Hogyan tudja egyetlen vállalat több tízezer család energiafogyasztását megtakarítani?

A BorsodChem, Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártójának legfrissebb adatai szerint 2023-ban már 40 százalék fölötti volt a saját előállítású villamosenergia aránya, így az előző évhez képest sikerült megduplázni ezt az értéket. Ez a bővülés elősegíti a megtakarítási törekvéseiket is, éves szinten így már 22 ezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget spórolnak meg.

Az elmúlt években az élet minden területén kulcsfontosságúvá vált az energiamegtakarítás és -hatékonyág.  A hétköznapi használati tárgyainkban, például a ruházati, háztartási, bútor- és autóipari termékekben is megtalálható műanyag-alapanyagok, vagy éppen a papírgyártás és víztisztítás terén használt szervetlen vegyianyagok gyártásában élen járó BorsodChem energiafelhasználásban nemcsak a jogszabályokban foglalt előírásoknak felelt meg, hanem saját vállalásokat is tett, amelyeket végül túlteljesített.

Saját vállalásokat is tettek
Saját vállalásokat is tettek
Fotó: BorsodChem

Fókuszban az energiahatékonyság és energiamegtakarítás

A vállalat jelentős földgáz- és villamosenergia-felhasználóként már eddig is kiemelt figyelmet fordított az energiahatékonyságra. A viszonyítás miatt érdemes megemlíteni, hogy az energiaigényük óránként körülbelül 220 MW (megawatt), ami közel 2,2 millió darab 100 wattos hagyományos izzó fogyasztásának felel meg. Az elmúlt időszakban számos, az energiacsökkentést támogató technológiai fejlesztést, valamint berendezéscserét hajtottak végre.

A 2022-2024 közötti időszakra pedig saját vállalásként 150 ezer MWh energia megtakarítását irányozták elő, ami éves szinten mintegy 20 ezer háztartás villamosenergia-felhasználásával egyenértékű. A kitűzött célt végül sikerült túlteljesíteni, hiszen éves szinten összesen 22 ezer, vagyis még további 2000 háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget tudnak jelenleg megtakarítani.

A BorsodChem részben vásárolja, részben maga termeli meg a szükséges villamosenergiát. Ez utóbbi esetében pedig az elmúlt években ugyancsak komoly előrelépés történt: 2022-ben a fogyasztásnak még csak 20 százalékát biztosították saját termelésből, de tavaly megduplázták ezt, így az arány már meghaladja a 40 százalékot is. Ez elsősorban az új kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőműnek köszönhető, ami kiemelkedő, közel 90 százalékos hatékonysággal működik. Az új villamosenergia- és gőztermelő egység segítségével a hálózattól való függőség mérséklődött, az energiabiztonság növekedett.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo