A nyáron még a régi szabályok élnek a diákmunkára

2016. május 24. kedd - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelent a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok munkavégzését, illetve gyakorlatát szabályozza, azonban a törvény szeptember első napján lép hatályba, így a nyári diákmunkákat az új szabályozás semmilyen szempontból nem érinti.

szakmai tapasztalat kell a diákoknak

Kép: Pixabay

Ahogy azt korábban megírtuk, a módosítás a szabályozást új alapokra helyezi. A diákok tevékenységére nem a Munka Törvénykönyvét, hanem a szövetkezeti törvényt kell majd alkalmazni. A legfontosabb munkajogi jellegű garanciák megtartása mellett az új rendszerben a diákoknak fizetett szabadság is járni fog.

A diákok és iskolaszövetkezetek életében ez azt jeleni majd, hogy az iskolaszövetkezetek és diákok közötti tevékenységre korábban kötött munkaszerződések meg fognak szűnni, és új személyes közreműködésről szóló megállapodásokat kell megkötni. Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő közel százharmincezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal.

Diáknak is legalább minimálbér kell
A NAV adatai szerint tavaly 1587 iskolaszövetkezet 120 ezer tanuló foglakoztatásában vállalt szerepet. Igaz ugyan, hogy a nappali tagozatos hallgatóknak csak szja-t kell fizetniük, de teljes munkaidőben nekik is legalább minimálbért kell kapniuk.

A diákmunkák legfontosabb időszakához ilyen közeli időpontban jelentős fennakadásokat okozhatott volna az azonnali bevezetés, ezért a jogalkotó szeptember elsején lépteti hatályba a változást, és december 31-ig további négy hónapot ad az érintetteknek az új rendszerre való átállásra. Ezt a dátumot követően a korábbi szerződések a törvény erejénél fogva 2017. január 1-jén megszűnnek. A szerződések újrakötése mellett az iskolaszövetkezeteknek az alapszabályaikat is át kell alakítaniuk szeptember 1. és december 31. között az új szabályozásnak megfelelően, amelyhez közgyűlést kell tartaniuk.

Arra lehet tehát számítani, hogy a nyár a korábbi rendben zajlik le változások nélkül, és az őszi tanulmányi időszak kezdetén, amikor az új tanulmányi évre vonatkozó tanulói, illetve hallgatói jogviszony-igazolásokat minden diáknak be kell mutatni az iskolaszövetkezetek irodáiban, akkor ezzel egy időben megkezdődhet a szerződések átkötése. A fizetett szabadság az új típusú megállapodások megkötését követően fog járni. A jövő év január elseje az az időpont, amikorra minden diák már csak új típusú szerződéssel tevékenykedhet az iskolaszövetkezetben.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek