A görögök megint megkeverték a kártyát

A görögök megint megkeverték a kártyát, a piacok pedig beijedtek. Az Új Demokrácia pártja rekord sebességgel visszaadta a kormányalakítási megbízást. Így most a szélső bal is próbálkozhat, amely valószínűleg sikertelen lesz. 

A kormányalakítással próbálkozó Sziriza addig is borzolja a kedélyeket, Ciprasz pártelnök hangzatos kijelentéseivel. Utána pedig, ha Ciprasznak sem sikerül koalíciót összehoznia (három nap), a Paszok fogja megkapni a mandátumot. Arról is beszélnek, hogy ha új választások lesznek, azt már összekötik az EU-ban maradás kérdésével is.

Abban az esetben pedig lehet, hogy az eredmények a centrum pártok (Paszok és Új Demokrácia) javára változnak, hiszen több mint negyven éve ez a két párt 60-80%-os együttes többséget alkot a görög parlamentben. Vagyis úgy tűnik, hogy a félelem nagyobb ez ügyben a piacon, mint amilyennek lennie kellene.

Spanyolországban lehet, hogy 7-10 milliárd euróval meg kell támogatni a Bankia nevű pénzintézetet. Ez azért aggodalmas, mert sokan attól félnek, hogy elindul a bankmentés Spanyolországban, s az megnövelné a GDP arányos hitelállományt (a jelenlegi 70%-ról). Ha a teljes 180 milliárdnyi kétes banki kintlévőséget a kormány fizetné ki, akkor 90% közelébe emelkedne a GDP arányos hiány.

Ennek azért kicsi a valószínűsége, másrészt egyes piaci megfigyelők szerint a jelenlegi 10 milliárd eurót is olyan konstrukcióban (átváltható kötvény formájában) valósítaná meg a spanyol kormány, amely nem növelné a hiányt. Ha netán mégis növelné, az 0,1% ponttal, vagyis nagyon pici értékkel növelné az államadóságot. Ráadásul a bankok nagy része, akárcsak Görögországgal kapcsolatban, a kitettséget jelentősen csökkentette Spanyolországgal szemben is. Pl. a Bank of Ireland árfolyamába már beárazódott egy teljes spanyol csőd. (S a csőd, ha egyáltalán lesz, nagyon messze van még.)

USA, Európa:

Eséssel indították a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, majd a kereskedés második részében észak felé fordultak a piacok, de zárásra nem sikerült a veszteséget teljes egészében ledolgozniuk (Dow -0,59%, Nasdaq -0,39%, S&P500 -0,43%).

Továbbra sem sikerült kormányt alakítaniuk a görögöknek a hétvégi választáa után. Ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a tegnapi kereskedésre, az európai tőzsdék is jelentős mínuszban zártak.

A Walt Disney tegnap publikálta második pénzügyi negyedévre vonatkozó eredményét, mely meghaladta az elemzői várakozásokat. Az előrejelzett 55,1 cent helyett 58 centes részvényenkénti nyereségről adott számot a társaság zárás után.

Olaj, arany:

Az olaj árfolyama csekély mértékben folytatta az esést, de a 200 napos mozgóátlagról visszapattant a kurzus. 98 dollárról esni kezdett a WTI, majd a 95,5 dolláros mélypontról megfordult, és 97 dollárig korrigált zárásra. A reggeli kereskedésben folytatódik a lejtmenet, a 200 napos mozgóátlag környékén, 96,3 dollárnál jár az árfolyam.

Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 2 millió hordós emelkedésre, míg benzin terén 750 ezer hordó csökkenésre számítanak az elemzők.

Az arany tegnap kitört lefelé, 1.638 dollárról lefelé vette az irányt, és 1.605 dollárig süllyedt zárásra. A reggeli órákban folytatódik a csökkenés, és 1.590 dollár alatt is járt az árfolyam.

Távol-Kelet:

Zuhanásnak indultak a vezető távol-keleti mutatók a reggeli kereskedésben (Nikkei -1,5%, Hang Seng -0,87%, Shanghai -1,63%). Fontos makroadatok nem láttak napvilágot, de a vártnál gyengébb vállalati jelentések rossz hangulatot teremtettek a piacokon.

Devizák:

A dollár az egy napig tartó korrekciót követően lefordult, és erősödni kezdett az euróval szemben. Az 1,3-as támaszon zárta a kereskedést, majd a reggeli órákban tovább folytatódott a tengerentúli fizetőeszköz erősödése. A forint a reggeli órákban gyengülni kezdett a tegnapi oldalazás után. Az árfolyam 288 fölé emelkedett az euró ellenében.

Határidős piacok:

 Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban vannak ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo