Szálláshelyek cikkek

hirdetés

Nagyot nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele

Nagyot nőtt a kereskedelmi szálláshelyek bevétele

A vendégéjszakák száma 7,8 százalékkal nőtt 2021 novemberéhez képest.
Új világ köszönt a szállásadókra - eggyel kevesebb feladatuk lesz

Új világ köszönt a szállásadókra - eggyel kevesebb feladatuk lesz

Megszűnik a kettős adatszolgáltatási kötelezettség.
Fontos változás jön a szállodáknál

Fontos változás jön a szállodáknál

Az Országgyűlés előtt fekvő turisztikai törvénymódosítás egységes szempontok alapján, egytől öt csillagig tartó besorolás alá vonja valamennyi magyarországi szálláshelyet - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.
Utalják a szálláshelyeknek az elmaradt foglalások utáni támogatást

Utalják a szálláshelyeknek az elmaradt foglalások utáni támogatást

Csütörtökön folyósítják a támogatásokat a szálláshelyek elmaradt foglalásai után, a szállodák, panziók, üdülőháztelepek, közösségi szálláshelyek, valamint kempingek több mint 3 milliárd forintra nyújtottak be igényt - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtökön.
Szépen nőtt a belföldi turizmus: közel 10 százalék a bővülés

Szépen nőtt a belföldi turizmus: közel 10 százalék a bővülés

Mintegy 10 százalékkal nőtt a belföldi turizmus forgalma 2018-ban. Az 1-2 éjszakás foglalás volt továbbra is a sláger, utazásaink alkalmával jellemzően apartmanban, vendégházban vagy panzióban hajtottuk álomra a fejünket a Szallas.hu statisztikái szerint. Átlagosan 46 830 forintot fizettünk alkalmanként. Budapesten kívül Siófok, Eger és Hajdúszoboszló a legkeresettebb úti célok.
hirdetés
Budapesten az Airbnb már lekörözi Európát

Budapesten az Airbnb már lekörözi Európát

Tavaly már elérte a másfél millió vendégéjszakát az Airbnb Budapesten. Egy friss, a fővárosra vonatkozó Airbnb elemzés alapján az V., VI., VII. kerületben történik a foglalások 69%-a.
Desztinációs szemlélet kell a fejlesztésekben

Desztinációs szemlélet kell a fejlesztésekben

Újabb kiemelt turisztikai régiók kijelölésére kerülhet sor – árulta el a Piac & Profitnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője. A szakember arra számít, hogy ebben az évben is folytatódik a fellendülés az ágazatban, és ideje, hogy a fellendülésből a vidék is nagyobb mértékben részesüljön.
Budapest átlépte az álomhatárt

Budapest átlépte az álomhatárt

Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszakaszámot. Az immár negyedik éve 6% feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka).
Attrakciók kellenek

Attrakciók kellenek

Minden eddiginél jobb évet zárhat a magyar turizmus, akár a vendégéjszakák számát, akár az árbevételt tekintjük, azonban már most komoly gond van az ágazatban: szakmánként több ezer munkavállaló hiányzik. Ezt a helyzetet azonnal kezelni kell – mondta lapunknak Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, akivel az ágazat előtt álló lehetőségekről, kihívásokról, és tennivalókról beszélgettünk.
Rekordokat dönt a belföldi turizmus

Rekordokat dönt a belföldi turizmus

Az idén immár 4 naposra nyúló húsvétnak köszönhetően a várakozásokat is felülmúló mértékben bővült a II. negyedévben a belföldi turizmus: a Szállás.hu szerint mintegy 15 százalékos volt a növekedés, a legtöbb vendéggel Budapest, Siófok és Eger büszkélkedhetett.
hirdetés

Zsúfolt lesz Budapest a vizes VB alatt

70 százalékkal több vendég lesz a fővárosban a vizes VB idején, mint tavaly ilyenkor – derült ki a Szallas.hu friss elemzéséből. Egy éjszaka átlagosan 17 960 forintba kerül, főként az apartmanokra és a háromcsillagos hotelekre van kereslet.

Minden negyedik magyar mobilról foglal szállást

Míg a mobilról érkező foglalások aránya tavaly 17%-ot tett ki az Utazok.hu cégcsoport felhasználói között, ez az arány idén 26%-ra emelkedett. A vártnál is magasabb, 50%-os emelkedésből következik, hogy már minden negyedik felhasználó mobilról intézi a szállásfoglalást. A legmagasabb növekedés a 25-34 éves korosztályban következett be, itt egy év alatt 85%-kal nőtt a mobilfoglalások aránya.

Ha szilveszter, akkor Budapest

A magyar főváros a 12. helyen szerepel a legkeresettebb európai városok listáján szilveszterkor. A Trivagio felméréséből az is kiderül, hogy a magyarok a négycsillagos hoteleket keresik legnagyobb arányban az év utolsó bulijához, a wellness hotelek dugig lesznek.

Olcsóbb lehet a zene a hotelekben

Az adott szállodai csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adatait is figyelembe vevő zenei jogdíjtarifa-számítást alkalmaz az Artisjus 2017-ben. A közös jogkezelő ezenkívül több területen egyszerűsít, illetve csökkenti a díjtételeket: például jelentősen nő az új zenefelhasználók belépő kedvezménye.

Mit várnak 2017-től a luxusturisták?

Az esernyővel hadonászó idegenvezetős, savanyú utazásoknak vége. A luxusturisták egzotikus kalandokat, kényelmes, zökkenőmentes ügyintézést várnak. Ezek azok a trendek, amelyekre a szállodásoknak figyelniük kell, ha több felső kategóriás utazót szeretnének.

Egyre nagyobbat harap a magyar tortából az Airbnb

A statisztikai adatok és elemzések – közte a KSH adatai és az MSZÉSZ éves jelentései alapján a közösségi szálláshely-szolgáltatás egyre jelentősebb szeletet hasít ki a turisztikai piacból: 2010 és 2015 között a budapesti, ilyen jellegű kapacitás megduplázódott, míg az Airbnb felületén „átmenő” vendégforgalom közel 6-szorosára nőtt. Ezzel szemben a szállodai kereslet „csak” 40%-kal nőtt.

Így fékeznék a szállodások az Airbnb száguldását

Az elmúlt öt évben csaknem hatszorosára növelték részesedésüket a magánszálláshelyek Budapest külföldi vendégéjszaka-forgalmából. Világszerte szigorítják a közösségi szálláskiadás szabályozását, itthon a szállodaszövetség konkrét javaslatokat is tett a helyzet rendezésére.

Keményen oltja az airbnbzőket Velence

Meglehetősen durva szövegű plakátokon hívják fel a turisták figyelmét Velencében arra, hogy milyen rossz hatással van az Airbnb és az ahhoz hasonló oldalak a város életére. "Érezd jól magad a valaha volt otthonainkban" - fogalmaz többek között az üzenet.

Van olyan üzlet, ami dübörög Magyarországon

Bár a szálláshelyek számának emelkedése kissé visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest, Magyarország népszerűsége töretlenül nő, elsősorban az európai turisták körében, a szálláshelyek forgalma és árbevétele is nő.

Ha Pünkösd, akkor fürdeni megy a magyar

A pünkösdi hosszú hétvégén közel 4-szeresére nő a belföldi vendégforgalom egy átlagos májusi hétvégéhez képest a Szallas.hu előrejelzése szerint. A 10 legnépszerűbb úti cél fürdőzési lehetőségeivel vonzza a magyarokat, a lista élén Budapest, Eger és Siófok áll, míg a legkelendőbb szálláshelyek a Balaton és a Velencei-tó partján fekszenek.

Már az EB-re gyúrnak a magyarok

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után először vesz részt az Eb-n, így nem meglepő, hogy rengeteg szurkoló szeretné a helyszínen lelkesíteni a csapatot. A trivago.hu szálláskereső weboldal adatai szerint a résztvevő országok közül a magyarokat érdekli legjobban a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság.

Nincs gond a kisállattal a magyar hotelekben

Sok utazó számára akkor élmény a kikapcsolódás, ha azt nemcsak párjával, családjával, hanem házikedvencével is megoszthatja. A trivago.hu szerint a háziállat elszállásolása a 10 legkeresettebb szolgáltatás között van az ideális szálláshely megtalálásánál, és a felmérés szerint a magyar hotelek nem maradnak el az európai színvonaltól.

Szilveszter? Akkor Budapest!

Karácsonykor kevesen, az év utolsó napján azonban annál többen szeretnének kimozdulni otthonról. A trivago.hu szálláskereső weboldal adatai szerint Budapest a legkeresettebb európai úti célok között van, és lassan nem marad szabad szoba 2015 utolsó éjszakájára.

Welnessezni rohan a magyar a hosszú hétvégén

Egy átlagos őszi hétvégéhez képest több mint 2,5-szeresére nő a belföldi vendégforgalom az október 23-ai hosszú hétvégén a Szallas.hu előrejelzése szerint. A 10 legnépszerűbb település közül 9 fürdőváros, a lista élén Eger, Hajdúszoboszló és Hévíz áll. Az Év szállása verseny keretében készített friss felmérésből az is kiderült, hogy a vendégek sorrendben a gyógyvíz áldásait, a masszázst és a szaunavilág adta örömöket keresik majd.

Kedves vendéglátó, és tisztaság kell a sikerhez

A harmadik negyedévben mintegy 10 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Az elmúlt három hónap egyértelmű nyertese Somogy megye, mely a belföldi vendégek közel 16 százaléka számára biztosított szálláshelyet. A vendégek elégedettségének három alappillére a vendéglátó kedvessége, a foglalás során megadott leírásoknak megfelelő szolgáltatások és a tisztaság.

Nagyon megy a turizmus, de meddig?

A nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül Magyarországon regisztrálták a második legnagyobb növekedést a külföldi turisták számában 2015 első felében. A nyári szezon valószínűleg rekordot döntött az ágazatban – kérdés meddig marad így.

Megijedtek a turisták a kormány menekültügyi válságkezelésétől

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagirodáinál a menekültügyi helyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok sorra mondják le magyarországi látogatásaikat. A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat.

Csípnek minket a sógorok

Ausztria piacvezető túraszervezője, a RUEFA utazási iroda felmérése szerint az osztrák utazóknál Budapest idén először került bele a TOP 10 felkeresni tervezett európai város közé – közölte a Magyar Turizmus Zrt.

Tényleg szeretik a fővárost a külföldiek

A kelet-közép-európai térségben Budapest a harmadik legkedveltebb város a világ legnépszerűbb úticéljainak ranglistáján, melyet a MasterCard a külföldi látogatók adott évre vonatkozó becsült létszáma alapján állít össze évről évre.

Drágábban nyaralunk az idén

A trivago.hu utazási weboldal felmérése szerint a magyarok idén többnyire ugyanazokat az úti célokat keresik meg a nyáron, mint tavaly, de átlagosan többet hajlandók költeni a szállásra.

Mit importáljunk Kínából? Kínaiakat!

A kínai kiutazó turisták számának exponenciális növekedése több évtizedre való befektetési témát kínál. Az elmúlt évben 110 millió kínai turista kelt útra, és a várakozások szerint ez a szám öt éven belül meg fog duplázódni. Ezek a turisták több milliárd dollárnyi vásárlóerőt visznek magukkal külföldre, és jó ütemben haladnak afelé, hogy számos országban ők váljanak a legtöbbet költő csoporttá.

A menekülő turistákra számít a Balaton

Statisztikai adatok is bizonyítják, hogy húsvétkor szinte menekülünk otthonról. Egy kutatás szerint ilyenkor a szokásos vendégjárás - különösen az azzal gyakran együtt járó locsolkodás - és az ünnephez tartozó készülődés elkerülése az egyik indok, hogy elutazik a család.

Az örök város volt tavaly a magyarok kedvence

Belföldön Budapest, a külföldön szállást keresők körében pedig Róma volt a legnépszerűbb úti cél az elmúlt évben. Idén januárban Keszthelyre és Miskolctapolcára érdemes utazni, de olcsón találhatunk szállást Krakkóban is.

Többször, többfelé utaztunk tavaly

Tavaly inkább többször utaztunk el rövidebb időre, a szálláshely árának kiegyenlítése során pedig harmadával gyakrabban került elő a SZÉP-kártya, mint 2013-ban. 2014-ben tizedével bővülhetett a belföldi vendégforgalom, és 2015-ben is 9 százalékos növekedés várható.

Évek óta pont ilyen szezont vártak a Balatonnál

Továbbra is lendületben van a belföldi turizmus: a friss adatok alapján 10 százalék feletti volt a bővülés a második negyedévben 2013 hasonló időszakához képest. Nemcsak többször, de átlagosan többet is költöttük, amiben a SZÉP-kártya felhasználása is kulcsszerepet játszott.

A külföldi tapasztalat ma már magától érthetődő

Jelentősen megváltoztak a turisztikai szakemberekkel szembeni elvárások. Ma már magától értetődő a külföldi tapasztalatszerzés és a gyakorlatban egyből bevethető, sokoldalú tudás az első munkanaptól kezdve.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Rengeteg cégnek kell színt vallani az EU felé

Több mint ezer magyar cégnek kell majd beszámolnia a fenntartható működéséről az uniónak.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo