hirdetés

Három komoly figyelmeztetés Putyinnak

Először fordult név szerint Vlagyimir Putyinhoz Ferenc pápa, hogy azonnal állítsa le a háborút. Az egyházfő minden korábbinál élesebb hangvételű üzenetet küldött az orosz elnöknek.

hirdetés

Ferenc pápa a szokásos vasárnapi Úrangyala imádságot rendhagyó módon az ukrajnai háborúnak szentelte. Az AP hírügynökség által idézett beszédben tévedésnek és borzalomnak nevezte a hét hónapja tartó háborút, és elítélte Putyin fenyegetését a nukleáris fegyverek bevetéséről. Az ukrán területek annektálásával, elcsatolásával kapcsolatban pedig jelezte, azok a nemzetközi joggal ellentétesek, és ezért illegálisak. A pápa azonnali tűzszünetet követelt.

Mindent meg kell tenni a béke érdekében (Fotó: Ecolounge)Mindent meg kell tenni a béke érdekében (Fotó: Ecolounge)

A másik komoly figyelmeztetés Recep Tayyip Erdogan török elnöktől érkezett. A hintapolitika géniuszára nagyon oda kell figyelnie Putyinnak, egyrészt személyes jó viszonyuk miatt, másrészt, mert a két állam között nagyon erősek a gazdasági kapcsolatok. Például a háború kitörése óta az orosz olajimportot megkétszerezte Törökország, miközben fegyvereket szállít Ukrajnának. Az orosz déligyümölcs import legnagyobb része Törökországból érkezik, míg a török gabonaimport majd háromnegyede Oroszországból jön. A törököknek szükségük van az orosz földgázra is, atomenergiában pedig ugyanúgy kiszolgáltatottak Moszkvának, mint Magyarország.

Harmadrészt Törökország a térség egy olyan nagyhatalmának tartja magát, amelynek engedélye nélkül a környéken szinte semmilyen fontos esemény nem történhet. Gondoljunk csak az általa birtokolt Boszporusz jelentőségére, az Európát Ázsiától elválasztó tengerszorosra, amely a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze. Az 1936-ban aláírt montreux-i egyezmény szavatolja Törökország számára a kizárólagos ellenőrzési jogot a tengerszoros felett háború idején. Ennek megfelelően Törökország minden ország hadihajója számára megtiltotta az áthaladást a háború kitörését követően február végén.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo