Megint nem tudtak csendben ülni a politikusok

Megint túl vagyunk egy hétvégén, amikor a politikusok nem tudtak a fenekükön ülni. Hiába, megérkezett az ősz. Jönnek a hírek a görögök duplázó deficitjéről, a kínai GDP lassulás alja még nem, vagy csak nagyon haloványan látszik.

Egyébként pedig korrekció van a piacokon. Talán a DAX az egyetlen kivétel a nagyobb indexek közül. Úgy tűnik, hogy mielőtt tényleg elkezdené a korrekciót, mégis megcsinálja a 7.600 pontos szintet. Ha a magyar piacra nézünk, valahogy a Magyar Telekom tűnik egyre szexibbnek. Ha áttörné a 435 forintos szintet, akkor jelentősebb tér nyílna meg a részvény előtt. Különben meg csökkenést várunk mára.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter több sajtóorgánumban is beszélt az IMF-megállapodás egyes részleteiről. A főbb pontok a következők: (i) Novemberben lehet megállapodás. (ii) A kormány kész csökkenteni a bürokráciát, ha szükséges. (iii) 2-3 éves, 12-15 milliárd eurós készenléti hitelben gondolkozik a kormány. (iv) A kormány 1,6%-os növekedést vár a következő évre. Ha az nem teljesülne, akkor egyéb források után nézne a kabinet. Ez negatív lehet bizonyos cégeknek, de akár a háztartásoknak is. Az interjúból, meg a legutóbbi nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy a kormány törekszik a megegyezésre, ami pozitív. Persze már láttunk ilyet, habár akkor a hangulat mélyen negatív volt, míg most jónak mondható.

Az IMF, az EU és a magyar kormány közötti két éves pengeváltás kronológiáját itt olvashatja!

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

Az EUR/USD árfolyam 1,2968-ról 1,2980-re változott, vagyis kismértékben gyengült a dollár a nemzetközi piacokon a pénteki nap folyamán. Azonban ma reggel gyengülni kezdett az euró, azokra a találgatásokra, hogy Görögországban a költségvetési hiány kétszerese a vártnak és ezért újabb az veszteségleírások sem zárhatóak ki. A forint enyhén erősödni tudott a pénteki nap folyamán. Az árfolyam 282,7-ről 282,01-re változott. A devizaárfolyamokat érdemben befolyásoló makroadat nem jelent meg a hét utolsó napján.

USA, Európa:

Negatív hangulat uralta a hét utolsó kereskedési napján a vezető tengerentúli mutatókat, a pozitív nyitás után a nap végéig tartott a lecsorgás, és nulla közelében zártak az indexek (Dow -0,13%, Nasdaq 0,13%, S&P500 -0,02%). Pénteken nem voltak fontos gazdasági adatok, és ma sem várhatóak piacmozgató makro hírek a tengerentúlról, az izgalmak a hét második felében kezdődnek. Ma 10 órakor német IFO hangulatindex érkezik.

Jövőre 127%-ig duzzadhat az olasz GDP-arányos adósság, közölte az olasz kormány. Eddig 1,2%-os recesszióra számított az olasz kabinet, ezt az előrejelzést azonban megduplázta, és jövőre is recesszióra számítanak (-0,2%), az eddig várt növekedés (+0,5%) helyett. A Der Spiegel információi szerint az euró zóna tagországai azt tervezik, hogy az ESM válságkezelő alap tőkeáttételesen működjön, így az eredeti 500 milliárd euró helyett az alap mérete elérhetné a 2.000 milliárd eurót.

Szintén a német lap ír arról, hogy a trojka szerint a görög költségvetési hiány sokkal nagyobb lehet, mint eddig hitték. A szakértők szerint az eddig becsült kétszerese, 20 milliárd euró is lehet a hiány. 11,5 milliárd eurót kellene lefaragnia a kormánynak a hiányból, hogy megkapják a hitel következő, 31,5 milliárd eurós részletét. A spanyol pénzügyminiszter azt nyilatkozta hétvégén, hogy országa nincs időszűkében, így nem tudni mikor jelenti be a hitelkérelmét. A 2013-as költségvetést pénteken mutatja be a kormány a parlamentben.

Az iPhone új térképe (amely az iOS6 rendszerben a Google térképét váltja le) elég megbízhatatlanul működik, és egyre több felhasználó panaszkodik. Az Apple javítani fogja a hibákat, de akár az iPhone5 értékesítésére is negatív hatással lehet a nehezen használható alkalmazás.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Olaj, arany:

Folytatódik az oldalazás az arany piacán, pénteken sikerül újabb csúcsra (1.787 dollár) kapaszkodnia az árfolyamnak, de zárásra 1.773 dollárig zuhant vissza a kurzus. A reggeli órákban enyhe csökkenés látható, 1.762 dollárig esett az árfolyam. Továbbra is az 1.750-1.780 dollár közötti sávban mozog az arany. Az olaj árfolyama kissé korrigált pénteken (93 dollárig), majd a reggeli órákban ismét csökkenés indult, és 92-ig esett vissza a kurzus.

Távol-Kelet:

A Nikkei 0,53%-ot, a Hang Seng 0,04%-ot veszített értékéből, miközben a Shanghai index értéke 0,06%-ot emelkedett. A kínai jegybank egyik tanácsadója arról beszélt, hogy még nem látszanak az újjáéledés jelei. Meglátása szerint a befektetések nem fognak drasztikusan növekedni rövidtávon, és 7,5% körüli éves GDP növekedést tart reálisnak az idei évre. Ugyanakkor az infláció 2,7% lehet, ami a 4%-os célsávon belül van. A kínai gazdasággal kapcsolatos aggályok elsősorban a japán acélipart érintették érzékenyen, ahol jelentős árfolyamcsökkenés volt tapasztalható. Japánban ma hozták nyilvánosságra a legutóbbi jegybanki ülés jegyzőkönyvét.

Határidős piacok:

A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo