Király Béla cikkei


Király Béla cikkei

A rugalmatlanság előnyre is váltható az ingatlanpiacon

A rugalmatlanság előnyre is váltható az ingatlanpiacon 

Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
A magas infláció a vállatoknak is fájdalmas lehet

A magas infláció a vállatoknak is fájdalmas lehet 

A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
A tisztességes viselkedés is sok pénzt hozhat

A tisztességes viselkedés is sok pénzt hozhat 

Egyre több befektető próbál felelős módon invesztálni, ezért előtérbe kerültek az úgynevezett ESG-befektetések. A trendek hatnak a vállalatokra is: egyre több cég igyekszik felelős és fenntartható módon működni. Ez a szemlélet ma sokkal mélyrehatóbb, mint amilyen egy évtizede a társadalmi felelősségvállalás, a CSR vállalati működésbe való beemelése volt.
Fájdalmas éven van túl a magyar autóipar

Fájdalmas éven van túl a magyar autóipar 

A világszerte tapasztalható ellátási nehézségek a magyar járműgyártásra is kihatottak. A chiphiány miatt a hazai gyárak több alkalommal is kényszerszünetet tartottak, így a szektor teljesítménye messze elmaradt a várttól.
Új kedvencük lett a hitelfelvevőknek

Új kedvencük lett a hitelfelvevőknek 

Az elmúlt években az ingatlanvásárláson vagy -építésben gondolkodók a banki statisztikák szerint jellemzően felvették a babaváró hitelt a csok mellett. Most a jegybank zöld programja révén új termék került a piacra, ami sokak számára még a babaváró konstrukciónál is vonzóbb.
Ha másfél évet kell várni egy kocsira, az mindenkinek fejfájást okoz

Ha másfél évet kell várni egy kocsira, az mindenkinek fejfájást okoz 

Az ellátási nehézségek és a kamatkörnyezet drasztikus változása a lízingcégeknek is feladja a leckét, mondta el lapunknak Vály Judit, a Magyar Bankholding lízing vezetője. Szerinte a három nagy hazai bank fúziójából létrejövő szervezet egy lépéssel megelőzte a konszolidáció előtt álló piacot.
Bajban a nyugdíjasok: egyre jobban megszenvedik a drágulást a boltokban

Bajban a nyugdíjasok: egyre jobban megszenvedik a drágulást a boltokban 

2007 óta nem látott mértékben ugrott meg novemberben az infláció, ami az idei nyugdíjemelés reálértékét elvitte.
Jön a hazai kriptoszabályozás – mire lesz érdemes odafigyelni?

Jön a hazai kriptoszabályozás – mire lesz érdemes odafigyelni? 

Noha sokan tekintenek pénzként a kriptoeszközökre, az árfolyamuk olyan szélsőséges kilengéseket produkál, ami éppen az alapvető funkciót, a fizetésit torpedózza meg. Ennek ellenére egyre többen hisznek benne, és az intézményi befektetők is felfedezték. A 2022 januárjában életbe lépő magyar törvények „legalizálják” a kriptobefektetéseket, miközben például Kínában próbálják kiszorítani azokat.
A lakosság többségének csak néhány napos nyaralásra futotta

A lakosság többségének csak néhány napos nyaralásra futotta 

A hazai turizmus júliusban ugyan túlszárnyalta az egy évvel korábbi teljesítményt, ám a vendégéjszakák száma még a belföldi viszonylatban is elmarad a 2019-es számoktól.
A hazai autóiparban már érződik a chiphiány

A hazai autóiparban már érződik a chiphiány 

A KSH kedden publikálta az első becslését az ipari termelés júliusi volumenére. Az adatok ugyan növekedést mutatnak, ám az ördög itt is a részletekben lakozik.

Kiderült, mennyire viselte meg a járvány a hazai autógyárakat 

A Magyarországon működő autógyárak közül három nagy társaság – az Audi, a Mercedes és az Opel – közzétette 2020-as eredményeit, amelyből kiderült milyen mértékben érintette a vállalatokat a járvány miatti visszaesés. Ahogy az is, megint elviszik-e az autógyárak a megtermelt nyereséget.

Forradalmi szolgáltatással rukkolt elő a Shell 

Karbonsemlegesítési szolgáltatást vezet be Magyarországon is a Shell. Az autósoknak lehetőségük lesz arra, hogy a megvásárolt üzemanyagok által okozott környezetterhelést kifizessék, a befolyó pénzből pedig a Shell természetalapú projekteket támogat.

Megszenvedte a magyar tőzsde a járványt, de már jobban van 

A magyar tőzsde is beszakadt tavaly márciusban a koronavírus miatti pánikban, később azonban nem feltétlen követte a nemzetközi trendeket. Az áprilisi lapszámunkban megjelent írásból kiderül, hogy mi állt ennek hátterében.

Üzemanyagárak: további borús kilátások vagy ennél rosszabb már nem lehet? 

Számos autós dühösen, míg mások rezignáltan veszik tudomásul a hétről-hétre emelkedő üzemanyagárakat. A töretlen emelkedés hátterében számos tényező áll, úgy tűnik, hogy a benzin árára ható tényezők most mind egyirányba mutatnak.

Üzemanyagárak: további borús kilátások vagy ennél rosszabb már nem lehet? 

Számos autós dühösen, míg mások rezignáltan veszik tudomásul a hétről-hétre emelkedő üzemanyagárakat. A töretlen emelkedés hátterében számos tényező áll, úgy tűnik, hogy a benzin árára ható tényezők most mind egyirányba mutatnak.

Autóipar: csöbörből-vödörbe 

Már éppen fellélegeztek volna az járműiparban érintett vállalatok, köszönhetően az élénkülő keresletet, amikor újabb nehézséggel szembesültek. Az év elején ugyanis a fellépő chiphiány miatt számos gyár kényszerült a termelés leállítására.

Bagóért megvehette volna, de inkább elhajtotta a Teslát az Apple 

A héten olyan pletyka látott napvilágot, hogy az Apple elektromos autók gyártását tervezi. Ennek apropóján megszólalt Elon Musk, a Tesla alapító-vezére, aki elmondta, hogy néhány éve megkereste Tim Cookot, hogy szálljanak be az autógyártóba, de az Apple főnöke nem vette komolyan az ajánlatot.

Újabb kedvező jel, hogy kilábalunk a válságból 

A válság hatására befagyott a vállalati felvásárlások globális piaca, ám az elmúlt napokban óriási pezsgésnek lehettünk szemtanúi. A jelek szerint a befektetők megnyugodtak, ami a kilábalás újabb jele lehet.

Kihívások éve: miért más ez a gazdasági válság, mint a többi? 

A járvány okozta gazdasági visszaesés a döntéshozókat is komoly kihívások elé állította, hiszen úgy kellene az egészségügyi korlátozásokat végrehajtani, hogy az közben minél kisebb érdeksérelemmel járjon.

Dollármilliárdokat hozó összeomlás 

Finoman szólva sem nevezhető szokványosnak, ami idén a világban történik, ez pedig a részvénypiacokon is lecsapódott. A járvány hatására a tőzsdék beszakadtak, ám március végén a nemzetközi piacokon fordulat jött, és volt olyan tőzsdeindex, amely nemcsak hogy ledolgozta a veszteségét, de egyenesen történelmi csúcsra jutott azóta. Így tehát nem csupán vesztesei, hanem nagy nyertesei is voltak a járványnak.

Ez a magyar ágazat megsínylelheti a Brexitet 

A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.

Nagyon megsínylelhetik az adóemelést a cigarettázók 

A kedd este benyújtott adótörvények kitérnek arra is, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját jövőre két alkalommal is emelni fogják, ez pedig a cigaretta árát is jócskán meg fogja dobni.

2021 a visszakapaszkodás éve lehet Matolcsy Györgyék szerint 

Csütörtökön ismertették az MNB szakemberei a legfrissebb inflációs jelentésüket. Ebből kiderült, hogy az előzetes várakozásaik miért nem érvényesültek, és a legutóbbi prognózisukhoz képest miért módosították azokat jelentősen lefelé.

Augusztusban optimizmus volt, szeptemberben visszatér a depresszió? 

A beszerzési menedzser indexek Európa-szerte optimizmusról árulkodtak. Ugyanakkor az adatfelvételi időpontokban vélhetőleg még kedvezőbb járványügyi adatok lehettek, így szeptemberben könnyen jöhet egy újabb visszaesés.

Aki időben észbe kap, akár nyertesként is kerülhet ki a válságból 

Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.

Újra rákaptak a használtautókra a magyarok 

Az első félében a koronavírus-járvány hatására a járművek értékesítése visszaesett, ugyanakkor júniusban a használt járművek esetében már növekedés volt tapasztalható. Ez persze részben annak is betudható, hogy az emberek kisebb összeget tudnak járművásárlásra fordítani.

Élet a koronavírus után: mi lesz a magyar turizmussal, ha nem jönnek a külföldiek? 

A szakemberek szerint is még néhány hónapot várni kell a külföldi turistákra, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes nyár kiesik. Mit jelent mindez a hazai idegenforgalom számára, képes lehet-e a belföldi turizmus mindezt ellensúlyozni?

Kizöldülő kötvénypiac 

A kormányzat klímavédelmi akciótervének részeként beszélt Orbán Viktor arról, hogy Magyarország hamarosan zöld kötvényt fog kibocsátani. Az elmúlt hetek eseményei után sejthető, hogy a kormány motivált lesz a fenntarthatósági célokhoz forrást teremtő kötvény kibocsátására.

Szijjártó Péter: több rekordot is hozott 2019 

Rekordévet hozott 2019 a beruházásoknál, jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint soha nem volt még ennyi nagyberuházás, és azok értéke is kiemelkedő volt.

Folytatódik a szárnyalás - hogy teljesítenek a nyugdíjpénztárak? 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó pénztárak összvagyona dinamikusan növekedett tovább, és 1425 milliárdot tett ki. Az adóváltozások miatti munkaáltatói befizetéseket az egyéni befizetések jórészt pótolták. Kiugró hozamokat értek el a nyugdíjpénztárak az első kilenc hónapban.

Katás vagy? Az új online számlázás komolyan érinthet! 

Kedden újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be a kormány, amely inkább a költségvetés számára igyekszik biztosítékokat adni, mint a vállalkozóknak. Az online számlázás gyakorlatilag teljes körűvé tétele legalábbis ebbe az irányba mutat. Véleménycikk.

Újabb bevételeket hozna a költségvetésbe Varga Mihály 

A pénzügyminiszter kedden beszélt a Versenyképességi Tanács ülését követően. Varga Mihály több érdekességgel is szolgált, akár az euró esetleges bevezetése, akár a nyugdíjak bankszámlára utalása kapcsán. Emellett a kijelentései mögött felsejlik egy újabb gazdaságfehérítési akció, amely, ha sikerrel jár, akkor további összegekkel hizlalhatja a költségvetést.

Teljesen átrendezheti a bankszektort a digitalizáció 

Az elmúlt évtizedekben számos változás érintette a pénzügyi szférát, de ezek inkább lehetőséget jelentettek. A digitalizáció viszont alapjaiban rázhatja meg a szektort, hiszen a technológiai vállalatok részéről komoly kihívókkal kell szembenéznie a bankoknak, amelyek a változások ellenére eddig nem kellett, hogy feladják a tradicionális üzleti modelljüket. Most viszont könnyen lehet, hogy akár erre is sok kerül majd.

Kevés embernek jön be a nyitott terű iroda 

Az irodai dolgozók 90 százalékának nem jön be a nyitott terű iroda, csak 10 százalékuk gondolja úgy, hogy vannak előnyei - derült ki abból az októberi felmérésből, amelyet a november 20-i Big Office Day szervezői készítettek csaknem 1000 válaszadó megkérdezésével.

Újabb nyugdíjpillér jöhet 

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége minapi konferenciáján ismét terítékre került az MNB terve, az úgynevezett Jóléti Számla, amely az elhangzottak alapján egy új nyugdíjpillér lehet. 

Gyenge forint: kevesen érzik közvetlenül, pedig mindenkire hathat 

Napról napra gyengébb a magyar fizetőeszköz, az elmúlt egy hétben majd minden napra jutott egy történelmi mélypont az euróval szemben. Nem véletlen indult el szakmai vita arról, hogy kinek árt és kinek kedvez a mostani árfolyam, és összességében mennyire jó ez a magyar gazdaságnak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo