az első aprócska boltba: megjelent a ma már a márka ikonjának számító lila bicikli, kikerült az első romantikus padocska az utcára. A pár négyzetméteres helyiségből azonban hamar az utcán állt a sor, jöttek a további boltok, és mostanra már minden tulajdonos főállásban a Levendulával foglalkozik. Öt saját üzemeltetésű egység után belátták, ennél többet nem tudnak kézben tartani úgy, hogy az ne menjen a megbízható minőség rovására.

"Ez nem gyorsétterem, annál sokkal személyesebb, amit csinálunk."
– Franchise-rendszerben bővülünk tovább, de szívesebben nevezem partneri együttműködésnek – mondja Szalay Péter. – Számunkra az a fontos, hogy az új üzlet tulajdonosa is lássa a fagyi szépségét. Ez nem gyorsétterem, annál sokkal személyesebb, amit csinálunk. Természetesen alapvető a magas minőségű termék, a jó alapanyagok, de a termék csak a fele annak, amit eladunk. Ugyanilyen fontos a hangulat, az érzés is.

Az olaszos fagylaltkészítési hagyományok mellett az alapanyagok újszerű megközelítésével próbálják megnyerni a vendégeket. Folyamatosan kutatják az új ízeket, ahogyan a séfek. Ha valami nem bizonyul sikeresnek, váltanak, de néhány igazi különlegesség – például a Tihany camembert-es fagylalt – a vevők kedvencévé vált.

Kép:Rádi Péter

A fűszert minden ízhez a személyesség, a családias légkör adja. Maga a név is a levendulafőzés családi hagyományából ered. A korábbi karrier miatt különösen sokat adnak a boltok enteriőrjének kialakítására, és fontos például az is, hogy minden ízt külön kanállal adagolnak, a tölcsérbe kerülő mennyiséget pedig a vevő kérésére le is mérik akár, hogy mindenki biztos lehessen benne, megkapta, ami jár. Adnak a megjelenésre, ezért a kemény sörbetek, amelyek megtörhetnék a tölcsért, saját logós pohárkába kerülnek, de fontos a kiszolgálók megjelenése és főleg kedves mosolya is.

– Hiába szezonális üzlet a fagyi, egész évben nyitva tartunk, főként, hogy állandó munkát tudjunk adni a bevált kollégáknak. Nyáron persze sokkal nagyobb a hajtás, hatalmas a terhelés, ilyenkor a legnagyobb motivációt a vevőkkel való mindennapi találkozás, a folyamatos pozitív visszacsatolás adja. Télen, amikor kézműves bonbonokra és csokoládékra váltunk, nyugalmasabb az élet.

 

Véleményvezér

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe

Magyar Péter ezúttal nagyon bele szállt Gulyás Gergelybe 

Kölcsönösen árulással vádolják egymást.
A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe

A szankciók hatására beállt a Gazprom a földbe 

Vége a Gazprom nagyhatalmi státuszának.
Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart

Bréking, Orbán Viktor a dzsungelbe tart 

Reméljük Orbán Viktor testőrei remek dzsungelharcosok.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo