Ne feledjük bejelenteni a számlázóprogramot!

2014. szeptember 26. péntek - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Ha jelenleg számlázóprogramot használunk, legyen ez akár telepített, online futó vagy saját fejlesztésű, akkor október első hetére feltétlenül írjuk fel a naptárba, hogy számlázóprogramot a NAV-nak bejelenteni!

Kép: SXC

Június végén jelent meg a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet, aminek idevágó fő momentuma az, hogy aki jelenleg már használ számlázószoftvert, annak ezt 2014. október 1. és november 15. között be kell jelentenie az adóhatóságnak. Az október 1. után beszerzett programok esetében pedig 30 napos határidőt fogalmaz meg a bejelentési kötelezettség teljesítésére, ahol nemcsak az új használatának megkezdését, hanem a régi használatból történő kivonását is jelenti kell – írta együttműködő partnerünk, Hertay Ákos legfrissebb blogbejegyzésében.

A NAV szakemberei még dolgoznak a nyomtatvány pontos megjelenésén, amely 2014 október 1. után lesz elérhető. A nyomtatvány tervezete és az útmutató már elérhető a NAV honlapján.

A tervezet alapján arról is nyilatkozni kell, hogy mikor és kitől vettük a jelenleg használt szoftvert, online rendszer használata esetén a használatba vétel időpontját kell megadni. Ezért érdemes az elkövetkezendő néhány napot rászánni, hogy előkeressük az erről szóló számlát. A nyomtatvány-tervezetből nem derül ki egyértelműen, hogy mi a helyzet az ingyenes megoldásokkal, de a fizetős rendszerek esetén felvet egy még izgalmasabb kérdést:

Négy dolog, amit az új szabályokról tudnia kell
Június 30-n a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely július 1-jei hatállyal módosítja a számla kibocsátására vonatkozó szabályokat. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi van akkor, ha régen megvettük a szoftvert, de nem fizetünk a követésért?

Amikor megvásárolunk egy ügyviteli rendszert, annak jellemzően van egy időben eltoltan jelentkező addicionális költsége: a szoftverkövetés díja (ez az előfizetéses alapon működő online rendszerekben bele van építve az árba). Ez biztosítja a második évtől az ügyfélszolgálat támogatását, a legfrissebb verziókban elérhető hibajavításokat és új funkciókat, valamint a jogszabálykövetést. Amit a szoftverfejlesztő csak az aktuális, utolsó verzió használata esetén tud garantálni.

Szerencsére a számlára vonatkozó tartalmi és formai követelmények az utóbbi időben nem változtak, de a szakértő véleménye szerint nem kizárt, hogy a lejelentett kereskedelmi szoftverek verziószámára is futtat majd az adóhivatal lekérdezéseket, és a kiugróan régi verziószám „felhívás lesz keringőre”. „Szerencsére valószínűleg mindezt csak azután teszik, hogy a saját fejlesztésű megoldásokat leellenőrizték a szabad szemmel is látható forgalmat generáló cégeknél, különösen ügyelve a megkövetelt, minden funkcióra kitérő felhasználói dokumentációra” – írta Hertay Ákos.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek