hirdetés

Újabb válságoktól tartanak az európai vállalatok

Európában 10 közül 9 vállalatnál számítanak arra, hogy további válságokkal kell megküzdeniük 2023-ban és 2024-ben. Pénzügyi válságot tartanak a legvalószínűbbnek, emellett a klímaváltozás drasztikus hatásai okozzák a legtöbb aggodalmat – mutatta ki a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek az IFUA Horváth vezetési tanácsadó cég is tagja.

hirdetés

A COVID-járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja és az ebből következő energiaválság miatt az európai cégek már régóta krízisüzemmódban működnek. Enyhülés azonban nem várható: a vállalatvezetők 93 százaléka úgy véli, hogy jövőre még legalább egy újabb válság kialakul. A nagyobb cégeknél borúlátóbbak: az 5000-nél több munkatársat foglalkoztató cégek vezetői kivétel nélkül számítanak további, meglepetésszerű válságok bekövetkezésére.

Arra a kérdésre, hogy milyen jellegű krízisekkel számolnak, a legtöbben a pénzügyi válságot nevezték meg. A felmérésben résztvevő 150 európai nagyvállalat vezetőinek 45 százaléka valószínűsítette ezt.

A jövő év sem lesz egyszerű (Fotó: Depositphotos)
A jövő év sem lesz egyszerű (Fotó: Depositphotos)

„Az energiaválság likviditási gondokat okoz sok cégnél. Energiahiány most éppen nincs Nyugat-Európában, ezt eddig sikerült megoldani, viszont az energia nagyon megdrágult. Beindult a láncreakció, a magas energiaárak megdrágították a költségtényezőket, s ez 30-40 százalékkal is megugró termelői árakat eredményezett, amit a fogyasztói árak még nem követtek; az Európai Unióban átlagosan 11,5 százalék az infláció. A cégek csak késleltetve tudják áthárítani az őket érintő áremelkedést, ezért működésük finanszírozásához tartalékokhoz nyúlnak vagy csökkentik kapacitásukat. A tőkeáttétel növelése az egyre zordabbá váló kamatkörnyezetben csak keveseknek adatik meg, mert a kockázati kitettséget inkább csökkenteni akarják. Sok szereplő a saját mikrovilágából kiindulva gondolja, hogy bármilyen váratlan esemény belobbanthat egy futótűzként terjedő pénzügyi válságot, amit már az állami költségvetés és a jegybanki beavatkozás sem tud visszafordítani, hiszen az ő hatalmuk is véges. Emiatt tartanak egy esetleges pénzügyi válságtól a leginkább a cégvezetők” – magyarázza Radó István, az IFUA Horváth ügyvezetője.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo