Több lesz a hőségnap, elsivatagosodhat az Alföld

A környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés érdekében a tudomány, a gazdaság és a politika közötti párbeszéd segítése volt a célja a IV. Magyarországi Klímacsúcsnak, amelyet június elején rendeztek Budapesten.

Az egyébként is bizonytalan döntéshozók nem tudnak hosszú távra tervezni, mert a négyévenkénti választások rendszeresen meghiúsítják a terveket - hangzott el a 4. Magyarországi Klímacsúcs pódiumbeszélgetésén, amely Prof. Dr. Somlyódi László vezetésével, Dr. Faragó Tibor, Prof. Dr. Mika János és Dr. Bartholy Judit egyetemi tanárok részvételével zajlott.

Az éghajlati rendszer jövőbeli viselkedése a modellezés segítségével írható le, ezekkel együtt felkészülhetünk a változásokra, ennek segítségével pedig jó irányba befolyásolhatjuk a döntéshozatalt - mondta Szépszó Gabriella meteorológus. Az éghajlati modellezéssel foglalkozó szakember szerint a jelenlegi modellek nem feltétlen írják le az információt kellő részletességgel, hiszen a regionális éghajlatváltozásokat nem mindig pontosan mutatják meg.

Elvándorolnak az erdők
Persze nem holnap, vagy jövőre, hanem az évszázad végére. A mérsékeltebb sarkköri éghajlathoz szokott fák akár félezer kilométerrel északabbra is kinőhetnek mintegy 80 év múlva, állítják a tudósok. E lehetőség hátterében természetesen a globális felmelegedés áll. Már korábban is napvilágot láttak becslések az éghajlati övek elmozdulásáról és a növényzet átalakulására gyakorolt hatásáról, de a tudósok ma sokkal gyorsabbnak jósolják ezeket a változásokat, mint ahogy 10 éve becsülték. Egyre inkább kizöldül majd a tundra, s ahogy olvad a sarkövi jégtakaró, tápanyaggal telítődhet az eddig fagyott talaj, kedvezőbb környezetet biztosítva olyan növényeknek, mint a lucfenyő, és állatoknak, mint például a róka.

Ezek az előrejelzések nagy számítási kapacitást igényelnek ahhoz, hogy pontosabban le tudják írni a fizikai folyamatokat. A természetes változékonyság is jelen van a rendszerben, olyan tényezők, melyek nem teljesen kiismerhetőek - ilyen például a csapadék gyakorisága.  Az 1961-91-es időszakhoz viszonyítva nagy biztonsággal megállapítható, hogy a 21. század végére a hőmérsékletváltozásokat illetően az ország teljes területén melegedéssel kell számolnunk, a hőség-napok száma több mint egy hónappal fog növekedni. A nyári időszakban csapadékcsökkenésre kell számítanunk, azonban a csapadék mennyisége éves szinten nem változik.

Kertész Ádám, az MTA-FKI tudományos osztályvezetője a klímaváltozás és elsivatagosodás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kevesen gondolunk rá, de a táj degradáció és az elsivatagosodás igen komoly probléma, a Föld szárazföldjeinek 40 százalékát érinti. A talaj degradáció, azaz a talaj romlása a növényzet eltűnésében jelenik meg elsőként. Komplex probléma, amit természetes és emberi tényezők egyaránt okozhatnak. Nem feledkezhetünk meg a víz és szél általi talajerózióról sem, amit a fizikai és kémiai szennyezés még tovább erősíthet. A táj degradációnak sok okát ismerjük, többek között a növényzet kiirtása, a túllegeltetés, a környezetszennyezés, a helytelen- és a túlhasználat egyaránt. Magyarország kiemelten érzékeny területei közé a Duna-Tisza köze tartozik.

A konferencia zárásaként Prof. Dr. Jolánkai Márton, az MTA doktora, egyetemi tanár összegezte a nap során elhangzottakat. Ismertette, hogy klímaváltozás egy folyamatos földtörténeti jelenség, amely alapvetően csillagászati, fizikai, földtani és ezekhez kapcsolódóan meteorológiai folyamatokat ölel fel.

A klímaváltozás hatásainak kezelése kétirányú; klímavédelem, vagyis a „mitigation", amely lényegében az üvegházhatású gázok légkörbe juttatását hivatott megakadályozni, és ezáltal a klímát megóvni a változástól, a másik pedig az alkalmazkodás „adaptation", amely a klímaváltozás hatásaival való együttélésre, annak kezelésére igyekszik felkészíteni az emberiséget.  A szakértő szerint a legnagyobb probléma, hogy nincs társadalmi konszenzus, csak érdekek. "Mindenki tisztában van vele, hogy másnak mit kellene tennie, azonban saját magunk nem teszünk a klímaváltozás ellen". Fontos a természettudományos ismeretek oktatásba való eredményesebb integrálása, továbbá a gazdasági koncepció környezeti és klímabarát szempontú megfogalmazása.

 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo