hirdetés

Így fékeznék a szállodások az Airbnb száguldását

Az elmúlt öt évben csaknem hatszorosára növelték részesedésüket a magánszálláshelyek Budapest külföldi vendégéjszaka-forgalmából. Világszerte szigorítják a közösségi szálláskiadás szabályozását, itthon a szállodaszövetség konkrét javaslatokat is tett a helyzet rendezésére.
hirdetés

Kép: airbnb

Világszerte egyre szigorúbb szabályokkal igyekeznek keretek közé szorítani az elmúlt években hihetetlen gyorsasággal terjedő magánszálláshely-kiadásokat. New York egy tervezett jogszabály szerint illegálisnak minősítené, hogy a rövid távon kiadó lakások megjelenjenek az Airbnbhez hasonló oldalakon, és brutális bírsággal sújtaná a lakáskiadókat, az osztrák főváros elébe megy az Airbnb szabályozásának, az észtek az egész megosztás gazdaságára érvényes szabályozáson dolgoznak, Velencében pedig meglehetősen durva szövegű plakátokon hívják fel a turisták figyelmét arra, hogy milyen rossz hatással van az Airbnb és az ahhoz hasonló oldalak a város életére.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) nyáron elkészült tanulmánya szerint a hazai turizmusra is komoly hatást tett a megosztás gazdaságának belépése a szálláshelyek piacára. Az MSZÉSZ tanulmánya kiemeli, hogy Budapesten a KSH adatai szerint 2010 és 2015 között négyszeresére nőtt a magánszállások száma, tavaly 4047 vendéglátó összesen 8848 szobát adott ki. Idén nyáron az Airbnb portálján 5000 feletti, a Bookingon több mint 2000 budapesti lakás szerepelt. A magánlakásokat kereső vendégek körében szélsebesen nő Budapest népszerűsége, ezt illusztrálja például, hogy a skift.com 2016. májusi elemzése szerint 2015-ben az Airbnbn Erzsébetváros volt a 13. legtrendibb úti cél, az előző évihez képest 145 százalékos forgalomnövekedéssel.

Az airbnbzőket figyelmezteti a NAV
Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
A fő probléma továbbra is az, hogy a rövid távra kiadott magánlakások az összehasonlíthatatlanul alacsonyabb működési költségek miatt aránytalan versenyelőnyt élveznek a szállodákkal szemben. A magánlakások rövid távú bérbeadását az MSZÉSZ álláspontja szerint nem betiltani, hanem újraszabályozni kellene, hogy a működési feltételek közelítsenek egymáshoz. A szövetség szerint a lakáskiadás kétségkívül jelentős forgalmat generál, éppen ezért pozitív jelenség, még ha a rovására is lehet írni, hogy Budapest „olcsó desztináció" imázsa tovább erősödött – idézi az elemzést a turizmus.com.

A MSZÉSZ szerint szükség van a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára, valamint kiegészítésére fogyasztóvédelmi és a vendégek biztonságát garantáló kritériumokkal. A szállodákéhoz hasonló bejelentési kötelezettséget írnának elő a magánlakások rövid távú kiadóinak is, a társasházakban pedig a többi tulajdonos hozzájárulását is javasolják feltételként. Megfontolásra ajánlják azokat a külföldi példákat, amelyek limitálják az éves bérbeadási napok számát és a kiadások hosszát. Az akár 50–100 lakást szállodaszerűen üzemeltető lakáshotelek hatósági vizsgálatára külön felhívják a figyelmet.

A tanulmány indokoltnak tartaná – legalábbis Budapesten – a szobánkénti évi 32 ezer forintos átalányadó összegének felülvizsgálatát, arra hivatkozva, hogy egy lakásra éjszakánként 25–40 ezer forintos árat lehet elérni. A lakásokat kiközvetítő portáloknak előíratnák, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező ingatlanokat szerepeltessenek, valamint szolgáltassanak adatokat a hatóságoknak. Ezenkívül javasolják a KSH-adatszolgáltatás átalakítását is.

A megosztás maga a demokrácia – mondja, akinek bejött a dolog
Az Airbnb alapítója szerint a lakáskiadás nemcsak pénzcsinálás, hanem eszköz új kapcsolatok létesítésére. Minden éjszaka egymillió ember száll meg airbnbs otthonban világszerte. Nathan Bleczharczykt a Starup Fest Europe-on hallgattuk meg.
 
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo