Milyen gyorsan tudunk áttérni a környezetbarát mezőgazdaságra?

A szántás nélküli termesztésre esküszik Hetesi Zsolt fizikus, mert jobb talajszerkezetet, kevesebb emissziót és nagyobb terméshozamot tesz lehetővé. A Piac & Profit Magyar Fenntarthatósági Csúcs - 2018 című rendezvényén beszélt a módszerről, melyet maga is alkalmaz termőföldjén.

Az ENSZ definíciója szerint fenntarthatóság az, amikor "úgy használjuk fel a természeti erőforrásokat, hogy utódaink is maradéktalanul ugyanúgy fel tudják használni" - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Magyar Készházak (ÉVOSZ-MAKÉSZ) szakmai tagozatának elnöke. Az agrárium az egyik ágazat, melynél hathatós átalakításra-átalakulásra lenne szükség, mert a monokultúrás termelés mindig ugyanazokat a tápanyagokat szipolyozza ki a földből, erodálva a talajt, a vegyszer-intenzív termesztés pedig szennyezi a földet és a talajzvizet. (Az emberi egészségről nem beszélve.)

 

Kép: PP

Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a mélyszántás elhagyása roppant hasznos lenne, mert a "a mélyszántás üvegházgázforrás. Vetőgépeink úgy vannak kialakítva, hogy puha, porhanyós magágyba tudjanak vetni. Ha megbolygáljuk a talajt, a baktériumok elkezdenek szaporodni, szén-dioxid és metán jut a levegőbe, ráadásul,csökken a talaj humusztartalma, ami általában 5-12 százalék lenne. Magyarországon a konvencionális szántási módszerekkel az elmúlt 50-60 év alatt sikerült ezt mindössze 1-3 százalékra csökkenteni. A szántás elhagyásával javítható a talajok szerkezete és vízháztartása is. Az erdőben sem szánt-vet senki, az avarréteg alatt mégis nő a humusztartalom" - mondta Hetesi.

Hetesi Zsolt: lehetünk karbonsemlegesek!
A fizikus és fenntarthatósági kutató, Hetesi Zsolt saját farmján gyakorolja a karbonsemlegességet. Vallja, hogy az általa is használt mezőgazdasági módszerrel meg tudnánk kötni a civilizációnk által a légkörbe juttatott üvegházgázokat.
Hetesi egy kedvező példát tud: Gabriel Brown Amerikában 1991 óta követi a mélyszántás nélküli gazdálkodást. Akkor 1,7 százalék volt a szerves anyag tartalom a termőföldjében, 2011-re ezt 5,3 százalékra emelte. Ehhez évi 0,25 százalék szén-dioxid-tartalomnövelés járult, vagyis a talaj jó megkötő kapacitásnak bizonyult. Hetesi kalkulációja szerint a módszerrel globálisan 144 milliárd tonna szén-dioxidot lenne kivonható a légkörből. A konferencia délutáni szekciójának egyik felszólalója azt nehezményezte, hogy felszámolták a hazai kendertermesztést. Régen 87 ezer hektáron folyt a növény termesztése, melyből akár papírt és kötelet is lehet gyártani.
Ahogy Kornai János mondta annak idején a kormányzati felelősségről, az áldozat (vagyis a megoldás), a halasztás és a mulasztás három kategóriájából a kormányzati és üzleti döntéshozók gyakran az utóbbi kettőt preferálják, de pont ezek járnak a legnagyobb ráfordítással, mert minél később cselekszünk, annál nagyobb a baj. "Most a halasztás fázisában tartunk, mert az üzleti szektor "a profitot privatizálja, a költségeket társadalmasítja" - mondta Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem tanára arra utalva, hogy a negatív externáliákat közpénzből orvosolják, a vállalatok nem fizetnek kellő mértékben a környezetszennyezésükért és a termékek árába sem építik be az ökológiai károkozás anyagi vonzatait.
Csókos kapitalizmus
Magyarországon a fenntarthatóság, ezen belül a megújuló energia még mindig keresi a helyét. Jellemző példái az útkeresésnek az átgondolatlan, rossz helyre és rosszul telepített biomassza alapú erőművek. A kudarcok tanulságairól is beszélt lapunknak Dinya László, az Eszterházy Károly Egyetem és a Szegedi Egyetem tanára.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo