transzferár-nyilvántartás

adózás, kapcsolt vállalkozások, Mazars, transzferár-nyilvántartás

Idén nagyon kell figyelni a transzferár-nyilvántartásokra

piacesprofit.hu

Már az új, bonyolultabb követelmények szerint kell elkészíteniük transzferár-nyilvántartásaikat a kapcsolt vállalatoknak – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Az eddigi, önálló nyilvántartás helyett már kötelező a fődokumentum és helyi dokumentum elkészítése. Az előbbi elkészítése azonban nem mindig egyszerű. A fő dokumentumra ráadásul már egyetlen dokumentálandó kapcsolt ügylet esetén is szükség van.

Tovább olvasom »
adminisztrációs terhek, adózás 2018, transzferár-nyilvántartás

Itt a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje

piacesprofit.hu

Hamarosan itt van a transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje: május 31. Azoknak a transzferár-nyilvántartás készítésére köteles magyar gazdálkodóknak, akiknek a naptári évhez igazodik az üzleti évük, a társasági adó bevallásának határideje május 31., amely egyben a transzferár-nyilvántartás elkészítésének a végső határideje is. „Ez azt jelenti, hogy ha a 2017. pénzügyi évre vonatkozóan a magyar adóhatóság ellenőrzést végez, akár már 2018 júniusában kérheti a transzferár-nyilvántartást, amelynek hiánya esetén az adózó szerződésenként 2 millió Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.” – emelte ki Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner transzferár üzletágának vezetője.

Tovább olvasom »
adóhatóság, adózás, nyilatkozat, transzferár-nyilvántartás

Ha a NAV kérdez, hallgatni arany!

piacesprofit.hu

Egyes esetekben nemcsak törvényes, hanem kimondottan célszerű is lehet megtagadni az adóhatóság által megkövetelt nyilatkozattételt – derül ki a Mazars legfrissebb összefoglalójából. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: a transzferár-ellenőrzések során vizsgált vállalkozások együttműködési kötelezettsége sem feltétlenül terjed ki a nyilatkozattételre.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, transzferár-nyilvántartás

Jogunkban áll hallgatni

piacesprofit.hu

A transzferár-ellenőrzések során az adóhatóság gyakorta kér nyilatkozatot az ellenőrzés alatt álló vállalkozásoktól. Fontos tudni, hogy ez a nyilatkozat megtagadható, csak éppen célszerűbb együttműködni a hatósággal – hívta fel a figyelmet a Mazars.

Tovább olvasom »
kapcsolt vállalkozás, transzferár, transzferár-nyilvántartás

Így lesz rendben a transzferár-dokumentáció

PP

Idén jelentős változások történtek a transzferárazással kapcsolatos szabályozásban. Mivel egy hiányos vagy tartalmilag hibás dokumentáció jelentős anyagi terhet róhat a vállalkozásokra, célszerű körültekintően eljárni a transzferár-dokumentáció készítése kapcsán.

Tovább olvasom »
adótörvény mó, kapcsolt vállalkozás, transzferár-nyilvántartás

Transzferár nyilvántartás: mielőtt jönne a NAV

piacesprofit.hu

A hazai vállalkozások többsége még nem esett át transzferár ellenőrzésen, és ezért még potenciálisan veszélyeztetettnek számítanak a transzferár bírság tekintetében. A cégeknél a könyvelésért felelős személy feladata, hogy felhívja az ügyvezető figyelmét arra, hogy az adott vállalatnak valószínűleg transzferár nyilvántartás készítési kötelezettsége van.

Tovább olvasom »
adóellenőrzés, adózás, adózás 2014, kapcsolt vállalkozás, nav, transzferár, transzferár-nyilvántartás

Kihez kopogtathat be a NAV?

piacesprofit.hu

Hogyan és kinek érdemes felkészülni egy transzferáras NAV ellenőrzésre? Megnézzük, milyen belső ellenőrzési feladatai lehetnek egy transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett vállalkozásnak, hogy az adóellenőrzést felkészülten várhassa.

Tovább olvasom »