hirdetés

Most jön még csak a feketeleves: komoly romlásra számítanak a vállalkozások

A jelenlegi körülmények között a legkedvezőbb üzleti klímára a nagyvállalatok, a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek, a döntően exportáló vállalatok és az ipari cégek számítanak - olvasható ki a MKIK GVI októberi vállalati konjunktúravizsgálatából. 
 

hirdetés

A GVI Konjunktúramutató októberben az áprilisi +34 pontról +4 pontra csökkent. A mutató a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb értéket jelentő 2020. áprilisi -25 pontról másfél év alatt lényegében vissza emelkedett a koronavírus-járvány kitörését megelőző értékre (2019. október: +40 pont), 2022 második félévében azonban ismét jelentős csökkenést mutat.

A bizonytalansági mutató értéke emelkedett 2022 áprilisához képest, jelenleg 59 ponton áll. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése továbbra is növekvő mértékben polarizált, azaz a vállalkozások helyzetértékelésében jelentős különbségek tapasztalhatóak vállalati kategóriák szerint.

A GDP és a GVI Konjunktúramutató alakulásaA GDP és a GVI Konjunktúramutató alakulása

A konjunktúramutató 2022 első és második féléve között bekövetkező 30 pontos visszaesés mértéke megegyezik a 2008 április és október közötti visszaesés mértékével (akkor 26 pontról -4 pontra csökkent a mutató). A felmérés 1998-tól kezdődő története során két hullám között ennél nagyobb mértékű visszaesést csak 2019. október és 2020. április között lehetett regisztrálni, a koronavírus-járvány kitörésének hatására. A mutató jelenlegi értéke (+4 pont) kizárólag a vizsgálat kezdete óta bekövetkezett két sokk, a 2008-as világgazdasági válság, illetve a 2020-as koronavírus-járvány mélypontjainál magasabb, ezeket leszámítva a vizsgált időszak folyamán a legalacsonyabb érték. A konjunktúramutató jelenlegi értéke a 2012 októberi – a 2008-as válságot követő második visszaesési hullám időszakában tapasztalt – +9 pontos értékhez áll közel.

hirdetés

Véleményvezér

Kielégül-e Kövér László?

Kielégül-e Kövér László?

Kövér László házelnök elvette Hadházy Ákos fizetésének nagy részét, mert a képviselő többször nem jelent meg az üléseken.
Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Nálunk akkor emelkedik a benzinár, amikor az olajár éves mélypontra esik

Az unortodox magyar gazdaságpolitika csodákat produkál. Mindig fordítva ülünk a lovon.
A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

A vétójogok korlátozására készülnek az Európai Unióban

Földrengéserejű változásokat hoz az Európai Unióban az orosz-ukrán háború. A legbefolyásosabb vezetők egyszerűsíteni és gyorsítani akaják a döntéshozatalt.
A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

A forintárfolyam gyengesége a magyar benzinmizéria mögött

Lenne benzin, ha nem lenne ársapka. Viszont még ársapka sem kellene, ha nem zuhant volna hatalmasat a forint árfolyama.
Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László magánháborút folytat Hadházy Ákos ellen?

Kövér László házelnökről az a benyomása a külső szemlélőnek, hogy legszívesebben be se engedné a parlamentbe az egyik ellenzéki képviselőt, hiába is választották meg teljesen törvényesen a szavazók.
Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo