A romházak piacát is felrázhatja a CSOK

2019. március 19. kedd - 16:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén akár több 10 millió forintos összeget fordíthatnak lakásvásárlásra a család- és lakástámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően – derül ki az ingatlan.com a részletes támogatási szabályok megjelenése apropóján készített elemzéséből.

Ha például július után egy kétgyermekes családba egy harmadik gyermek érkezik, a feltételek teljesülése esetén maximum 10 millió forintos – egyébként szabad felhasználású – úgynevezett babaváró hitelt kaphatnak, amit a harmadik gyermek érkezése után kamatmentesen törleszthetnek. Ha ezt az összeget és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretében elérhető további támogatásokat használt lakás vásárlására fordítják, akkor 6,2 millió forint vissza nem térítendő összeget és 11 millió forint szintén kedvezményes lakáshitelt kaphatnak.

Újra keresik a családi házakat - Kép: Pixabay

Újra keresik a családi házakat – Kép: Pixabay

Azaz a meglévő forrásokon túl összesen 27,2 millió forintot fordíthatnak a vásárlásra. Ha pedig a harmadik gyerek érkezésekor új lakásba vagy házba költöznének, akkor ugyanez a család 35 millió forintot kaphat, amiből csak 21 milliót kell visszafizetni.

Új szabály az alapokra

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint van egy másik új eleme a CSOK-szabályozásnak, amelynek ingatlanpiaci hatása is lehet, és főként a családiház-építésre alkalmas telekpiacot alakíthatja át. 

Az új előírások szerint nem kell feltétlenül teljesen új alapon kezdeni az építkezést, hanem már meglévő alapra is fel lehet húzni az új lakóingatlant, amennyiben az szakértői vélemény szerint megfelelő az építkezésre – fogalmazott a szakember.

Vagyis olyan ingatlanok is bekerülhetnek a körbe, amelyeken jelenleg egy megfelelő alapokon lévő, de elbontandó romos ház vagy nyaraló áll.

Az elemzés szerint a március közepén érvényes négyzetméterárak szerint Budapesten a 100–120 négyzetméteres családi házak átlagára 47 millió forint volt, a 80–100 négyzetméteres lakásoké pedig 65 millió forintot tett ki. A

Tényleg verhetetlen lesz az asszonyhitel?
Megjelentek a részletek a 10 millió forintos babaváró hitellel kapcsolatban. Ennek ismeretében a szakértő szerint kifejezetten jó kölcsönt használhatnak fel a tudatosan tervezők.

lakások drágább átlagárát az indokolja, hogy a fővárosi családiház-kínálat főként a peremkerületekben található, ahol alacsonyabbak a négyzetméterárak.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben a 100–120 négyzetméteres családi házak átlagára 39–46 millió forintnál járt márciusi közepén az ingatlan.com szerint. A 80–100 négyzetméteres lakásokért pedig 34–42 millió forintot kell adni. Szegeden a szóban forgó családi házak átlagosan 45 millió forintba kerültek, a lakásoknál pedig 29–37 millió forint között szóródtak az árak. Győrben a 100–120 négyzetméteres családi házaknál 35–42 millió forint, a 80–100 négyzetméteres lakásoknál pedig 31–39 millió forint volt az átlag.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy az új támogatások élénkítik majd a lakáspiaci keresletet és forgalmat, ezek hatása pedig várhatóan a második félévtől kezdve az árakban is megjelenik.