Autógyártás cikkek

hirdetés

Számoljunk, luxus-e még az elektromos autó, vagy már olcsóbb a benzinesnél

Számoljunk, luxus-e még az elektromos autó, vagy már olcsóbb a benzinesnél

A benzin és az áram ára is nő: még mindig megéri elektromos autót venni?
Jó éve volt a győri Audinak

Jó éve volt a győri Audinak

Nőtt az Audi Hungaria Zrt. termelési eredménye 2022-ben, összesen 1 677 545 motort és 171 134 autót gyártottak a győri üzemben.
Visszahívnak 40 ezer Teslát

Visszahívnak 40 ezer Teslát

A 2017-2021 között gyártott modelleket érint a bejelentés Amerikában. 
A brit autógyártásban fényt látnak az alagút végén

A brit autógyártásban fényt látnak az alagút végén

A Nagy-Britanniában gyártott autók több mint 82 százalékát exportálták.
Elképesztő a román autógyártás

Elképesztő a román autógyártás

Miközben a világ szinte összes autógyártója a termelés csökkenéséről számol be a chiphiány és az alapanyagok szűkössége miatt addig a román járműgyártás repeszt.
hirdetés
Rakétaként tör felfelé a Mercedes-Benz

Rakétaként tör felfelé a Mercedes-Benz

Szűkíti középkategóriás autókból álló kínálatát, és egyre inkább a luxus kategóriára összpontosít a Mercedes-Benz - jelentette be a német autógyártó társaság vezetője.
Újra gyártanak Moszkvicsot az oroszok

Újra gyártanak Moszkvicsot az oroszok

A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumnak alárendelt Központi Járműipari Kutatóintézet (NAMI) kapja meg, az orosz fővárosban ismét megkezdődik a Moszkvics gyártása.
Hatalmasat ugrott a Dacia

Hatalmasat ugrott a Dacia

Elkészült a tízmilliomodik, Dacia márkanevet viselő személygépkocsi a dél-romániai Mioveniben - közölte a Renault-csoporthoz tartozó autógyártó.
A Mercedes-Benz elektromos autóit viszik, mint a cukrot

A Mercedes-Benz elektromos autóit viszik, mint a cukrot

A Mercedes-Benz Cars 2022 első negyedévében 501 600 járművet értékesített, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2021 hasonló időszakában. A drága autók gyártását viszont alig győzik, akkora a kerslet.
Az ukrajnai háború sokkolja a világ autóiparát

Az ukrajnai háború sokkolja a világ autóiparát

Az elmúlt néhány évben a félvezetőhiány okozta az autóipar problémáit. Most még nagyobb gondokat jelent az ukrajnai háború. Így véli, Matas Buzelis autóipari szakértő a járműadatokkal foglalkozó carVertical kommunikációs vezetője.
hirdetés

Megnyílt az első európai Tesla-gyár

12 ezer embernek ad munkát a német üzem.

Az amerikai piaci felé fordul a Volkswagen

A cél, enyhíteni a tevékenységét fenyegető geopolitikai kockázatokat - mondta a legnagyobb európai járműgyártó csoport vezetője egy lapinterjúban.

Lassabb kiszállítás és áremelkedés: a hazai autógyárak is bajban a chiphiány miatt

A globális csiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága tarthatatlanná tette a rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét.

Újabb autógyárban áll le a munka

A cseh Skoda Auto - egyetlen gyártószalag kivételével - hétfőtől két hétre leállítja a termelést mind a három csehországi üzemében a globális alkatrész- elsősorban chiphiány következtében - jelentette be Tomás Kotera, a vállalat szóvivője Mladá Boleslavban.

Most látni, hogy a gyakorlatban mekkora gondot okoz a chiphiány

Baljós számokat tettek közzé Csehországban.

Bajban az autógyárak? Egyre nagyobb a hiány

A nagy európai autógyárak, a Volkswagen, a Daimler és a Stellantis igyekeznek Európába összevonni akkumulátor-gyártó kapacitásukat, szakértők szerint azonban az ehhez szükséges nyersanyagok biztosítása kemény diónak bizonyulhat számukra.

Durván visszarántotta a Mercedest az alkatrészhiány

Jelentősen visszaesett a Mercedes-Benz eladása a szeptember végével záródott negyedévben annak ellenére, hogy nagy volt a globális kereslet és a rendelésállomány.

Újra leáll a kecskeméti Mercedes-gyár

Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés.

Új beruházásokat jelentett be a győri Audi

A következő két évben több milliárd forintot fordít a győri gyárban a műszaki fejlesztés területére az Audi Hungaria.

Nemsokára az Audinál is új korszak kezdődik

Az évtized közepén fogja bemutatni utolsó új belsőégésű motoros autómodelljét az Audi - jelentette be az autógyár szóvivője, megerősítve ezzel a Süddeutsche Zeitung és az Automobilwoche lapok korábbi beszámolóit.

Óriási a hiány: ismét rövid munkaidőt vezettek be egy német autógyárban

A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.

Valami egészen furcsa dolog történt az autópiacon Oroszországban

Oroszországban csaknem 300 százalékkal nőtt az új autók eladása áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, amikor a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag az egész gazdaságot leállították bő egy hónapra.

Egyre kedvesebb Magyarország az autógyáraknak

Az autóipari vállalatok egyre több mérnöki, fejlesztési és szolgáltatási funkciót telepítenek Magyarországra - mondta Szijjártó Péter Biatorbágyon a Ford új logisztikai központjának átadásán.

Ha lehetne, elfelejtené 2020-at a magyar autóipar

Ha csak 2020 első és utolsó két hónapjának adatait és híreit látnánk, azt gondolhatnánk, hogy ismét bámulatos évet zárt a magyar autóipar. Sajnos azonban a közbeeső nyolc hónap ennek ellentmond. A tavaszi időszak a járműgyártásunk egyik legsötétebb időszaka volt.

Nem tud lábra állni a magyar járműgyártás

Egyértelműen a járműgyártás fogja vissza az ipari termelést, igaz emellett néhány kisebb jelentőségű ágazat, mint például a bányászat is gyengén teljesített. Bár az autógyártásban a keresleti oldalon javulás tapasztalható, várhatóan idén összességében visszaesés lesz majd.

Már nem az autógyártásé a kulcsszerep?

A koronavírus-világjárvány és a szerkezetváltás nehézségei miatt már nem húzóágazat az autógyártás a német gazdaságban - állapította meg egy hétfőn ismertetett kutatóintézeti elemzés.

Kellenek a beruházások: erre ad milliárdokat a német kormány

Állami hitelgaranciával áll a német kormány a svéd Northvolt vállalat Volkswagen AG és a BMW AG befektetői részvételével épülő akkumulátorgyár-beruházásai mögé - jelentette be a berlini gazdasági minisztérium.

Az autóipar a válság után - milyen út vezet a felépülés felé?

Az autógyártók már a koronavírus-járvány előtt is nehéz helyzetben voltak, most pedig egy minden eddigitől eltérő válság utáni helyzetre kell felkészülniük. A Roland Berger megvizsgálta azokat a stratégiai eszközöket, amelyek segíthetnek az iparág szereplőinek jobban megérteni a helyzetet és eredményes terveket készíteni.

Az autóipari beszállítók a járvány egyik nagy vesztesei

A koronavírus-válság okán Alsó-Szászország miniszterelnöke, a Volkswagen AG felügyelőbizottságának a tagja, Stephan Weil jobban aggódik a beszállító cégek, mint maga az autógyártó konszern sorsáért.

Nem igazán tud magához térni a magyarországi autógyártás

Csütörtökön tette közzé a KSH az ipari termelésre vonatkozó adatokat, amely szerint 2020 júniusában ennek volumene 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent. Mint írták, jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban.

100 ezer munkahely veszhet el az európai autóipar szívében

Akár 100 ezer munkahely is áldozatul eshet a német autóiparban az amerikai és az európai kereslet csökkenése miatt Ferdinand Dudenhöffer neves autóipari szakértő szerint.

Akadnak nehézségek a BMW háza táján

Veszteséggel zárta az idei második negyedévet a BMW konszern, tizenegy éve az első alkalommal, a vezetés azonban a járványvédelmi korlátozások miatt világszerte beszűkült autópiaci forgalom mellett is bizakodóan tekint az év második fele elé a cég honlapján szerdán publikált eredmény beszámoló alapján.

Mi lesz az autógyártás jövője?

A magyar járműgyártás az utóbbi években sikertörténet volt. Rövidtávon problémákat okoz, hogy a járvány miatt előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Ennek ellenére a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.

Újabb terület kapott óriási pofont a koronavírustól

A koronavírus-járvány következményeként májusban is meredeken, több mint 50 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unióban.

Indul a munka a szentgotthárdi Opel-gyárban

Fokozatosan indítják újra a termelést mától.

Megvan, mikor indul újra a termelés az esztergomi Suzuki gyárban

Egyelőre csak egy műszakban.

Sorra állnak le az autógyárak

Lépett a Suzuki, a BMW és a Mercedes is.

Bajban a Nissan a terjedő vírus miatt?

A Nissan Motor ideiglenesen leállítja járműgyártását egyik japán gyárában, mert akadozik az alkatrészszállítás Kínából.

Megvan a kulcs az európai autógyártás sikeréhez - mire van szükség?

Kelet-Közép-Európában javíthatnak versenyképességükön a nyugat-európai gépkocsigyártók, amelyek elsősorban a kutatás-fejlesztés (k+f) terén néznek szembe rendkívüli kihívásokkal – derül ki a McKinsey&Company tanácsadó cég legfrissebb tanulmányából. Olyan technológiák bevezetéséről van szó elsősorban, amilyen az önvezetés, a konnektivitás vagy az elektromos meghajtás.

Új modell gyártásába kezd a sanghaji Tesla gyár

A mintegy 2 milliárd dollárból felépített üzemben a Model 3 két típusát gyártják majd.

Óriási bajba kerülhet a brit autóipar, ha elbénázzák a Brexitet

Aggódnak az autógyártók, a bizonytalan jövő veszélybe sodorhatja az ágazatot.

Elektromos autó forradalom az Audinál

Az Audi 2025-ig húsz, tisztán elektromos meghajtású modellt vezet be, és több mint 10 milliárd eurót fordít a kapcsolódó fejlesztésekre.

A kínai anyacégbe olvad a Volvo Cars

Konszernbe integrálja a Volvo-motor gyártását a kínai tulajdonos.

Dízelbotrány – megszületett a vád a VW két vezetője ellen

Piaci manipuláció miatt vádat emelt kedden a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen (VW) vezérigazgatója és felügyelőbizottsági elnöke, valamint egy korábbi vezérigazgatója ellen a járműgyártó csoport dízelbotrányával összefüggésben.

Elkezdték építeni a debreceni BMW gyárat

A debreceni BMW autógyár építési munkálatai megkezdődhetnek - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Már az autógyártóknak is sok, amit Trump megengedne

Nagy amerikai autógyártók Kalifornia állammal összefogva szigorúbb üzemanyag-fogyasztási normákban állapodtak meg, mint amilyeneket Donald Trump engedélyezne.

Vissza a jövőből – az önműködő autók határai

Egy régi DeLorean sportkocsit alakítanak olyan robotautóvá, amely szükséges esetén sodródással is ki tud kerülni veszélyes helyzeteket, akadályokat.

Van az a pénz – Mercedest gyártanak Moszkvában

Moszkva közelében a héten megkezdték Mercedes-személyautók gyártását. Elsősorban a főváros fizetőképes lakóinak készülnek az E-osztály drága limuzinjai és a divatos terepjárók.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo