A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma lengyel eredetű „sajtokban” mutatta ki növényi zsír jelenlétét, melynek eredményeként a Pest Megyei Kormányhivatal szakemberei intézkedtek a termékek lengyel forgalmazóhoz történő visszaszállíttatása ügyében. A szakemberek közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.
A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, tehát a fogyasztókat megtévesztették.
A lengyel előállító üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kg-os tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek azt helyben darabolták és csomagolták.
A NÉBIH az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) értesítette a lengyel hatóságot a feltárt élelmiszer-hamisításról. Az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról a hatóság azonnal intézkedett. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) – a kb. 40.000 kg tételből történő mintavétel alapján több tíz milliós nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor.
Kosz és rágcsálók az illegális húsraktárban
Lakossági bejelentés alapján illegális kereskedelmi tevékenységet lepleztek le egy közös ellenőrzés során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai 2013. január 29-én Kecskeméten. Az ellenőrzés során a hatóság 2,7 tonna húskészítmény, sertészsír és tepertő megsemmisítését rendelte el illegális raktározás, valamint alapvető tárolási és higiéniai hiányosságok miatt.
66 millió forintos bírság a nyáron
Az élelmiszerbiztonság szavatolása érdekében a Megyei Kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi, valamint Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak szakemberei – az éves ellenőrzési tervben meghatározottakon túl – fokozottan vizsgálták a szezonális élelmiszereket, illetve az időszakosan működő élelmiszer-forgalmazó helyeket, melyek országos és nemzetközi rendezvényeken, valamint strandokon, üdülő helyeken működnek.
A hatósági élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzések országos összesített eredményei alapján a közel 11 ezer ellenőrzés során 540 esetben volt szükség bírság kiszabására több, mint 66 millió forint értékben. A kiszabott bírságok mellett azonban az is megállapítható, hogy egyre felkészültebbek az élelmiszer-ellátási lánc szereplői.
NÉBIH láncszemlélete révén a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során 618 élelmiszer előállító egységet, 2568 kereskedőt – beleértve a zöldség-gyümölcs, különös tekintettel a nyári nagy kedvenc, a görögdinnye forgalmazókat -, valamint 2650 vendéglátó ipari egységet vizsgáltak.
A NÉBIH és a megyei szakigazgatási szervek munkatársai elsősorban higiéniai és nyomon-követési hiányosságokat, esetenként az élelmiszerek hűtéséhez kapcsolódó szabálytalanságot rögzítettek az ellenőrzések folyamán, melynek eredményeképpen összesen 22,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrzés alá vont szereplőire.