Máv cikkek


Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok

Bemondtak egy összeget: ekkora béremelést követelnek a vasutasok  

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, és erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek.
Változás a MÁV és a Volán élén

Változás a MÁV és a Volán élén  

Elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció. 
Megszületett a bérmegállapodás a MÁV-Csoportnál

Megszületett a bérmegállapodás a MÁV-Csoportnál  

Minimum 53 ezer forinttal emelik a vasutasok bérét.
Megújult Magyarország első vasúti Duna-hídja, 145 éves

Megújult Magyarország első vasúti Duna-hídja, 145 éves 

Közel másfél évszázad elteltével új fejezet nyílik hazánk első vasúti Duna-hídjának életében. A több alkalommal átépített szerkezet „ősét” ugyanis 1877. október 23-án nyitották meg a vasúti forgalom számára. 145 év elteltével, 2022. augusztus 3-án megindulhatott a forgalom a legújabb konstrukción is.
Komoly konkurenciája támadt a felcsúti kisvasútnak

Komoly konkurenciája támadt a felcsúti kisvasútnak 

A felújított balatonfenyvesi kisvasút egyrészt olcsóbb, mint a felcsúti, másrészt talán kínálata is vonzóbb. A Balatontól a híres buzsáki gyógyfürdőig utazhatunk, ami páratlan ajánlatnak tűnik.
Titokzatos fejhullások a nagy cégeknél

Titokzatos fejhullások a nagy cégeknél 

Egyetlen nap alatt 3 gazdasági csúcsvezető távozását jelentették be. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik nagyszerű munkát végzett, most mégis mennek. Ki érti ezt?
Vonatozzon napijeggyel az ünnepek alatt

Vonatozzon napijeggyel az ünnepek alatt 

Napijegyekkel ösztönzi a MÁV, hogy többet használjuk a vasutat.
MÁV: ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek

MÁV: ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek 

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes, úgynevezett szolidaritási jeggyel utazhatnak tovább Záhonyból azok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak.
10 százalékos béremelés lesz a MÁV-Volán-csoportnál, a mozdonyvezetők sztrájkra készülnek

10 százalékos béremelés lesz a MÁV-Volán-csoportnál, a mozdonyvezetők sztrájkra készülnek 

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően 2022. január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál. A mozdonyvezetők azért akarnak sztrájkolni, mert tavaly csökkent a reálkeresetük.
Ennyivel nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál

Ennyivel nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál 

A bérminimumok január 1-jei növekedésének mértéke meghaladja a bérmegállapodás szerinti béremelés százalékos mértékét.

Visszamenőlegesen ad szabadságot ad a MÁV annak, aki beoltatta magát 

A csoport minden dolgozóját felhívta arra, hogy vegye fel a védoltást.

Új járműveket vesz a MÁV 

A MÁV-Start Zrt. további négy tram-train járművet rendelt a Stadler cégtől - közölte a MÁV a honlapján.

Közbeszerzést indított a MÁV: új vonatokat vennének 

A MÁV-Start ötven darab hibrid villamos motorvonat beszerzésére indított közbeszerzési eljárást, a tervek szerint a vásárlást hitelből finanszírozzák - közölte a vasúttársaság.

A MÁV-nál is megegyeztek az idei bérekről 

A vasúttársaság és az érdekképviseletek az egy évre kötött megállapodásban rögzítették, hogy a munkáltató 2020-ban átlagosan 10 százalékos keresetnövelést hajt végre.

Így száll szembe a koronavírussal a MÁV 

Szájmaszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítőt kapnak a nemzetközi vonatokon dolgozó jegyvizsgálók és az utaskísérő személyzet.

Jönnek az emeletes vonatok 

11 szerelvény áll hamarosan forgalomba.

100 millió forint felett blicceltek az utasok 

Rekordot döntött a MÁV bliccelésből származó bevétele 2019-ben: 103 millió forintot fizettek be a jegy nélkül utazók - közölte a vasúttársaság.

Új mozdonyokat venne a MÁV-Start 

Kiírták a közbeszerzési eljárást, a megvásárolt szerelvények a tervek szerint legkorábban 2022-ben kerülnének fel a sínekre.

Pluszpénzt kapnak a vasutasok 

Még az ünnepek előtt, december 18-áig év végi egyszeri juttatásban részesül több mint 30 ezer vasutas - közölte a MÁV Zrt. 

Örülhetnek a budapesti elővárosok lakói a MÁV nagy tervének 

Mind a negyven KISS emeletes motorvonat 2022-re forgalomba áll, így három év múlva a budapesti elővárosi vasútvonalon - a lajosmizsei kivételével - csak ezek és az ugyancsak korszerű FLIRT járművek közlekednek majd - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

21. századi motorvonatokra kapcsol a MÁV 

A kormány Integrált Közlekedési Operatív Programjából (IKOP) 39 milliárd forintért nagy kapacitású, korszerű elővárosi motorvonatokat vásárol a MÁV-Start. A kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel rendelkeznek.

Hív a vasút, vár a MÁV 

A vasúti személy- és áruszállításnak versenyképes alternatívát kell nyújtania a közúti közlekedéssel szemben, ehhez pedig szükség van a vasút digitalizációjára, a járműpark további korszerűsítésére és a szakképzett munkaerő megszerzésére, megtartására - mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója egy konferencián.

Még több vonatjáratra lesz online kedvezmény 

Az ünnepi hosszú hétvégén jelentős utasforgalom várható, de a pénztárak előtti sorok elkerülhetők, ha automatánál vagy online vásároljuk meg vonatjegyünket – áll a MÁV közleményében.

Jól fogyott az online jegy a MÁV-nál 

December 8-tól január 7-ig negyvenkettő százalékkal többen váltották meg online a vasúti jegyet, mint egy évvel korábban. Tizenkettő százalékkal emelkedett a jegykiadó automaták forgalma.

Csak enni és aludni nem lehet majd nemzetközi járatokon 

A MÁV-Start több nemzetközi vonaton csökkenti, illetve megszünteti az étkező- és hálókocsi szolgáltatást a 2017/2018-as menetrend december 10-i életbelépésétől.

Szerdán dönthetnek a szmogrendeletről 

A szmogrendelet módosításáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amely ezzel tovább korlátozná a szmogriadó idején használható gépjárművek körét.

A béremelés mellé megbecsülést is várnak a vasutasok 

Kizárólag a béremelés hatására még nem szűnik meg a kritikus létszámhiány, legfeljebb stabilizálódik a jelenlegi állapot a MÁV-nál – közölte a Vasutasok Szakszervezete a hírre reagálva: jóváhagyta a kormány a 3 évre szóló, összesen 30 százalékos béremelési követelésüket. A szakszervezet az ágazat megmentésére további intézkedéseket sürget. A megvalósításról hamarosan a foglalkoztatást elősegítő együttműködési megállapodás születhet a munkáltatóval.

Még drágábban utazunk szeptembertől 

Módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer szeptember 1-jével, az emelt szintű szolgáltatások pótjegyárai az utazási távolsággal arányosan alakulnak, az autóbuszos felár bevezetése versenyképesebbé teszi a vasúti InterCity (IC), EuroCity (EC) járatokat, a jegyek esetében megszűnik, a bérleteknél azonban megmarad az 5 kilométeres övezetű helyközi tarifa.

Országjáráson mutatja be a lehetőségeket a MÁV 

Komoly érdeklődés kísérte a december 6-án, Kecskeméten megrendezett „MÁV Beszállítói Roadshow" első állomását. A potenciális partneri és beszállítói kör, azon belül elsősorban a hazai kis-és középvállalkozók számára meghirdetett rendezvényt valamennyi régióba elviszik a MÁV beszerzési szakemberei, ahol ismertetik a vasúttársaság elektronikus beszerzési rendszereit valamint terveit. Továbbá, a fórum minden résztvevő számára az azonnali véleménycsere lehetőségét kínálja, ahol a MÁV szakemberei megválaszolják a partnerséggel kapcsolatos, felmerülő kérdéseket.

Változik a vasúti menetrend 

Április harmadikától, vagyis vasárnaptól módosul a vasúti menetrend, több vonalon sűrítik a járatokat, és kerékpárszállító kocsikkal bővítik a szerelvényeket - közölte a MÁV-Start Zrt.

Megéri? Átlag 51 utas az új MÁV járatokon! 

Lassan szoknak vissza az utasok a MÁV július elején megnyitott mellékvonalain közlekedő vonatokra; a peronokon nemhogy tömeg nincs, a vonatok utasai a kisebb buszokat is alig töltenék meg - olvasható a szombati Népszabadságban.

Mennyit kell fizetnie a MÁV-nak, ha késik a vonat? 

Egy kedden (2009. december 1.) életbe lépett uniós szabályozás alapján kibővülnek a vasúton utazók jogai, például egy egyórás késés esetén a jegyár negyedét, kétórás késés esetén a jegy árának felét is vissza kell térítenie a vasúttársaságnak.

Közeleg az új büdzsé, itt az újabb vasutassztrájk 

Hétfőn üzemkezdettől folytatódik a vasutassztrájk - jelentette be Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke vasárnap Budapesten.

MÁV-számok: van, amiben a magyar vasút jól teljesít... 

Az első félévben javult a vasútbiztonság, a MÁV az egyik legüzembiztosabb vasúttársaság Európában a megtett kilométerek és a balesetek hányadosaként számított mutató alapján - mondta Mosóczi László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek annak kapcsán, hogy a biztonsági igazgató beszámolt a 2009. I. félévi üzembiztonsági helyzetről.

Törvényesen: 17 milliót kaptak átlagosan a MÁV-vezetők 

A MÁV Zrt. a törvényi feltételeknek megfelelően, átlagosan 9,8 millió forintos végkielégítést fizetett a vállalat 2005. június 1. óta elbocsátott 7 felsővezetőjének, a felmondási idő megváltásaként pedig egyénenként átlagosan 17,5 millió forintot - közölte a vasúttársaság hétfőn.

Kelet-Magyarország leállt 

A vasutassztrájk miatt továbbra is szinte áll a vonatforgalom Kelet-Magyarországon - közölte Barna István, a VDSZSZ területi vezetője vasárnap délben. Közben Ferihegyen folynak a tárgyalások, és lassanl, de biztosan szállnak fel a gépek. A két sztrájkoló szakszervezet közben lehetséges, hogy összekapcsolja követeléseiket...

Ebből sztrájk lesz: senki sem kap 250 ezret 

Továbbra sem áll módjában teljesíteni a MÁV Zrt.-nek a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) követeléseit. A MÁV Cargo Zrt. eladásából befolyt összeget a tulajdonosi döntés, illetve jóváhagyás után a magyar vasút fejlesztésére, a szolgáltatások minőségi javítására, tőkepótlásra és a kedvezőtlen hitelek törlesztésére fordítja a MÁV - közölte Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke az MTI-vel szombaton.

"Mennék munkába, de a MÁV-reform miatt nehézkes!" 

A Vas megyei Gencsapátiban aláírásgyűjtés kezdődött a MÁV rugalmas menetrendjének bevezetése ellen, mivel a ritkábban járó vonatokkal sokan nem tudják elérni a munkakezdést, illetve a napi iskolakezdést - közölte Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere.

Újabb vasutassztrájk a láthatáron? 

Nem történt előrelépés a szakszervezeti sztrájkkövetelésekről a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV társaságok képviselőinek részvételével megtartott hétfői egyeztetésen, Budapesten.

MÁV menetrend az ünnepek alatt 

Az október 23-i nemzeti ünnep miatt módosított menetrend szerint fognak közlekedni a személyszállító vonatok. Érdemes tájékozódni.

Állnak a vonatok Egerben 

Egyetlen jegyvizsgáló szolidaritási sztrájkja leállította hétfőn reggel az egri pályaudvaron a kifutásra kész gyorsvonatot - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut

Jobban váltja a devizát egy magyar bank, mint a Revolut 

Eddig leginkább csak a fintech-cégeknél - mint a Revolut - látott funkciót vezetett be a Gránit Bank mobilapplikációjában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!

Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz! 

Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre.

Költségkímélés

Nem pörög a kiskereskedelem az euróövezetben sem

Nem pörög a kiskereskedelem az euróövezetben sem  

Havi szinten nőtt, éves összehasonlításban csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben októberben.

Pénzszerzés

Kaszáltak a magyar bankok

Kaszáltak a magyar bankok  

A tavalyi három és félszerese eddig a bankok nettó nyeresége.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Jogszerű lenne a sztrájk a Volánbusznál

Jogszerű lenne a sztrájk a Volánbusznál  

A Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést.

Klímablog

Új naperőmű épült az országban

Új naperőmű épült az országban 

 Az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. új naperőművet épített Kecskeméten.

Társadalom

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo