A tisztességes viselkedés is sok pénzt hozhat

Egyre több befektető próbál felelős módon invesztálni, ezért előtérbe kerültek az úgynevezett ESG-befektetések. A trendek hatnak a vállalatokra is: egyre több cég igyekszik felelős és fenntartható módon működni. Ez a szemlélet ma sokkal mélyrehatóbb, mint amilyen egy évtizede a társadalmi felelősségvállalás, a CSR vállalati működésbe való beemelése volt.

A cikk eredetileg a Piac&Profit legújabb számában jelent meg. A magazin emellett számos aktuális társadalmi és politikai kérdést feszeget pártatlanul, szókimondóan, miközben a vállalkozások számára is útmutatót ad a mindennapi boldoguláshoz. Vegye le a digitális könyvespolcról az exkluzív interjúkat és vállalkozói sikerrecepteket egyaránt tartalmazó lapot!

Noha a hazai kisbefektetők még nem égnek ESG-lázban, a nagy összegeket mozgató tranzakcióknál ez egyre inkább előtérbe kerül. A PwC 2021 végén publikált kutatása szerint például a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) tényezők egyre inkább meghatározzák a befektetési stratégiákat, és mára a világ vezető befektetőinek egyik legfontosabb szempontjaivá váltak. Hasonló észrevételeket fogalmaztak meg korábban az EY szakemberei is, tapasztalataik szerint a befektetői találkozókon manapság a kérdéseknek legalább a fele az ESG-ről szól.

Illusztráció: Unsplash

Az ESG-stratégiát követő pénzügyi szakemberek már a fenntarthatósági szempontok alapján rangsorolják a cégeket, és ez alapján hozzák meg a befektetési döntéseiket. Nem pusztán felkapott trendről van tehát szó – hangsúlyozzák az EY szakértői –, hanem a finanszírozók és a szabályozók által egyre inkább megkövetelt hozzáállásról.

Nem csak a zöldeknek éri meg

A PwC globális kutatása szerint a legtöbb befektető ugyan egyre határozottabban fordul az ESG területén aktív vállalatok felé, ám a túlnyomó többség (81 százalék) úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb egy százalékponttal kevesebb befektetési hozamot fogadna el az ESG-célok megvalósításáért, a válaszadók közel fele (49 százalék) viszont a hozam semekkora csökkenését nem hajlandó elfogadni.

Varga Ádám, az Erste Befektetési Zrt. advisorydesk és termékfejlesztési vezetője a hazai tapasztalatok alapján némileg árnyalja a képet. Egy január végi sajtóbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a befektetők egyre nagyobb része már nemcsak hozamot vár a pénzétől, hanem azt is, hogy az jó környezeti vagy szociális célt is szolgáljon.

Egyébként az elmúlt két év statisztikái azt jelzik, hogy az etikus befektetés egyáltalán nem zárja ki a magas megtérülést. Korábban persze érvényes volt az a megállapítás, hogy a zöld befektetések hozamáldozattal járnak, ám ez 2020-ban egyértelműen megfordult, és a tavalyi évről már elérhető számok is azt jelezték, hogy nem kell a potenciális hozamról lemondanunk ilyen invesztícióknál se. Sőt! Inkább pozitívan hat a hozamra az ESG-besorolás.

 

Miután a hozamok javulnak, így a kereslet is egyre erősebb, ez pedig ismét csak pozitív hatást gyakorol az árfolyamra: ha többen keresik ezeket a papírokat, az hajtja az árfolyamot. A szakértők szerint az utóbbi időben a magas hozam reménye éppen úgy jelen van a befektetők döntéseinél, mint az, hogy valami jót is tegyünk a befektetéseinkkel.

Ezek a folyamatok nem csak elméleti síkon léteznek. Azt Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája is megerősítette, hogy az egyik legfontosabb motor a folyamatosan növekvő kereslet. Ők azt tapasztalják, hogy egyre több ügyfelük figyel oda befektetéseinél a pénzügyi mellett a fenntarthatósági szempontokra is. Ez globális és önmagát erősítő folyamat, hiszen minél több pénz áramlik azon cégek részvényeibe, amelyek működésük során nagy hangsúlyt fektetnek a tevékenységük környezeti és társadalmi hatásaira, annál jobban teljesíthetnek ezek a befektetések hosszabb távon a K&H szakembere szerint is.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo