Kevésbé, de még mindig optimisták a kkv-k

2014. július 28. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó pénzügyi várakozásai visszafogottabbak lettek az év elejéhez képest, de az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat.

(Az előző eredmények négy éve nem látott optimizmust mutattak.) A hazai kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. A cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően most mérsékeltebben ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit. „A kkv vezetők átlagosan 6,3%-os árbevétel növekedéssel számolnak a következő egy évben, az év eleji 6,8%-os várakozáshoz képest. A mérséklődés ellenére ez az érték még mindig jóval meghaladja az utóbbi pár évre jellemző 4-5% közötti sávban mozgó értéket. Legnagyobb arányban (53%) továbbra is azok a cégek vannak, amelyek 0-6% közötti bevétel növekedést prognosztizálnak, míg a kkv-k több mint egyharmada (36%) 6% feletti árbevétel növekedéssel számol. Mindössze minden kilencedik (11%) cég számít árbevételének csökkenésére” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Forrás: K&H kkv bizalmi index

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai között nincs nagy különbség, hiszen jelenleg a mikrovállalkozások 6, a kisvállalkozások 6,8, a középvállalatok pedig 6,2%-os árbevétel növekedést terveznek. Az év eleji eredményekhez képest azonban csak a kisvállalkozások várakozásai javultak, míg a mikro és a középvállalkozások árbevétel kilátásai romlottak. A különböző ágazatok közül az ipari (7,4%) és a mezőgazdasági (6,7%) vállalkozások számolnak átlagon felüli árbevétel növekedéssel. „Az előbbiek optimista kilátásait tovább erősíti, hogy májusban mintegy 28,7%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az agrárcégek esetében pedig jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság, és jó esély van arra, hogy a tavalyi átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés” – tette hozzá a szakember.

Máshol is pozitív
Nőtt az előző negyedévhez képest a KKV Konjunktúra Index értéke. Ezzel már több mint egy éve emelkedő pályát mutat. A cégvezetők több mint fele már abban bízik, hogy erősödni fog saját vállalkozásának helyzete a következő félévben. Ezzel együtt a várakozásoknál jóval pozitívabban vélekednek az európai uniós tagságunkról, még ha a többségük nem is reménykedik abban, hogy részesülhet EU-s forrásokból.

A profitvárakozásokat illetően is jóval a tavalyi értéket felett járunk, de enyhén mérsékeltebb eredményekre számítanak a vállalkozások az év eleji várakozásokhoz képest. Ugyanakkor az index történetében az eddigi legmagasabb arányban vannak azok a cégek (86%), amelyek profitnövekedést prognosztizálnak a következő egy évre. Az átlagos elvárás 3,8%-os eredménynövekedés, ami ugyan 0,3 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest, de még így is az utóbbi négy év egyik legjobb értéke. A következő egy év nyereségét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 4%-os profitra számítanak. A kisvállalkozások sincsenek nagyon lemaradva a 3,9%-os várakozással, miközben a középvállalkozások átlagosan 3,4%-os bővülést feltételeznek. Az ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor prognosztizál átlag alatti, csupán 2,8%-os profit növekedést.