OKJ-re is jöhet a diákhitel

2016. augusztus 09. kedd - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

Új típusú diákhitel konstrukció kidolgozásán dolgoznak, a Diákhitel 3 elméletileg OKJ-s képzésekre is igénybe vehető lesz és negyven éves életkor felett is lehet majd igényelni.

Kép: Meathead Movers

Kép: Meathead Movers

Új típusú diákhitel kialakításán dolgoznak – tudta meg a Magyar Nemzet Bugár Csabától, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójától. Hogy ez pontosan milyen konstrukciót fog jelenteni, arról egyelőre csak annyit mondott, már dolgoznak az új terméken a Diákhitel Központ Zrt. tulajdonosi jog-gyakorlójával, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel. A jövőbeli tervekről szólva hozzátette: várható, hogy fel lehet majd venni OKJ-képzésekre is diákhitelt, illetve az élethosszig tartó tanulás felveti annak a kérdését, hogy akár a mostani korhatár, a 40. életév betöltése után is lehessen igényelni.

Az új konstrukciót az is indokolja, hogy nem fejezi be a tanulmányait az egyetemisták és főiskolások 14 százaléka, így középfokú végzettséggel kell munkát találniuk – Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint ez áll amögött, hogy alapításuk óta idén júliusig 20 ezer szerződést kellett felmondani a törlesztések elmaradása miatt. Aki nem fizeti vissza a diákhitelt, annak az adósságát pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Ugyanakkor, míg 2014-ben az ügyfelek 2,7 százalékának kellett az adóhatóságnak lépnie tartozás miatt, tavaly ez az arány már csak 1,5 százalék volt – emelte ki lapunknak a vezérigazgató.

Bugár Csaba tapasztalatai szerint az, hogy egyre több fiatal diploma után külföldön próbál boldogulni, nem befolyásolja hátrányosan a visszafizetést, sőt, inkább segíti. Egyébként egyre több egykori diákra jellemző az is, hogy majdnem duplaakkora törlesztőrészletet fizet vissza, mint amekkora a kötelezettsége.

Még olcsóbb lesz a diákhitel
A következő félévre tovább csökken a Diákhitelek kamata. A szabad felhasználású Diákhitel1 kamatmértéke 3,75%-on, a Diákhitel2-é 5%-on került megállapításra a 2016. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozóan. A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része továbbra is fix 2%, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában fizeti meg a hiteligénylők helyett.